breaking newsΔιεθνή

Μπομπ Μενέντεζ: To FBI ερευνά για δωροδοκία τον Γερουσιαστή και «φίλο» της Ελλάδας

Η νέα σύζυγος του γερουσιαστή Bob Menendez εξαργύρωσε ράβδους χρυσού αξίας έως και 400.000 δολαρίων — παρά το γεγονός ότι είχε αντιμετωπίσει κατάσχεση μόλις τρία χρόνια νωρίτερα-σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Isabel Vincent στη New York Post.

Η πώληση, την περασμένη άνοιξη, ήταν μήνες πριν το γραφείο του παραδεχτεί δημόσια ότι ο Δημοκρατικός του Νιου Τζέρσεϊ αντιμετώπιζε νέα ομοσπονδιακή έρευνα.

Η Nadine Arslanian, 56 ετών, πούλησε τον χρυσό μεταξύ 7 Απριλίου 2022 και 16 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με τις ετήσιες δημόσιες αποκαλύψεις του γερουσιαστή. Ισοδυναμεί με 13 λίβρες καθαρού χρυσού.

Η πώληση ήταν μια αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη για την Arslanian, η οποία φέρεται να αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ακόμη και αντιμέτωπη με την κατάσχεση του σπιτιού της, πριν παντρευτεί τον Menendez το 2020.

Nadine Arslanian and Sen. Bob Menendez at the White House
Ο γερουσιαστής Bob Menendez και η σύζυγός του Nadine Arslanian φτάνουν στον Λευκό Οίκο τον Μάιο για δεξίωση. Το ζευγάρι βρίσκεται υπό έρευνα του FBI για φερόμενη λήψη πολυτελών δώρων

Αλλά το ζευγάρι βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας έρευνας του FBI, η οποία ξεκίνησε μέσα σε μήνες από την έναρξη της σχέσης τους.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του Manhatta θέλουν να μάθουν εάν ο γερουσιαστής ή η σύζυγός του έλαβαν πολυτελή δώρα, όπως ένα αυτοκίνητο και ένα διαμέρισμα στην Ουάσιγκτον, σε αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Eίναι η δεύτερη φορά που ο γερουσιαστής ελέγχεται από τις ομοσπονδιακές αρχές για κατηγορίες για διαφθορά.

Senator Bob Menendez, Jonathan Koppell, former Secretary of State Hillary Rodham Clinton and Nadine Arslanian.
Η Arslanian εμφανίζεται τώρα τακτικά με τον Menendez στο New Jersey, μεταξύ άλλων σε μια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο τουMontclair τον Απρίλιο προς τιμήν της Hillary Clinton

Μια μακροχρόνια έρευνα στην πολιτεία του New Jersey ολοκληρώθηκε το 2011 χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο 69χρονος Menendez κατηγορήθηκε το 2015 αφού εισαγγελείς από τη Μονάδα Δημόσιας Ακεραιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης τον κατηγόρησαν ότι δεχόταν άφθονες δωροδοκίες από τον οφθαλμίατρο και πολιτικό ευεργέτη του Palm Beach, Δρ. Salomon Melgen.

Senator Bob Menendez's financial disclosure
Ο γερουσιαστής Menendez υπέβαλε τις οικονομικές του δηλώσεις για το 2022 τον Ιούνιο, που δείχνουν τις συναλλαγές χρυσού που έκανε η σύζυγός του

Μεταξύ των καταγγελιών ήταν ότι ο γερουσιαστής έδωσε εντολή στα μέλη του προσωπικού του να λάβουν βίζα για τις φίλες του Δρ. Salomon Melgen, οι οποίες κατάγονταν από τη Βραζιλία, την Ουκρανία και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η υπόθεση δωροδοκίας εναντίον του γερουσιαστή του Garden State, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2006, έληξε σε μια κακοδικία δύο χρόνια αργότερα, αφού η 12μελής κριτική επιτροπή δήλωσε ότι ήταν απελπιστικά αδιέξοδη.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες το 2017 πριν από την εκ νέου δίκη, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο περιόρισε τον ορισμό της δημόσιας διαφθοράς.

Τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους, συνάντησε την Arslanian σε ένα IHOP στο Union City, όπου ήταν δήμαρχος, ξεκινώντας ένα ρομαντικό ανεμοστρόβιλο, είπε το ζευγάρι στη στήλη «Vows» των New York Times.

Ήταν πολύ έξυπνος και είχε υπέροχη αίσθηση του χιούμορ και ήταν πολύ, πολύ ζεστός…, δήλωσε η Arslanian.

Τους επόμενους πέντε μήνες, επισκέφτηκαν τέσσερις ηπείρους και τον Οκτώβριο, ήταν η σύντροφός του σε μια επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στην Ινδία.

Ο διαζευγμένος Menendez ενορχήστρωσε μια περίτεχνη πρόταση στην Arslanian: Καθώς η Arslanian καθόταν μπροστά στο Taj Mahal, στο ίδιο κάθισμα που χρησιμοποίησε η πριγκίπισσα Diana όταν ο γάμος της ήταν στα βράχια το 1992, τραγούδησε το “Never Enough” από τη ταινία του 2017 “The Greatest Showman” και έπεσε στο ένα γόνατο προσφέροντάς της το δαχτυλίδι.

Η αρραβωνιαστικιά του, ωστόσο, φέρεται να πάλευε με οικονομικά προβλήματα, ανέφεραν οι New York Times. Το 2014, αφού δυσκολεύτηκε να πληρώσει το μηνιαίο στεγαστικό δάνειο 1.897 δολαρίων στο σπίτι της κομητείας Bergen που μοιράζεται τώρα με τον Menendez, εγγράφηκε σε ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί τα έξοδά της, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αλλά μέχρι τα μέσα του 2019, δεν μπορούσε να κάνει τις χαμηλότερες πληρωμές και η εταιρεία στεγαστικών δανείων ξεκίνησε διαδικασίες κατάσχεσης του σπιτιού της.

Μόλις ξεκίνησε η κατάσχεση η Arslanian ίδρυσε τη δική της συμβουλευτική επιχείρηση – Strategic International Business Consultants LLC – η οποία εμφανίστηκε ως διεκδικήτρια του σπιτιού της.

Η εταιρεία δεν έχει διαδικτυακό αποτύπωμα και δεν είναι σαφές ποιοι είναι οι πελάτες της. Την ενσωμάτωσή του χειρίστηκε ο μακροχρόνιος φίλος του Menendez, Donald Scarinci.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020 σε μια μικρή τελετή στην Αρμενική Εκκλησία των Αγίων Μαρτύρων στο Bayside του Queens. Η Arslanian είναι Λιβανέζικης καταγωγής και αρμενικής καταγωγής.

Salomon Melgen wearing dark glasses
Ο Salomon Melgen ήταν ο δωρητής και φίλος από τον οποίο ο Menendez κατηγορήθηκε ότι έπαιρνε πολυτελή δώρα, σε αντάλλαγμα για χάρες που περιλάμβαναν βίζα για τις φιλενάδες του.
Actress and model Svitlana Buchyk
Ο Menendez έδωσε εντολή σε έξι άτομα στο γραφείο του στη Γερουσία να λάβουν βίζα για τις φίλες του πρώην ευεργέτη του, Salomon Melgen. Ανάμεσά τους ήταν η Ουκρανή ηθοποιός και μοντέλο Svitlana Buchyk
Juliana Lopes Leite
Μια άλλη από τις γυναίκες για τις οποίες ο Menendez κατηγορήθηκε ότι έλαβε βίζα ήταν η Juliana Lopes Leite. Δεν καταδικάστηκε. το υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε τις κατηγορίες πριν από την επανάληψη της δίκης
Rosiell Polanco
Η Rosiell Polanco ήταν μία ακόμη από τους αποδέκτες των βίζας που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης χάρη στον Menendez χρησιμοποιώντας την εξουσία του γραφείου του
Bob Menendez at Swaninarayan Akshardham Hindu temple, Delhi
Ο Menendez βρισκόταν σε ένα ταξίδι αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στην Ινδία, το οποίο περιελάμβανε μια επίσκεψη στον ινδουιστικό ναό Swaninarayan Akshardham στο Νέο Δελχί, όταν έκανε πρόταση γάμου στην Arslanian
Senator Bob Menendez and Nadine Arslanian
Ο Menendez με την Nadine Arslanian

Σε ένα podcast το 2020 είπε η Arslanian είπε ότι ενθάρρυνε τον Menendez να πιέσει για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, την οποία ψήφισε η Γερουσία το 2019.

Ως γερουσιαστής, ο Menendez υποχρεούται να δηλώσει τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει αυτός ή η σύζυγός του αξίας άνω των 1.000 $. Δεν χρειάζεται να δηλώσει την προέλευσή τους.

Για τον πρώτο χρόνο του γάμου τους, δήλωσε ότι είχε λογαριασμούς επιταγών και ταμιευτηρίου με μέγιστη αξία 117.000$.

Μόλις ένα μήνα πριν εξαργυρώσει το χρυσό – στις 16 Μαρτίου 2022 – ο Menendez υπέβαλε μια τροποποίηση στην δήλωσή του 2020 αποκαλύπτοντας ότι η Arslanian είχε έως και 250.000 $ σε ράβδους χρυσού, δείχνουν τα αρχειοθετήματα της Γερουσίας.

Και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αποκάλυψε τις πωλήσεις σε τέσσερις ξεχωριστές δόσεις, με συνολική αξία έως και 400.000 $.

Μια εκπρόσωπος του Menendez είπε στην The Post την Πέμπτη ότι «τα έντυπα οικονομικών γνωστοποιήσεων του γερουσιαστή κατατέθηκαν σύμφωνα με όλες τις προθεσμίες και απαιτήσεις».

Αρνήθηκε να σχολιάσει την ομοσπονδιακή έρευνα.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Arslanian, David Schertler, δεν επέστρεψε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το The Post που ζητούσε σχόλιο την Τετάρτη. Η εταιρεία του Schertler στην Ουάσιγκτον, DC, έλαβε 48.000 δολάρια ως πληρωμή για «νομικές υπηρεσίες» από τον Menendez  τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα αρχεία της FEC.

Τον περασμένο μήνα, ο Menendez, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ίδρυσε το Ταμείο Νομικής Άμυνας Menendez για να μπορέσει να πληρώσει τις ομάδες των δικηγόρων του, αποκαλύπτει η The Post.

Αυτό το καλοκαίρι ο Menendez και η σύζυγός του Arslanian βρέθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο. Φωτογραφήθηκαν σε εστιατόριο της Αθήνας την περασμένη εβδομάδα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους, ο Menendez σύμφωνα με τη Γερουσία ξόδεψε σχεδόν 187.000 δολάρια σε «νομικές υπηρεσίες» σε εταιρείες στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον, DC, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής.

Μεταξύ των δικηγορικών γραφείων είναι το Elias Law Group, με επικεφαλής τον εξέχοντα εκλογικό δικηγόρο Marc Elias, επί μακρόν σύμβουλο της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών πριν χωρίσουν τους δρόμους τους τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι πρόσφατες ομοσπονδιακές οικονομικές αποκαλύψεις του Menendez δείχνουν ότι η Arslanian κέρδισε έσοδα από την εταιρεία πέρυσι.

Τα έντυπα της δήλωσης της γερουσιαστή έδειξαν επίσης ότι εργαζόταν για την Fusion Diagnostics Laboratories, μια εταιρεία ιατρικών δοκιμών στο New Jersey.

Ο Menendez έγινε επίτιμος πολίτης της Πάφου, μιας παραθαλάσσιας πόλης της Κύπρου, την Παρασκευή, σε αναγνώριση της υποστήριξής του στα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της Πάφου.

Μπομπ Μενέντεζ: To FBI ερευνά για δωροδοκία τον Γερουσιαστή και «φίλο» της Ελλάδας .

Back to top button