breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε σοβαρή κατάσταση 39χρονη στο νοσοκομείο Λευκωσίας – Εξετάζουν και εμβολιασμό που προηγήθηκε

 

Γυναίκα ηλικίας 39 ετών από την Πάφο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση από χθες στο νοσοκομείο Λευκωσίας,όπως αποκάλυψαν έγκυρες πηγές στο OMEGA.

 

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως το περιστατικό συνέβηκε 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της και δεδομένου ότι υπάρχει μια χρονική αλληλουχία των γεγονότων, εξετάζεται από τον ΟΚΥΠΥ και από τους αρμόδιους ιατρικούς λειτουργούς ως σοβαρή ύποπτη ενέργεια που έχει σχέση με διαταραχή πήξης του αίματος. 

Στην Κύπρο είχαν καταγραφεί προηγουμένως τρία περιστατικά θρομβώσεων και από το εμβόλιο της Astrazeneca όσο και από της Pfizer τα οποία ωστόσο ήταν διαχειρίσιμα.

Τα εμβόλια δείχνουν να διατηρούν την αποτελεσματικότητα τους έναντι των μεταλλάξεων, σίγουρα όμως η νοτιοαφρικανική αλλά και η ινδική προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία από ότι η βρετανική. Ειδικά η ινδική, διότι είναι μέχρι και 50% πιο μεταδοτική και μπορεί ακόμη να καλύψει και τη βρετανική μετάλλαξη. 

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna μέσα από λίγες εργαστηριακές μελέτες που έγιναν πάνω στην ινδική μετάλλαξη, έδειξαν ότι μειώνονται τα αντισώματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάνουν την αποτελεσματικότητα τους.

Από την άλλη, για το Astrazeneca, από αναφορές στο Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζουμε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι σε οίκο ευγηρίας που είχαν μολυνθεί με το ινδικό στέλεχος πέρασαν τη νόσο ήπια.

Τώρα σε ό,τι αφορά το νοτιοαφρικανικό φαίνεται ότι τα εμβόλια το αντιμετωπίζουν μερικώς. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι ερευνητές όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα δεύτερης γενιάς εμβόλια κατά του κορωνοϊού να λειτουργούν όπως τα αντιγριπικά πολυδύναμα εμβόλια, δηλαδή να προστατεύουν από τις επικρατούσες κάθε φορά μεταλλάξεις.

 

 

omegalive.

Back to top button