breaking newsΕλλάδα

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ – “ΠΝΙΓΗΚΕ” ΣΤΗ ΛΑΣΠΗ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΑΛΕ 

Εντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι, ακόμα και χιονόπτωση θα συνθέσουν το σκηνικό του καιρού και την Κυριακή με την κακοκαιρία να παραμένει.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, οι οποίες θα είναι ισχυρότερες στα δυτικά, στα βόρεια και στο Αιγαίο.

Από το μεσημέρι πάντως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, αφού τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά, στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει έως το μεσημέρι για τα δυτικά και στη συνέχεια για τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Δείτε live την κίνηση της κακοκαιρίας μέσα από τους χάρτες του Windy.com:

 

Καταστροφές από την κακοκαιρία το Σάββατο

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν προκληθεί στη Δυτική Αχαΐα λόγω της έντονης κακοκαιρίας το Σάββατο. Δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί.

12

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχα προβλήματα εντοπίστηκαν και στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου.

ΞΗΞΗ

Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς.

16

Στην Ηπειρο, υπερχείλισε και ο παραπόταμος του Αχέροντα, ο Κοκυτός με αποτέλεσμα να είναι πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο Φαναρίου. Τα ορμητικά νερά του παρέσυραν γέφυρα στην περιοχή Σκάνδαλο, η οποία έδινε πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες.

99

Νωρίς το απόγευμα γέφυρα στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων κατέρρευσε. Το γεφύρι έσπασε από την μανία του Αράχθου και κόπηκε στα δύο.

Επικίνδυνα έχουν φουσκώσει οι ποταμοί και οι χείμαρροι και στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Ενώ, νωρίτερα σήμερα, στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, οι αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση του τοπικού οικισμού έπειτα από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπήρχαν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.

ΞΗΓ

Μανιασμένα ήταν τα κύματα και στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο από τους ισχυρούς ανέμους που έφτασαν τα 9 μποφόρ, Μάλιστα, αυτά ένωσαν τη θάλασσα με τις αυλές των σπιτιών και των καταστημάτων στα Νέα Στύρα.

Πλημμυρικά φαινόμενα στην Ήπειρο

Στο όριο της πλημμύρας βρίσκονται πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν για τις επόμενες ώρες τις άσκοπες μετακινήσεις ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να είναι πολύ προσεκτικοί. Στον αστικό ιστό δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής προβλήματα.

Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας παραμένει κλειστή. Τα χωριά που επηρεάζονται άμεσα είναι: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα.

Κλειστός επίσης παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών. Με μεγάλη προσοχή, μετά από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, γίνεται η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου- Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες.

Οι υπηρεσίες του δήμου με τα μηχανήματα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιχειρούν σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, καθαρίζοντας δρόμους από φερτά υλικά, τάφρους και διανοίγοντας πρόχειρες διόδους για τη διοχέτευση νερών.

Προβλήματα έχει δημιουργήσει και η υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα. Στη Γλυκή πλημμύρισαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού. Ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών πνίγηκαν στα λασπόνερα. Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος Φαναρίου ενώ σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών.

Σοβαρά προβλήματα και στην Κέρκυρα

Πολύ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί στην Κέρκυρα, όπου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μεγάλες περιοχές, αλλά και στην πόλη. Σύμφωνα με το CorfuTVnews, λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση υπάρχουν προβλήματα και στην υδροδότηση μεγάλων περιοχών.

Μια εξ αυτών είναι η Αχαράβη αλλά και πολλές περιοχές κυρίως της Βόρειας Κέρκυρας και του κεντρικού Δήμου. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ «τα συνεργεία βρίσκονται συνεχώς επί ποδός προκειμένου να επισκευάζουν τις βλάβες».

Κακοκαιρία: Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Περισσότερες από 200 κλήσεις έχει δεχθεί από το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα.

Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 214 κλήσεις και συγκεκριμένα: 103 κλήσεις για κοπές δέντρων, 64 για αντλήσεις υδάτων και 47 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Αναλυτικότερα:

Σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, 108 κλήσεις, εκ των οποίων 62 για κοπές δέντρων, 2 για άντληση υδάτων και 44 για αφαιρέσεις αντικειμένων.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) 63 κλήσεις, εκ των οποίων 18 για κοπές δέντρων, 44 για άντληση υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου (Άρτα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα), 27 κλήσεις εκ των οποίων 13 για κοπές δέντρων και 14 για άντληση υδάτων.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα, Ζάκυνθος) 16 κλήσεις, εκ των οποίων 10 για κοπές δέντρων, 4 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

makeleio

Πλημμύρισε το χωριό Κόμμα στη Λαμία

Δύσκολες είναι οι ώρες που περνούν οι κάτοικοι στο Κόμμα Λαμίας, καθώς εξαιτίας της κακοκαιρίας έσπασε η η Γερμανική Τάφρος στον Σπερχειό ποταμό και όλο το νερό κατευθύνθηκε μέσα στο χωριό.  Η κυκλοφορία προς Μοσχοχώρι, Φραντζή, Κομποτάδες, Κωσταλέξι έχει διακοπεί.

Έχουν πλημμυρίσει σπίτια και πυροσβέστες από την Π.Υ. Λαμίας και την 7η ΕΜΑΚ επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σύμφωνα με το tvstar.gr.

Νωρίτερα περίπου στις 4 το πρωί, όχημα με 2 επιβάτες εγκλωβίστηκε μετά την αερογέφυρας και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Η ΕΜΑΚ έχει μεταφέρει στη περιοχή και την βάρκα που διαθέτει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport υπάρχουν και εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα, όπου επίσης οι πυροσβέστες προσπαθούν να τους προσεγγίσουν με τις βάρκες.

«Το ποτάμι δέχτηκε μεγάλο όγκο νερού από τη δυτική Φθιώτιδα και πλημμύρισε. Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια εκκενώνουμε το χωριό με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ και των πυροσβεστών. Είμαστε όλοι εδώ από τις 5:00΄το πρωί. Η κατάσταση είναι δύσκολη και προσπαθούμε πρώτα και πάνω απ όλα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές…», είπε στο LamiaReport ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος

Απεγκλωβισμοί στην Αχαΐα

Το χωριό Σουδενέικα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας έγινε μια απέραντη λίμνη και, συγκεκριμένα, δύο σπίτια στο ύψος της Εκκλησίας έχουν αποκοπεί από τα νερά, ενώ αρκετοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν.

Ειδικότερα, από την έντονη βροχόπτωση προκλήθηκαν και πάλι προβλήματα στο Ρίο, όχι μόνο στην παραλιακή ζώνη, αλλά και μέσα στον ιστό της περιοχής όπου υπάρχουν κατοικίες και επιχειρήσεις.

Ακόμα, δύο γυναίκες απεγκλωβίστηκαν από τις Αλυκές, καθώς επίσης και ένα ζευγάρι από τα Αγιοβλασίτικα, καθώς τα σπίτια τους είχαν πλημμυρίσει. Οι απεγκλωβισμένοι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της τοπικής ιστοσελίδας pelop.gr, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Παράλληλα, πρόβλημα υπήρξε και στην Πίσω Συκιά Δυτικής Αχαΐας, εκεί όπου διαβιούν πολλοί Ρομά, οι οποίοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένες ήταν και οι καλόγριες στην Ι.Μ. Αγίας Μαρίτσας, ενώ συνεργεία θα μεταβούν εκεί το πρωί.

pronews

Back to top button