Διεθνή

Οι φιλο-ιρανικές σιίτικες ιρακινές πολιτοφυλακές κήρυξαν πόλεμο στην Τουρκία μετά τα τελευταία αιματηρά χτυπήματα επί ιρακινού εδάφους. Τούρκικος βομβαρδισμός σκότωσε 9 παιδιά τραυμάτισε 23 Ιρακινούς. Χιλιάδες διαδηλωτές πολιορκούν κτίρια τούρκικων συμφερόντων στο Ιράκ. Διπλωματικός πόλεμος Ιράκ Τουρκίας! ΒΙΝΤΕΟ

Οι σιίτικες ιρακινές πολιτοφυλακές που πατρονάρονται από το Ιράν και νίκησαν την ISIS κήρυξαν πόλεμο στην Τουρκία μετά τα τελευταία αιματηρά χτυπήματα επί ιρακινού εδάφους. Χιλιάδες διαδηλωτές πολιορκούν κτίρια τούρκικων συμφερόντων στο Ιράκ. Αντιτουρκικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ιράκ.

Πρόσφατα τουρκικός βομβαρδισμός σε πάρκο στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 9 παιδιών. Το περιστατικό πυροδότησε διπλωματική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν Ιρακινοί τουρίστες. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν.Irak και Kurdistan ταυτοποίησαν την Τουρκία ως δράστη της επίθεσης και του σφαγιασμού πολιτών.

Αξιωματούχοι στην περιοχή κατηγόρησαν την Τουρκία, με αποτέλεσμα το Ιράκ να ανακαλέσει τον επιτετραμμένο του στην Άγκυρα, την τουρκική πρωτεύουσα.

Η Τουρκία κατηγόρησε δυνάμεις που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) για την πραγματοποίηση της επίθεσης. Ο «βαρύς βομβαρδισμός πυροβολικού» έπληξε ένα πάρκο στη Ζάχο, μια πόλη στα σύνορα μεταξύ της περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ και της Τουρκίας, μετέδωσε η ιρακινή κρατική τηλεόραση.

Ο Κούρδος υπουργός Υγείας είπε ότι παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό ενός έτους, ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Ο Χασάν Ταχσίν Αλί, ένας άνδρας που τραυματίστηκε στην επίθεση, περιέγραψε τις επιθέσεις ως «τυφλά χτυπήματα». «Οι νέοι μας έχουν πεθάνει, τα παιδιά μας έχουν πεθάνει, σε ποιον να απευθυνθούμε; Έχουμε μόνο τον Θεό», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, έξω από ένα νοσοκομείο.

Το Ιράκ κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βαγδάτη για να ζητήσει συγγνώμη.

«Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν διαπράξει κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ», έγραψε στο Twitter ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά αλ-Καντίμι.

Η τουρκική σημαία κάηκε από διαδηλωτές έξω από ένα τουρκικό κέντρο βίζας στην ιρακινή πόλη Καρμπάλα, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Βαγδάτη και τη Νασιρίγια, αναφέρει το BBC.Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της πρώην τουρκικής πρεσβείας στο al-Waziriyah στο κέντρο της Βαγδάτης για να διαμαρτυρηθούν κατά του βομβαρδισμού της επαρχίας Dohuk.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς. «Η δολοφονία αμάχων είναι απαράδεκτη και όλα τα κράτη πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των αμάχων», δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Τουρκία έχει προχωρήσει στην επίθεση εναντίον Κούρδων μαχητών, που έχουν βάσεις στην περιοχή.

dimpenews.com

Back to top button