breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ουρουγουάη: Αναστολή στο εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 13 ετών!

Το Υπουργείο Υγείας της χώρας και οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν παρέδωσαν τα στοιχεία που είχε ζητήσει ο δικαστής Αλεχάντρο Ρεκάρεϊ, σχετικά με την σύσταση των εμβολίων, την ασφάλεια τους καθώς και τις παρενέργειες που παρουσιάζουν

Η Δικαιοσύνη της Ουρουγουάης ανέστειλε αυτήν την Πέμπτη (7/7 )τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 για άτομα κάτω των 13 ετών, αφού ο αρχιδικαστής Αλεχάντρο Ρεκάρεϊ αποφάσισε πως με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσονται για την ώρα τα παιδιά.

Τη δεύτερη ημέρα των ακροάσεων, ο δικαστής εξέδωσε την απόφαση αυτή που θέτει σε αναμονή τον εμβολιασμό σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ενώ μπορεί να ασκηθεί έφεση εντός 72 ωρών από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας (ΥΔΥ) και την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, που διαβάστηκε αυτή την Πέμπτη στο Διαιτητικό Διοικητικό Δικαστήριο της Ουρουγουάης, η αναστολή του εμβολιασμού, που δεν είναι υποχρεωτικός στη χώρα, θα είναι «άμεση» και θα εφαρμοστεί μέχρι να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο Ρεκάρεϊ.

Συγκεκριμένα, ο δικαστής διέταξε το Υπουργείο Υγείας και την Προεδρία της Ουρουγουάης να δημοσιεύσουν  «όλα τα συμβόλαια αγοράς» των εμβολίων που προμηθεύονταν για τη χώρα, όπως αυτά της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinovac, της αγγλο-σουηδικής AstraZeneca και της αμερικανικής Pfizer.

Ζήτησε επίσης να ετοιμαστεί ένα κείμενο που θα δίνεται απευθείας σε άτομα κάτω των 13 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν, όπου και θα αναγράφεται «πλήρως και ξεκάθαρα» το ποιες ουσίες περιέχει κάθε εμβόλιο, τα οφέλη και τους κινδύνους του, καθώς και τις δυσμενείς επιπτώσεις πιθανών παρενεργειών».

Ο Ρεκάρεϊ, όρισε επίσηςότι μόλις αποδειχθεί ενώπιον του δικαστηρίου η συμμό ρφωση με αυτές τις διατάξεις, «θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα της άρσης της απόφασης αναστολής εμβολιασμών για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα» καθώς από την Δευτέρα ακόμα είχε ζητήσει να του παραδοθούν όλα τα στοιχεία που είχε ζητήσει ο ίδιος σχετικά με τα εμβόλια, πράγμα όμως που δεν συνέβη.

 

Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στα χέρια της Δικαιοσύνης μόλις αυτή την εβδομάδα, αφού ο δικηγόρος Μαξιμιλιάνο Ντατόνε υπέβαλε προσωπικά αγωγή για την προστασία των ανηλίκων σε θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που περιελάβανε φυσικά και το αίτημα αναστολής των εμβολιασμών, ενώ η απόφαση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς και φωνές όπως «Μην αγγίζετε τα παιδιά μας» από διαδηλωτές  που είναι κατά του εμβολίου, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό Μέγαρο.

Ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 δεν ήταν ποτέ υποχρεωτικός στην Ουρουγουάη, η οποία τον Ιούνιο του 2021 έγινε η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που τον εφάρμοσε σε ανηλίκους μεταξύ 12 και 17 ετών, ενώ τον Ιανουάριο του 2022 άρχισαν να εμβολιάζονται παιδιά μεταξύ 5 και 11 ετών. ηλίκίας.

Μέχρι αυτή την Πέμπτη, στην ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών, το 43,57% των παιδιών της νοτιοαμερικανικής χώρας εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Pfizer, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 14 ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί το 75,44%.

Οι ξαφνικοί θάνατοι όμως πολλών παιδιών, καθώς και η εμφάνιση πληθώρας παιδικών αρρωστιών, οδήγησε την δικαιοσύνη σε αυτή την απόφαση, μέχρι να αποκαλυφθούν όλα τα στοιχεία περί των εμβολίων καθώς και των συμφωνιών της πολιτείας με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς….\

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας

Δεδομένης της απόφασης του αρχιδικαστή Αλεχάντρο Ρεκάρεϊ να αναστείλει τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 στον πληθυσμό κάτω των δεκατριών (13) ετών, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας αποφασίζει να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστή ενώ παράλληλα θα ασκήσει έφεση.

Για το λόγο αυτό, από σήμερα τα εμβόλια για αυτόν τον πληθυσμό δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα μέχρι νεωτέρας. Το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά του Covid-19 συνεχίζεται κανονικά για τα άτομα άνω των δεκατριών (13) ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας επαναλαμβάνει ότι κάθε μία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 βασίστηκε στα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, με βάση την καταλληλότητα, την εμπειρία και την αξιολόγηση των μελών της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων,  και την επιστημονική κοινότητα, οι οποίοι καθόρισαν βάσει πολλαπλών μελετών ότι τα χορηγούμενα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Η συνέχεια της υπόθεσης θα καθοριστεί στις δικαστικές αίθουσες

Prime News

Back to top button