breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Το “τέλος των μετρητών” φαίνεται να πλησιάζει, καθώς η ΕΕ επενδύει στην ψηφιακή νομισματική εξέλιξη.”

“Η Ευρωζώνη προτίθεται να μεταβεί σε ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα νομισμάτων, καθώς το ψηφιακό ευρώ καταγράφει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο προς την υλοποίησή του. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη φάση προετοιμασίας για το ψηφιακό ευρώ, αν και αυτό δεν είναι ακόμα δεσμευτικό όσον αφορά την έκδοσή του.

Η δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος της Ευρωζώνης αποτελεί το νέο μεγάλο σχέδιο της ΕΚΤ. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα δεν αναμένεται να προσφέρει νέες ανακοινώσεις σχετικά με αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της στροφής προς το ψηφιακό ευρώ.

Σε έναν κόσμο όπου ακόμα και η ψηφιακά υποδομής είναι σε ανάπτυξη, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η εισαγωγή του ψηφιακού νομίσματος αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή. Ακόμα και σε αυτό τον πρωτόγονο ψηφιακό χώρο, σε σύγκριση με τις πιο προηγμένες χώρες του βόρειου Ευρώπης, το ψηφιακό πορτοφόλι έχει εισβάλει δυναμικά στην καθημερινή ζωή μας, ενώ η καταβολή τακτικών κοινωνικών επιδομάτων σε ψηφική μορφή είναι πλέον πραγματικότητα.”

Δεν είναι μόνο οι προμήθειες που συνοδεύουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αυτή τη στιγμή, ούτε απλά η ανάγκη ευκολίας για γρήγορες συναλλαγές χωρίς μετρητά, που έκανε την ΕΚΤ να εξετάζει – αν και με βραδείς ρυθμούς – τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ. Πραγματικά, η ανάγκη για ένα επίσημο, ψηφιακό νόμισμα στην Ευρωζώνη έγινε ακόμα πιο επιτακτική όταν άρχισαν να εμφανίζονται διάφορα κρυπτονομίσματα, τα οποία για πολλούς θεωρούνται απειλή για τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη.

Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα, και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πού θα οδηγηθεί αυτή η διαδικασία εντός της ΕΚΤ, επειδή υφίστανται ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Στη συνεδρίαση που διεξάγεται στην Αθήνα, τίθενται τα θεμέλια για την πιθανή έκδοση του ψηφιακού ευρώ. Μέσω μιας επισήμης ανακοίνωσης, αναμένεται να δοθεί το “πράσινο φως” για την έναρξη της προπαρασκευαστικής φάσης τον Νοέμβριο. Ο κύριος στόχος της προπαρασκευαστικής φάσης είναι η θέσπιση των βάσεων για την πιθανή έκδοση του ψηφιακού ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα καθοριστούν οι κανόνες για τη χρήση του ψηφιακού ευρώ, θα επιλεγούν οι πιθανοί πάροχοι που θα αναπτύξουν την αντίστοιχη πλατφόρμα και υποδομή, και θα διενεργηθούν δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι το ψηφιακό ευρώ θα πληροί τις απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος και των χρηστών.

Η τελική απόφαση για την έκδοση του ψηφιακού ευρώ θα ληφθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά την έγκριση του νομοθετικού πλαισίου για το ψηφιακό ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ψηφιακό ευρώ λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τα ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποιούνται σε διάφορες ηλεκτρονικές πληρωμές. Συγκεκριμένα, όταν πραγματοποιείτε μια συναλλαγή, για παράδειγμα αναλαμβάνετε 100 ευρώ από τον τραπεζικό σας λογαριασμό, το υπόλοιπο του λογαριασμού σας μειώνεται κατά 100 ευρώ, αλλά αντί να λάβετε μετρητά, λαμβάνετε 100 ευρώ σε ψηφιακή μορφή. Αυτό το ψηφιακό ευρώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για πληρωμές χωρίς να χρειάζεται να το μετατρέψετε σε μετρητά, και χωρίς να χρεώνεστε με προμήθειες.

Ωστόσο, η κατάργηση των μετρητών φαίνεται να είναι ακόμα μακρινή προοπτική. Οι μετρητές παραμένουν το κυρίαρχο μέσο πληρωμής εντός της ζώνης του ευρώ, καθώς οι περισσότερες καθημερινές συναλλαγές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με μετρητά.

Οι λόγοι που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υποστηρίζει τη χρήση μετρητών περιλαμβάνουν το γεγονός ότι οι μετρητές παρέχουν ανωνυμία στις συναλλαγές, ενώ προσφέρουν επιλογές σε αυτούς που προτιμούν την χρήση μετρητών. Επιπλέον, η ΕΚΤ ανησυχεί για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων σε ένα ψηφιακό νόμισμα, καθώς και για την προστασία από ενδεχόμενες κρυπτονομισματικές απάτες και κακόβουλη δραστηριότητα. Έτσι, οι μετρητές συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό μέρος της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Τα μετρητά διασφαλίζουν την ελευθερία και την αυτονομία, καθώς είναι η μοναδική μορφή χρήματος που μπορούν οι άνθρωποι να κατέχουν χωρίς να εμπλέκεται τρίτο μέρος. Δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, πρόσβαση στο διαδίκτυο ή ηλεκτρικό ρεύμα για να πραγματοποιήσετε πληρωμές με μετρητά. Μπορείτε να το κάνετε ακόμη και αν υπάρχει διακοπή ρεύματος ή αν έχετε χάσει την κάρτα σας.

Επιπλέον, τα μετρητά είναι νόμιμη μορφή πληρωμής. Οι πιστωτές, όπως καταστήματα και εστιατόρια, δεν μπορούν να αρνηθούν τα μετρητά, εκτός αν έχουν εκ των προτέρων συμφωνήσει με τον πελάτη για άλλο μέσο πληρωμής.

Επιπλέον, οι συναλλαγές με μετρητά προστατεύουν το δικαίωμά μας για προστασία της ιδιωτικής ζωής, των δεδομένων και της ταυτότητάς μας σε οικονομικά θέματα.

Τα μετρητά καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, προσφέροντας επιλογές πληρωμής και αποταμίευσης για εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό χρήμα. Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για την ενσωμάτωση πολιτών από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

Επιπλέον, τα μετρητά σας βοηθούν να παρακολουθείτε τις δαπάνες σας, καθώς σας επιτρέπουν να έχετε καλύτερο έλεγχο των δαπανών σας, αποτρέποντας υπερβολικές δαπάνες. Τέλος, τα μετρητά είναι ένα γρήγορο μέσο πληρωμής, καθώς οι πληρωμές με μετρητά διεκπεραιώνονται αμέσως. Επιπλέον, έχουν αποδειχτεί ασφαλή σε σχέση με το κυβερνοέγκλημα, την απάτη και την παραχάραξη, καθώς πρόκειται για χρήμα κεντρικής τράπεζας, που δεν συνεπάγεται χρηματοοικονομικούς κινδύνους ούτε για τον πληρωτή ούτε για τον δικαιούχο της πληρωμής.

Τα μετρητά αποτελούν ένα μέσο αποθήκευσης αξίας. Πέραν της λειτουργίας τους ως μέσο πληρωμής, τα μετρητά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Επιτρέπουν στους ανθρώπους να διατηρούν χρήματα για αποταμίευση χωρίς τον κίνδυνο αθέτησης οικονομικών υποχρεώσεών τους.

Επιπλέον, τα μετρητά είναι χρήσιμα για μικρές αγορές και πληρωμές από πρόσωπο σε πρόσωπο. Για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να δίνουν μικρά ποσά μετρητών στα παιδιά τους για μικρές αγορές, ενώ κάποιος μπορεί να προσφέρει μετρητά σε έναν φίλο ή γνωστό του για να αγοράσει κάτι εκ του προσώπου του. Τα μετρητά επίσης βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν βασικές γνώσεις στον τομέα των οικονομικών.

 

primenews.
Back to top button