breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικό έμβρυο χωρίς σπερματοζωάρια και ωάρια

Συνθετικό έμβρυο: Σοβαρά πλέον ερωτήματα τίθενται για το κατά πόσο υπάρχουν επιτροπές ηθικής και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές τους, τι ρόλο παίζει η επιστημονική κοινότητα και ποιος την χρηματοδοτεί για να κάνει τέτοιες έρευνες, αλλά το βασικότερο, ποιος είναι ο απώτερος σκοπός όλων αυτών που στοχεύουν στο να καταστρέψουν ό,τι έφτιαξε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια ο Δημιουργός μας, είτε αυτός που είναι στη συνείδηση μας χαραγμένος ως «Θεός», είτε μια υψηλής νόησης συμπαντική ενέργεια.

Φανατικοί αθεϊστές επιδίδονται σε προσπάθειες να «την πουν» στο Δημιουργό αποδεικνύοντας ότι αυτοί μπορούν καλύτερα, κι επικαλούμενοι μονίμως γελοία επιχειρήματα ότι τα επιτεύγματα τους θα «δώσουν λύσεις σε προβλήματα».

Επιστήμονες από πολλές χώρες -Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισραήλ (αλίμονο αν έλειπαν αυτοί)- ξεκινώντας από πολλαπλά βλαστοκύτταρα ποντικού, δημιούργησαν ένα «συνθετικό» έμβρυο με εγκέφαλο, παλλόμενη καρδιά και τα θεμέλια για όλα τα άλλα όργανα του σώματος. «Πρόκειται για ένα ορόσημο στην αναδημιουργία των πρώτων σταδίων της ζωής σε έναν έμβιο οργανισμό», σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που ποτέ δεν περιέχουν κάποιο κριτικό πνεύμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαγκνταλένα Τσερνίνκα-Γκόετζ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέπτυξαν το μοντέλο εμβρύου χωρίς ωάρια και σπερματοζωάρια, χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα που μπορούν σταδιακά να εξειδικευτούν σχεδόν σε όλα τα επιμέρους κύτταρα.

Οι επιστήμονες μιμήθηκαν στο εργαστήριο τις φυσικές διαδικασίες, καθοδηγώντας τρεις διαφορετικούς τύπους βλαστοκυττάρων μέχρι του σημείου που μπορούσαν πλέον να αρχίσουν να αλληλεπιδρούν μόνα τους.

Προκαλώντας την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων και δημιουργώντας το κατάλληλο εργαστηριακό περιβάλλον για μια τέτοια κυτταρική αλληλεπίδραση, τα βλαστικά κύτταρα άρχισαν να «μιλάνε» μεταξύ τους. Έτσι, αυτο-οργανώθηκαν σε δομές που σταδιακά πέρασαν από τα διαδοχικά αναπτυξιακά στάδια, έως ότου απέκτησαν εγκέφαλο και καρδιά που χτυπά.

Η έρευνα, που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία και οδήγησε σε ολοένα πιο πολύπλοκα συνθετικά έμβρυα τρωκτικών, φαίνεται ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες στο μέλλον «να καταλάβουν γιατί μερικά ανθρώπινα έμβρυα αποτυγχάνουν και δεν ολοκληρώνεται η κυοφορία μιας γυναίκας».

Επίσης τα ευρήματα μπορεί να αξιοποιηθούν για να δημιουργηθούν συνθετικά ανθρώπινα όργανα προς μεταμόσχευση

Να θυμηθούμε εδώ την ταινία «επιστημονικής φαντασίας» Το Νησί, όπου παράγουν κλώνους πλουσίων για ανταλλακτικά αν αυτοί αρρωστήσουν;

«Το μοντέλο εμβρύου ποντικιού όχι μόνο αναπτύσσει εγκέφαλο, αλλά επίσης καρδιά που χτυπά και όλα τα συστατικά που τελικά δημιουργούν το σώμα. Είναι απίστευτο ότι φτάσαμε τόσο μακριά. Αυτό ήταν το όνειρο μας εδώ και χρόνια και τελικά το πετύχαμε», δήλωσε η Τσερνίνκα-Γκόετζ.

Για να αναπτυχθεί το ανθρώπινο έμβρυο επιτυχώς, πρέπει να υπάρξει «διάλογος» ανάμεσα στους ιστούς που θα γίνουν το έμβρυο και τους ιστούς που θα το συνδέσουν με τη μητέρα. Κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση, αναπτύσσονται τρεις τύποι βλαστικών κυττάρων: ο ένας θα γίνει τελικά οι ιστοί του σώματος, ενώ οι άλλοι δύο υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ένας από αυτούς τους δύο εξωεμβρυικούς τύπους βλαστικών κυττάρων θα γίνει ο πλακούντας που συνδέει το έμβρυο με τη μητέρα, παρέχοντάς του οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ενώ ο δεύτερος θα γίνει ο λεκιθικός ασκός όπου το έμβρυο μεγαλώνει.

Πολλές κυήσεις αποτυγχάνουν ακριβώς στο στάδιο όπου οι τρεις ανωτέρω τύποι βλαστοκυττάρων αρχίζουν να στέλνουν χημικά και άλλα σήματα μεταξύ τους, με σκοπό το έμβρυο να αναπτυχθεί ομαλά. «Τόσες κυήσεις αποτυγχάνουν περίπου εκείνη την περίοδο, προτού καν οι περισσότερες γυναίκες καταλάβουν ότι είναι έγκυες», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια.

«Αυτή η περίοδος της ανθρώπινης ζωής είναι τόσο μυστηριώδης, συνεπώς το να μπορούμε να δούμε στο εργαστήριο τι συμβαίνει, το να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα επιμέρους βλαστικά κύτταρα, το να κατανοήσουμε γιατί τόσες πολλές κυήσεις αποτυγχάνουν και πώς θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο – όλα αυτά είναι κάτι ιδιαίτερο», τόνισε η Τσερνίνκα-Γκόετζ.

Περίεργο που όλοι αυτοί που είναι ΥΠΕΡ των αμβλώσεων και της «αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών» αντί να θέλουν να σώσουν αυτά τα έμβρυα και να τα δώσουν σε γονείς που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, ψάχνουν τρόπους να δημιουργήσουν «συνθετικά». Είναι επίσης φανατικά υπέρ της μείωσης του πληθυσμού του πλανήτη. Όχι όμως κατά των δικών τους συνθετικών μωρών, προϊόντα ενός τρελού κι αλαζόνα δρ Φρανκενστάιν.

Διαβάστε την επιστημονική δημοσίευση εδώ.

Prime News

Back to top button