breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

”Οι πoλιτικoi και οι γιατρoi πoυ εivαι υπέρ των εμβoλiωv πρέπει vα κρεμαστoύv για εγκλnματα κατά τnς αvθρωπoτnτoς…”

Μετά από 2,5 χρόνια, το Ρolitico και η Welt μας το επιβεβαιώνει….

Ο γερουσιαστής Ron Johnson αποκαλύπτει και καταρρίπτει τους τελευταίους ψευδείς ισχυρισμούς των υποχρεωτικών ιατρικών πράξεων. “Ποιοι είστε εσείς;”… :Ποτέ δεν θα φύγουν οικειοθελώς… γι’ αυτό εφευρέθηκαν οι γκιλοτίνες… εμπιστευτείτε την επιστήμη…

Μέχρι πριν λίγους μήνες δεχόμασταν απειλητικά email, κλήσεις από αγνώστους αριθμούς, μας διαπόμπευσαν και μας χαρακτήρισαν γραφικούς, “ψεκασμένους” και παρανοϊκούς. Αρκετοί από εμάς (όλοι όσοι αντιστάθηκαν στη παραφροσύνη και τη μόδα να βαράμε ενέσεις κάθε τρίμηνο) έχασαν τις δουλειές τους, στιγματίστηκαν και απομονώθηκαν επειδή είπαμε τα αυτονόητα: ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει καταντήσει τοξική, έχοντας απλώσει τα πλοκάμια της παντού, από κυβερνητικούς οργανισμούς μέχρι και τον τελευταίο πουλημένο υπουργό.

Αυτούς που μας παρουσίαζονταν ως “σωτήρες” της ανθρωπότητας, κάτι “φιλάνθρωποι” δισεκατομμυριούχοι, δεν έκαναν τίποτε άλλο από “business as usual” με την υποστήριξη κυβερνήσεων όπως της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Και όχι, δεν τους ενδιέφερε να μας “σώσουν”. Θησαυρισαν εις βάρος της υγείας μας. Δολοφόνησαν κόσμο που δέχτηκε το αφήγημα χωρίς καν να ενημερωθεί.

Μετά από 2,5 χρόνια, το Ρolitico και η Welt μας επιβεβαιώνει :

Πώς ο Μπιλ Γκέιτς και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν την επιρροή τους για να ελέγξουν την παγκόσμια αντιμετώπιση του Covid – με ελάχιστη εποπτεία

Τέσσερις οργανισμοί υγείας, συνεργαζόμενοι στενά, δαπάνησαν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση του Covid σε όλο τον κόσμο. Όμως δεν είχαν τον έλεγχο των κυβερνήσεων και δεν πέτυχαν τους δικούς τους στόχους, όπως διαπίστωσε έρευνα των POLITICO και WELT.

Όταν χτύπησε το Covid-19, οι κυβερνήσεις του κόσμου δεν ήταν προετοιμασμένες.

Από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, από την ελαχιστοποίηση της απειλής έφτασαν στο κλείσιμο των συνόρων τους σε μια ατυχή προσπάθεια να καταστείλουν την εξάπλωση του ιού που σύντομα κάλυψε τον κόσμο. Ενώ τα πιο ισχυρά έθνη κοίταζαν προς τα μέσα, τέσσερις μη κυβερνητικοί οργανισμοί παγκόσμιας υγείας άρχισαν να καταστρώνουν σχέδια για έναν αγώνα ζωής ή θανάτου ενάντια σε έναν ιό που δεν θα γνώριζε σύνορα.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια σταθερή, σχεδόν αδυσώπητη μετατόπιση της εξουσίας από τις συγκλονισμένες κυβερνήσεις σε μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων, σύμφωνα με μια επτάμηνη έρευνα δημοσιογράφων του POLITICO που εδρεύουν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και της γερμανικής εφημερίδας WELT. Οπλισμένοι με εμπειρογνωμοσύνη, ενισχυμένοι από επαφές στα υψηλότερα επίπεδα των δυτικών κρατών και εξουσιοδοτημένοι από τις καλοδιατηρημένες σχέσεις με τους κατασκευαστές φαρμάκων, οι τέσσερις οργανώσεις ανέλαβαν ρόλους που συχνά έπαιζαν οι κυβερνήσεις – αλλά χωρίς τη λογοδοσία των κυβερνήσεων.

Ενώ τα έθνη εξακολουθούσαν να συζητούν τη σοβαρότητα της “πανδημίας”, οι ομάδες εντόπισαν πιθανούς κατασκευαστές εμβολίων και στόχευσαν τις επενδύσεις στην ανάπτυξη δοκιμών, θεραπειών και εμβολίων. Και χρησιμοποίησαν την επιρροή τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός φιλόδοξου παγκόσμιου σχεδίου διανομής για τη διάδοση αυτών των εργαλείων του κόβιντ σε έθνη που είχαν ανάγκη, αν και τελικά δεν θα ανταποκρινόταν στις αρχικές του υποσχέσεις.

Οι τέσσερις οργανισμοί είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν και τρεις από αυτούς είχαν κοινή ιστορία. Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος ήταν το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στον κόσμο. Στη συνέχεια, υπήρχε το Gavi, ο παγκόσμιος οργανισμός εμβολίων που βοήθησε να ιδρυθεί ο Γκέιτς για τον εμβολιασμό των ανθρώπων σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, και το Wellcome Trust, ένα βρετανικό ερευνητικό ίδρυμα με κληροδότημα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε συνεργαστεί με το Ίδρυμα Γκέιτς τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος, υπήρχε ο Συνασπισμός για τις Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας, ή CEPI, η διεθνής ομάδα έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων που βοήθησαν τόσο ο Gates όσο και το Wellcome να δημιουργηθεί το 2017.

Βασικά συμπεράσματα

1 Οι τέσσερις οργανισμοί έχουν δαπανήσει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια για το Covid από το 2020 – το ίδιο ποσό με την κορυφαία αμερικανική υπηρεσία που έχει αναλάβει την καταπολέμηση του Covid στο εξωτερικό.

2 Οι οργανισμοί έδωσαν συλλογικά 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπου συνέβαλαν στη δημιουργία μιας κρίσιμης πρωτοβουλίας για τη διανομή εργαλείων Covid-19. Το εν λόγω πρόγραμμα απέτυχε να επιτύχει τους αρχικούς στόχους του.

3 Οι ηγέτες των οργανώσεων είχαν πρωτοφανή πρόσβαση στα υψηλότερα επίπεδα των κυβερνήσεων, δαπανώντας τουλάχιστον 8,3 εκατομμύρια δολάρια για να ασκήσουν πιέσεις σε νομοθέτες και αξιωματούχους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

4 Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και εκπρόσωποι του ΠΟΥ εναλλάσσονταν σε αυτούς τους τέσσερις οργανισμούς ως υπάλληλοι, βοηθώντας τους να εδραιώσουν τις πολιτικές και οικονομικές διασυνδέσεις τους στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

5 Οι ηγέτες των τεσσάρων οργανισμών δεσμεύτηκαν να γεφυρώσουν το χάσμα ισότητας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των χειρότερων κυμάτων της πανδημίας, οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έμειναν χωρίς εμβόλια που σώζουν ζωές.

6 Οι ηγέτες των τριών από τους τέσσερις οργανισμούς υποστήριξαν ότι η άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν ήταν απαραίτητη για την αύξηση των προμηθειών εμβολίων – κάτι που οι ακτιβιστές πίστευαν ότι θα είχε συμβάλει στη διάσωση ζωών.  

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε φτωχότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την ιδέα ότι ομάδες που κυριαρχούνται από τη Δύση και στελεχώνονται από ελίτ ομάδων εμπειρογνωμόνων, θα βοηθούν στην καθοδήγηση αποφάσεων που αφορούν τη ζωή και τον θάνατο των ανθρώπων σε φτωχότερες χώρες. Οι εντάσεις αυτές αυξήθηκαν όταν το Ίδρυμα Γκέιτς αντιτάχθηκε στις προσπάθειες για την κατάργηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, μια κίνηση που οι επικριτές θεώρησαν ότι προστατεύει τα συμφέροντα των φαρμακευτικών κολοσσών έναντι των ανθρώπων που ζουν σε φτωχότερα έθνη.

“Τι κάνει τον Μπιλ Γκέιτς ικανό να δίνει συμβουλές και να συμβουλεύει την αμερικανική κυβέρνηση για το πού θα πρέπει να διαθέσει τους τεράστιους πόρους;” ρώτησε η Κέιτ Έλντερ, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής για τα εμβόλια της εκστρατείας πρόσβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ο ΒIll Gates (κέντρο), που απεικονίζεται παραπάνω με τον πρίγκιπα Κάρολο της Βρετανίας (δεξιά) και τον πρωθυπουργό του Καναδά Justin Trudeau (αριστερά) τον Νοέμβριο του 2021, είναι συνιδρυτής ενός από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στον κόσμο. | Pool Photo by Phil Noble

Σύντομα, ωστόσο, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης προσέφεραν τη δική τους κρίσιμη υποστήριξη στις τέσσερις ομάδες. Οι οργανώσεις ξόδεψαν τουλάχιστον 8,3 εκατομμύρια δολάρια για να ασκήσουν πιέσεις στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., σύμφωνα με μια ανάλυση των γνωστοποιήσεων για πιέσεις. Όταν, την περασμένη άνοιξη, οι ηγέτες του CEPI προσπάθησαν να αναπληρώσουν τα ταμεία του ομίλου, ξόδεψαν 50.000 δολάρια εν μέρει για να υποστηρίξουν την ετήσια χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αρχεία και τις συνεντεύξεις με το προσωπικό του Καπιτωλίου.

Τα ανοίγματα έπιασαν τόπο. Ενώ οι προσπάθειες του προέδρου Τζο Μπάιντεν να εξασφαλίσει επιπλέον 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για το διεθνές έργο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ιού ναυαγού παραπαίουν στο Κογκρέσο, κατάφερε να βάλει 500 εκατομμύρια δολάρια για το CEPI στην πρόταση προϋπολογισμού του – 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για πέντε χρόνια.

Τα χρήματα αυτά, τα οποία δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, θα βοηθούσαν αυτό που οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα παγκόσμιας υγείας συμφωνούν ότι είναι ένας σημαντικός σκοπός, όχι μόνο από ανθρωπιστική άποψη, αλλά και για την πρόληψη των φτωχότερων εθνών από το να γίνουν χώροι αναπαραγωγής νέων παραλλαγών. Και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το Ίδρυμα Γκέιτς και οι άλλοι όμιλοι αξίζουν τα εύσημα όχι μόνο για το έργο τους να βοηθήσουν να σωθούν ζωές, αλλά και για το γεγονός ότι είναι σχεδόν το “μόνο παιχνίδι στην πόλη” με επαρκή εμβέλεια για την καταπολέμηση μιας πανδημίας.

Αλλά η εκτεταμένη πολιτική και οικονομική ισχύς των ομάδων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τους βοήθησε να κατευθύνουν τη διεθνή αντίδραση στο σημαντικότερο υγειονομικό γεγονός του περασμένου αιώνα, σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις έμειναν μετέωρες, σύμφωνα με την έρευνα.

Πολλοί πιστεύουν ότι το Ίδρυμα Γκέιτς και οι άλλες ομάδες αξίζουν εύσημα όχι μόνο για το έργο τους να βοηθήσουν να σωθούν ζωές, αλλά και για το γεγονός ότι είναι σχεδόν οι μόνοι που διαθέτουν επαρκή εμβέλεια για να καταπολεμήσει μια πανδημία. | Moises Castillo/AP Photo

Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε περισσότερες από τέσσερις δωδεκάδες συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους και ειδικούς σε θέματα παγκόσμιας υγείας, κατέγραψε τη σταδιακή πορεία μέσω της οποίας μεγάλο μέρος της διεθνούς αντίδρασης στην πανδημία του Κόβιντ πέρασε από τις κυβερνήσεις σε μια ιδιωτικά εποπτευόμενη παγκόσμια ομάδα μη κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων. Περιγράφει επίσης λεπτομερώς τις σημαντικές οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις που τους επέτρεψαν να αποκτήσουν τέτοια επιρροή στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΠΟΥ.

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο POLITICO και στο WELT προέρχονται από τα ανώτατα κλιμάκια των κυβερνήσεων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών υγείας. Τους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσουν με ειλικρίνεια για το πώς οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους προσέγγισαν τη διεθνή αντίδραση στο Covid και ποια λάθη συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Πολλοί από αυτούς συναλλάχθηκαν άμεσα με εκπροσώπους των τεσσάρων παγκόσμιων οργανισμών υγείας, ορισμένοι σε καθημερινή βάση.

Το POLITICO και το WELT εξέτασαν τα πρακτικά των συναντήσεων καθώς και χιλιάδες σελίδες οικονομικών γνωστοποιήσεων και φορολογικών εγγράφων, τα οποία αποκάλυψαν ότι οι ομάδες έχουν δαπανήσει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020 – το ίδιο ποσό με την κορυφαία αμερικανική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την καταπολέμηση του Covid στο εξωτερικό.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες ολοκληρωμένες καταγραφές των δαπανών των παγκόσμιων οργανώσεων υγείας για την παγκόσμια καταπολέμηση της πανδημίας.

Τα τέσσερα κεφάλαια της έρευνας :

Τώρα, οι επικριτές εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την αμεροληψία και την αποτελεσματικότητα της αντίδρασης της ομάδας στην πανδημία – και τους σοβαρούς περιορισμούς της ανάθεσης της αντιμετώπισης της πανδημίας σε μη εκλεγμένες, ιδιωτικά χρηματοδοτούμενες ομάδες.

“Νομίζω ότι θα πρέπει να ανησυχούμε βαθιά”, δήλωσε ο Lawrence Gostin, καθηγητής του Πανεπιστημίου Georgetown που ειδικεύεται στο δίκαιο της δημόσιας υγείας. “Για να το θέσω με πολύ χοντροκομμένο τρόπο, τα χρήματα αγοράζουν επιρροή. Και αυτό είναι το χειρότερο είδος επιρροής. Όχι μόνο επειδή πρόκειται για χρήματα – αν και αυτό είναι σημαντικό, διότι τα χρήματα δεν θα έπρεπε να υπαγορεύουν την πολιτική – αλλά επίσης, επειδή πρόκειται για προνομιακή πρόσβαση, πίσω από κλειστές πόρτες”.

Ο Gostin δήλωσε ότι μια τέτοια εξουσία, ακόμη και αν προωθείται από καλές προθέσεις και εμπειρογνωμοσύνη, είναι “αντιδημοκρατική, επειδή είναι εξαιρετικά αδιαφανής και καιροσκοπική” και “αφήνει πίσω τους απλούς ανθρώπους, τις κοινότητες και την κοινωνία των πολιτών”.

 

πηγη

Back to top button