breaking newsΔιεθνή

Σύριος βασανίστηκε ως θανάτου στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Λιβάνου! ΦΩΤΟ

Κρατούμενος βασανίστηκε μέχρι θανάτου στην κρατική ασφάλεια στο Λίβανο: ΜΚΟ και αξιωματούχοι απαιτούν λογοδοσία
Οι φωτογραφίες δείχνουν το «τερατώδες μαρτύριο» του θύματος, το οποίο κατέληξε σε καρδιακή προσβολή.

Το Λιβανέζικο Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CLDH) και αρκετοί Λιβανέζοι αξιωματούχοι αντέδρασαν το Σάββατο στην ανακοίνωση του θανάτου ενός Σύρου κρατούμενου, του Μπασάρ Αμπντέλ Σαούντ/Bashar Abdel Saud , ο οποίος φέρεται να βασανίστηκε μέχρι θανάτου αυτή την εβδομάδα κατά την ανάκρισή του από την υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας.

Στις 31 Αυγούστου, συνελήφθη και μεταφέρθηκε για κράτηση στο Bint Jbeil, στο νότιο Λίβανο, μαζί με άλλους υπόπτους. «Πέθανε τρεις ώρες μετά τη σύλληψή του αφού υποβλήθηκε σε σοβαρά βασανιστήρια και σοκ που οδήγησαν σε καρδιακή προσβολή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια δικαστική πηγή. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ήθελαν «να πάρουν ομολογία από τον νεκρό» που είναι ύποπτος ότι «ηγείτο πυρήνα» που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Πλάνα που είδε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων δείχνουν το σώμα του Μπασάρ Αμπντέλ Σαούντ καλυμμένο με μώλωπες και λεπιδιές. Ίχνη βασανιστηρίων ήταν επίσης ορατά στα σώματα των συγκρατούμενων του, που ήταν επίσης ύποπτοι ότι ανήκουν στο IS. Μετά την εξέταση της σωρού, ο κυβερνητικός επίτροπος στο στρατοδικείο Fadi Akiki είχε ζητήσει την κράτηση του υπολοχαγού που είναι υπεύθυνος για το κέντρο του Bint Jbeil και τεσσάρων άλλων πρακτόρων αυτού του γραφείου.

Τερατώδη βασανιστήρια
«Σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή, ο Σύρος κρατούμενος πέθανε μετά από βασανιστήρια κατά την ανάκρισή του», έγραψε το CLDH σε tweet το Σάββατο. «Ο γιατρός σημείωσε ότι το θύμα βασανίστηκε βίαια κατά τη διάρκεια της κράτησής του στα κεντρικά γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας στο Νότιο Λίβανο, το κι έτσι οδηγήθηκε σε καρδιακή προσβολή», προσθέτει η ΜΚΟ. Αναφέρθηκε σε φωτογραφίες που «απεικονίζουν τερατώδη βασανιστήρια», συμπεριλαμβανομένων «μαστίγωμα, μώλωπες και σοβαρούς τραυματισμούς». Δικαστική πηγή ανέφερε επίσης ότι ο Σύρος κρατούμενος «πέθανε τρεις ώρες μετά τη σύλληψή του» και «υποβλήθηκε σε σοβαρά βασανιστήρια και σοκ με αποτέλεσμα καρδιακή προσβολή».
Το δικαστικό σύστημα εξακολουθεί να αποτυγχάνει να διερευνήσει επαρκώς τις καταγγελίες για βασανιστήρια, αναφέρει η έκθεση

Το CLDH υπενθύμισε επίσης ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που μια υπηρεσία ασφαλείας προστατεύεται πίσω από το πρόσχημα της τρομοκρατίας όταν της απαγγέλλονται κατηγορίες για βασανιστήρια», ενώ την Παρασκευή η Ασφάλεια του Κράτους είχε σχολιάσει μόνο αυτή την υπόθεση διευκρινίζοντας ότι ο εκλιπών συλληφθείς ήταν μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τη μη εφαρμογή του άρθρου 65 του ποινικού κώδικα που ποινικοποιεί τα βασανιστήρια και του άρθρου 47 που επιτρέπει στους κρατούμενους να συνοδεύονται από δικηγόρο κατά την ανάκρισή τους μετά τη σύλληψή τους. Η ΜΚΟ ζήτησε τέλος να οριστεί μια «επιτροπή ιατροδικαστών για να εξετάσει τη σωρό και να οριστεί ένα όργανο ασφαλείας που δεν συνδέεται με την Κρατική Ασφάλεια για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης». Τέλος, τόνισε την ανάγκη οι δράστες των εγκλημάτων «να λογοδοτήσουν και να μην διαφεύγουν της τιμωρίας με κανένα πρόσχημα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ποινικού κώδικα».

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της CLDH Ουαντίχ αλ-Ασμάρ είχε ζητήσει από «μια υπηρεσία ασφαλείας εκτός από την Κρατική Ασφάλεια να συλλάβει αμέσως όσους διεξήγαγαν την ανάκριση του θύματος». «Εάν η διοίκηση (αυτής της υπηρεσίας) δεν είναι σε θέση να ελέγξει τη βαρβαρότητα των μελών της, θα ήταν καλύτερα να παραιτηθούν», επέμεινε.

Σύμφωνε με μέρος της κοινής γνώμης οι υπηρεσίες σπεύδουν να βαπτίσουν το θύμα ύποπτο τρομοκρατίας για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της αποτρόπαια πράξης τους προιόν του υπερβάλλοντα ζήλου τους .

Αγανάκτηση
Οι πολιτικοί ηγέτες αντέδρασαν σε αυτόν τον θάνατο από βασανιστήρια.Χαρακτήρισαν αυτό που συνέβη στον Σύριο κρατούμενο «απεχθές έγκλημα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

dimpenews.com

Back to top button