Ελλάδα

Τι παιζει ρε παιδια; Η Ρωσία στέλνει το πρώτο φορτίο LNG στην Ελλάδα;

Η Ρωσία θα στείλει στην Ελλάδα το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου από το νέο της τερματικό σταθμό LNG στη Βαλτική, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως «έκπληξη» καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία. Σημειώνεται πάντως ότι δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε εξαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη…

Το Bloomberg επικαλείται πηγή με άμεση γνώση του θέματος, σύμφωνα με την οποία το πρώτο φορτίο από τον σταθμό LNG της Portovaya στην ακτή της Βαλτικής, εκεί όπου ο Nord Stream, θα κατευθυνθεί στην Ελλάδα, χωρίς να είναι γνωστό το όνομα του αγοραστή. Ο νέος ρωσικός τερματικός σταθμός LNG βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου ο κλειστός πια αγωγός Nord Stream «βυθίζεται» στη θάλασσα.

 Αν και η παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream έχει διακοπεί ως «αντίποινο της Μόσχας» στις κυρώσεις που τις επέβαλε η ΕΕ μετά την εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που έχει εκτοξεύσει τις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον δυσκολότερο οικονομικά χειμώνα εδώ και δεκαετίες, η Ρωσία εξακολουθεί όπως φαίνεται να στέλνει φορτία με LNG στην Ευρώπη από άλλον τερματικό σταθμό.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Vitaly Markelov, δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ολοκλήρωσε έναν έλεγχο 72 ωρών στη μικρότερη εγκατάσταση LNG και ότι απομένει κάποια γραφειοκρατική δουλειά. 

Το εργοστάσιο έχει παράγει ήδη περίπου 30.000 τόνους LNG. Παρόλα αυτά, ο ενεργειακός κολοσσός, Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από το Bloomberg με το μυστήριο να προκαλεί πολλά ερωτηματικά γύρω από την αλλαγή στάσης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

πηγη

Back to top button