Ελλάδα

Φυσικo αέριo από τnv Pωσiα με 12 φoρές χαμηλoτερn τιμn για τnv Σερβiα ! ! ! Bαλτε πoυλoβερ λεvε τα Aθεα δoυλακια τoυ Mnτσoτακn…

«Θα έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα ως προς την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο», είπε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς…Δυσφορία στην Κομισιόν για τη στάση της Σερβίας απέναντι στη Ρωσία

Την στιγμή που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να απομονώσουν την Ρωσία και να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα, η Σερβία ενισχύει τις σχέσεις της με την Μόσχα μέσω συμφωνίας για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Σερβία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση εδώ και δέκα χρόνια, αλλά διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο. Το Βελιγράδι καταδίκασε στον ΟΗΕ την εισβολή της Ουκρανίας από την Ρωσία, αλλά αρνείται να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η Σερβία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων εξασφάλισε «πολύ ευνοϊκή» συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου για τρία χρόνια, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο περιορίσθηκε να δηλώσει ότι η Μόσχα «θα συνεχίσει να προμηθεύει την Σερβία με φυσικό αέριο χωρίς διακοπή», αλλά ο Σέρβος πρόεδρος επέμεινε θριαμβολογώντας ότι είναι «μακράν η καλύτερη συμφωνία στην Ευρώπη».

«Θα έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα ως προς την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο», είπε προβλέποντας ότι ο λογαριασμός θα είναι 10 έως 12 φορές μικρότερος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν με δυσκολία αυτήν την εβδομάδα για την διακοπή μεγάλου μέρους των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου για να πλήξουν την χρηματοδότηση του πολέμου.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ επιδιώκει επίσης την μείωση της εξάρτησής του από το φυσικό αέριο. Η Μόσχα έχει κλείσει την βάνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ένα ολικό εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι μακρινό ενδεχόμενο.


πηγη

Back to top button