breaking newsΙστορικάΚύπρος

”Η βασίλισσα πέθανε”… κι αναπαύθηκε η ψυχή του Βαγορή!…

φώλιαζε στο ξωκλήσι τ᾽ Άι Ονούφριου
κρυμμένου στην ποδήρη του γενειάδα.

”Η βασίλισσα πέθανε”… κι αναπαύθηκε η ψυχή του Βαγορή!… ”Η βασίλισσα πέθανε Ζήτω ο Βασιλιάς”. ”Η βασίλισσα πέθανε”… κι αναπαύθηκε η ψυχή του Βαγορή!…

Η Ελισάβετ Β’ ήταν ο τελευταίος τύραννος του 20ου αιώνα, με την οποία ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε σαν μια στιγμή.

Πώς θα είναι η Βρετανία χωρίς τον τύραννο της, θα μάθουμε πολύ σύντομα.

Και λέγεται ότι αυτή είχε ρόλο και στο θάνατο της Νταϊάνας.
Η Ελισάβετ Β’ ανέλαβε τη χώρα με τον Τσόρτσιλ και έφυγε με τη ”Μόνα”….Λίζα
Ο νέος Βρετανός μονάρχης είναι πλέον ο Κάρολος Γ’..
Οι συνονόματοι προκάτοχοι του. Ο βασιλιάς Κάρολος Β’ της Αγγλίας κυβέρνησε τον 17ο αιώνα. Ο πατέρας του εκτελέστηκε, ο Κάρολος Β’ εκδιώχθηκε από τα στρατεύματα του Κρόμγουελ. Κατάφερε όμως να αποκατασταθεί στον θρόνο και να εκδικηθεί τους ηγέτες. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του υπήρξε μια επιδημία πανώλης και η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου. Ο Κάρολος Α’ είναι ο εκτελεσμένος πατέρας του Καρόλου Β’. Οι πολιτικές του οδήγησαν στην Αγγλική Επανάσταση.Ο Κάρολος Ι δικάστηκε ως τύραννος, προδότης και εχθρός της πατρίδας και αποκεφαλίστηκε. Είναι αλήθεια ότι τότε το κεφάλι ήταν ραμμένο στο σώμα έτσι ώστε οι συγγενείς να μπορούν να αποδώσουν τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον βασιλιά. Πώς θα καταλήξει ο Κάρολος Γ΄, θα το δείξει η ιστορία καθώς αναλαμβάνει στην πιο κρίσιμη ιστορική συγκυρία….

Αλλά η Βασίλισσα είχε ανάμειξη και στο μαρτύριο Κύπριων αγωνιστών τη δεκαετία του 50 στον αντιαποικιακό αγώνα κατά της Αγγλοκρατίας.

Ο Ευαγόρας Παλλικαρίδης το 1953, σε ηλικία 15 ετών, κατεβάζει και τεμαχίζει την αγγλική σημαία σύμβολο κατοχής στο Κολέγιο της Πάφου, κατά την ημέρα στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. Στοχοποιήθηκε και αργότερα οδηγήθηκε στην κρεμάλα. Η μη απονομή χάριτος στους Κύπριους αγωνιστές, Μιχαλάκη Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου και Ευαγόρα Παληκαρίδη κατά τη δεκαετία του 1950 στιγματίζει το βρετανικό παλάτι και την ίδια την εκλιπούσα.
Η Ελισσάβετ ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας είχε την νομική ισχύ και την ευκαιρία να αποδώσει «χάρη» στον 17χρονο Ευαγόρα Παλλικαρίδη και τους άλλους 8. Δεν το έκανε και ο ανήλικος Παλλικαρίδης μαζί με άλλους οχτώ αγωνιστές οδηγήθηκαν στην κρεμάλα. Απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τις βρετανικές κατοχικές δυνάμεις της Κύπρου.

Η ιστορία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, σχετίζεται με τη στέψη καθαυτή της Ελισάβετ τον Ιούνιο του 1953. Στην Κύπρο, τότε, όπως και σε πολλές άλλες αποικίες, είχαν φροντίσει να στολίσουν όλες τις πόλεις για το μεγάλο γεγονός.

Ο 15χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο Πάφου και διαφώνησε, όταν είδε ότι στο σχολείο του μπήκαν οι βρετανικές σημαίες. Ήταν η εποχή που το αίτημα για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα ξεσήκωνε τα πλήθη στη Μεγαλόνησο,

Οι μαθητές, αρνήθηκαν να μπουν στο Γυμνάσιο, ζήτησαν να υποσταλούν οι σημαίες, ενώ ο Παλληκαρίδης κατευθύνθηκε προς την Πλατεία της 28ης Οκτωβρίου. Ανέβηκε στον ιστό και κατέβασε τη βρετανική σημαία υπό τις επιδοκιμασίες του πλήθους.

Η κίνηση του νεαρού μαθητή πυροδότησε αντιδράσεις σε όλη την Πάφο, όπου οι μαθητές άρχισαν να ξηλώνουν οτιδήποτε βρετανικό είχε στηθεί, με αφορμή της στέψη της Ελισάβετ.

Ύστερα από έρευνες οι Βρετανοί αποικιοκράτες συνέλαβαν μαθητές, μεταξύ των οποίων και ο Παλληκαρίδης. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν δεν ήταν μεγάλες.

Στα 17 του χρόνια ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ, ενώ τον Ιανουάριο του 1957 συνελήφθη, χωρίς ένταλμα και έπειτα από μια δίκη – παρωδία, κατά την οποία κανείς δεν έδωσε σημασία στα φρικτά κι απάνθρωπα βασανιστήρια που κατήγγειλε, του αποσπάστηκε ομολογία και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Ο 18χρονος πλέον Ευαγόρας Παλληκαρίδης κατηγορήθηκε ότι έφερε οπλισμό. Παρά τις εκκλήσεις των δικηγόρων του, ο Παλληκαρίδης παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος του ΕΟΚΑ, ότι ήθελε την ελευθερία της πατρίδας του και ότι έκανε αυτό που ήταν το καθήκον του.

Οι δικηγόροι του έστειλαν τηλεγράφημα στην Ελισάβετ που θα μπορούσε να δώσει χάρη με μία της λέξη. Η βασίλισσα, όμως, δεν απάντησε καν στο τηλεγράφημα.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 18 ετών.
( Famagusta).

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ( ο πιο καταξιωμένος σύγχρονος Κύπριος ποιητής διάδοχος αντάξιος του Κώστα Μόντη)

«Του Βαγορή»

Τα αθλητικά του παπούτσια κρεμασμένα
στου ποδηλάτου το τιμόνι επί το θάττον
έκαμναν την Παράδεισο να σειέται.

Λοιπόν ο νεαρός μας αθλητής
σαν βγήκε στο κλαρί να κελαδήσει
αμούστακος μπροστά στους αστακούς
Εγγλέζους που τον έψαχναν στα φαράγγια
με κάτι δολοφονικούς φακούς, με κάτι
δόκανα σιδερένια και σκεπέτους,
φώλιαζε στο ξωκλήσι τ᾽ Άι Ονούφριου
κρυμμένου στην ποδήρη του γενειάδα.

……………….

Μάρτης 1998

Από τη συλλογή «Δοκίμιν» (Αθήνα, 2000)

dimpenews.com

Back to top button