breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1000 σχολεία της Αυστραλίας εισάγουν «φιλικά προς το περιβάλλον» τσιπς από βρώσιμα έντομα

Μεγάλη ανησυχία από υγειονομικές υπηρεσίες αναφορικά με την ασφάλεια τους – Το 18% των θανατηφόρων αντιδράσεων στα τρόφιμα της Κίνας, ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης εντόμων

Στην Αυστραλία, η εταιρεία βρώσιμων ζωυφίων, Circle Harvest,  προώθησε στα σχολεία της χώρας τσιπς με πρωτεΐνη γρύλων. Η εταιρεία λέει ότι τα προϊόντα αυτά βοηθούν τον πλανήτη να αντιμετωπίσει την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Η εταιρεία από το δυτικό Σίδνεϋ άρχισε να πουλά τα τσιπς εντόμων στα σχολεία φέτος και αναμένει να εξαπλασιάσει τις παραδόσεις της πριν από τα μέσα του 2023.

Μέχρι στιγμής, σχολεία στη Νέα Νότια Ουαλία, το Κουίνσλαντ, τη Νότια Αυστραλία και τη Δυτική Αυστραλία έχουν αγοράσει περισσότερα από 500.000 πακέτα.

Η ιδρυτής και εντομολόγος Σκάι Μπλάκμπερν, λέει ότι η εταιρεία έχει αρχίσει επίσης να συνεργάζεται με οίκους ευγηρίας για την εισαγωγή πρωτεϊνών εντόμων που είναι πιο εύκολο να αφομοιωθούν και είναι πιο δημοφιλείς στους ηλικιωμένους.

Η Circle Harvest παρουσίασε μια μελέτη στην έκθεση τροφίμων «CSIRO 2021» με τίτλο «Βρώσιμα έντομα: Ένας οδικός χάρτης για τη στρατηγική ανάπτυξη μιας αναδυόμενης αυστραλιανής βιομηχανίας».

Edible Bug Shop- Circle Harvest. Australian Farmed Insect Protein

Ο εθνικός οργανισμός επιστήμης και βιομηχανικής έρευνας διαπίστωσε ότι το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη της αγοράς βρώσιμων εντόμων ήταν το πως τα αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.

Η Μπλάκμπερν δεν πτοείται, λέγοντας ότι τρόφιμα όπως το φυστικοβούτυρο, το αλεύρι ή ο χυμός πορτοκαλιού επιτρέπεται ήδη να περιέχουν μικρό αριθμό εντόμων σε μορφή σκόνης.

«Ήδη τρώτε έντομα – απλά δεν ξέρετε», είπε στην Daily Telegraph. «Είναι καλύτερα για εσάς και είναι καλύτερα για τον πλανήτη», συμπλήρωσε.

Δυνητικά επιβλαβή για τον άνθρωπο

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες που εγείρονται σχετικά με το προϊόν αφού ένας εκπρόσωπος της Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) δήλωσε ότι η Αυστραλία δεν έχει κανονισμούς για την ασφάλεια κατανάλωσης εντόμων, όπως έχουν οι ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει υγειονομικό πλαίσιο ασφαλείας αναφορικά με την κατανάλωση εντόμων. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που θα μπορούσαν να καταστήσουν την κατανάλωσή τους ως ακατάλληλα ή επικίνδυνα», είπε ο εκπρόσωπος του FSANZ.

«Ο Κώδικας Υγειονομικής Ασφάλειας, διευκρινίζει ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την πιθανότητα μόλυνσης των τροφίμων, όπως να διατηρούν τους χώρους και τον εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων καθαρούς, καλά συντηρημένους και απαλλαγμένους από παράσιτα».

Η καλλιέργεια εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση είναι μια σχετικά πρόσφατη τάση που δεν είναι τόσο διαδεδομένη στις δυτικές χώρες όσο στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι δυτικοί καταναλωτές ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλεια των τροφίμων, όπως και οι μικροβιολογικοί και οι χημικοί με τους κινδύνους για την υγεία, από την κατανάλωση εντόμων.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το 18% των θανατηφόρων αντιδράσεων στα τρόφιμα της Κίνας, ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης εντόμων, ενώ σχεδόν το 8% των καταναλωτών εντόμων στο Λάος εμφάνισαν αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι συγγραφείς μιας άλλης μελέτης είπαν ότι η επιστημονική βιβλιογραφία για την τροφή των εντόμων είναι ελλιπής, ίσως λόγω του γεγονότος ότι είναι δημοφιλής στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου δεν υπάρχει τόση επίσημη τεκμηρίωση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τα βρώσιμα έντομα.

Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν αλλεργιογόνα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, μυκοτοξίνες, βαρέα μέταλλα, παθογόνους μικροοργανισμούς και παράσιτα, μεταξύ άλλων.

Ενώ η κατανάλωση εντόμων έχει συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη των βρώσιμων εντόμων ως αναδυόμενης πηγής τροφής πρέπει να σταθμίζονται έναντι πιθανών ζητημάτων ασφάλειας των τροφίμων.

Prime News

Back to top button