breaking newsΕλλάδα

Κατασχέθηκαν τουρκικά τζιπ με προορισμό τον ISIS στην Λιβύη -Τουρκικό λαθρεμπόριο όπλων νότια της Κρήτης (εικόνες)

 

Μεγάλο …τεράστιο θα λέγαμε τουρκικό παιχνίδι στην Λιβύη  από την Άγκυρα,   με την στρατιωτική υποστήριξη των Τζιχαντιστών που πολεμούν τον φιλορώσο στρατηγό Χαφτάρ με σκοπό  οι ισλαμιστές αντάρτες κάποια στιγμή να επικρατήσουν αφού μετονομαστούν σε «μετριοπαθείς» όπως οι δολοφόνοι του FSA στην Συρία.  

Προχθές οι  αρχές της Λιβύης ανακάλυψαν μέσα σε κοντέινερ μια αποστολή στρατιωτικών οχημάτων που προέρχονταν από την Τουρκία στη δυτική πόλη του λιμανιού al-Khoms, και αφορούσε στρατιωτικά τζίπ ( τα οποία είναι άκρως απαραίτητα στο έδαφος της Λιβύης) στους τζιχαντιστές.

Αυτό μαζί με  άλλες καραβιές με τουρκικά όπλα που έχουν εμποδιστεί καταδεικνύουν την στάση του τουρκικού καθεστώτος στην χώρα αυτή.

Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), του στρατηγού  Khalifa Haftar , Αλ Μισμάρι ,απεύθυνε έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την υποστήριξη εξτρεμιστών στη Λιβύη, ανέφερε η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sputnik.

Ο Αλ Μισμάρι δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει εξτρεμιστικές ομάδες στη Λιβύη, ενθαρρύνοντας τες  να αντιταχθούν στον εθνικό λιβυκό στρατό (LNA).

Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα για να σταματήσει η Τουρκία.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

The Libya Times@thelibyatimes

BREAKING – The -n authorities seize a shipment of military vehicles coming from in the western port city of al-Khoms.

Η τελωνειακή αρχή της Λιβύης ανακοίνωσε ότι κατέλαβε εννέα τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα στο λιμάνι Khoms, περίπου 120 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολη.

Ο επίσημος εκπρόσωπος της τελωνειακής αρχής, Fahmi Hussain al-Maqouri, δήλωσε ότι η αποστολή είχε προέλθει από την Τουρκία.

Ο Αλ Μισμάρι δήλωσε ότι τα οχήματα είχαν προορισμό παράνομες ένοπλες οργανώσεις που λειτουργούν σε έδαφος της Λιβύης.

Νωρίτερα το Δεκέμβριο, οι αρχές της Λιβύης κατάσχεσαν κοντέινερ με  τουρκικά πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, καθώς και όπλα και πυρομαχικά ύ σε άλλα εμπορευματοκιβώτια σε λιμάνι κοντά στην Τρίπολη.

Όλα αυτά τα πλοία που ξεκινούν από τουρκικά λιμάνια κινούνται νότια της Κρήτης και ξεφορτώνουν σε ακτές της Λιβύης.

Η μεταφορά όπλων στη Λιβύη απαγορεύεται βάσει  εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ που επιβλήθηκε το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη καταδίκασε την αποστολή όπλων στη Λιβύη ως «εξαιρετικά ενοχλητική».

Ο στρατηγός Haftar είναι το κυρίαρχο πρόσωπο στην ανατολική Λιβύη, όπου ο στρατός του το 2017 κατέλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Βεγγάζη εκδιώκοντας όλους τους ισλαμιστές  και μαχητές.

Ο Χαφτάρ  ευθυγραμμίζεται με την κυβέρνηση που εδρεύει στα ανατολικά και είναι ο κύριος αντίπαλος του πρωθυπουργού Fayez al-Seraj, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης  με έδρα την Τρίπολη.

Η χώρα που είναι πλούσια σε πετρέλαιο παραμένει σε χαοτική κατάσταση έξι χρόνια μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι.

Η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη αγωνίζεται να ασκήσει τον έλεγχο της επικράτειας των αντιπάλων κυβερνήσεων και των στρατιωτικών ομάδων που βρίσκονται στα ανατολικά και δυτικά της χώρας.

Η ουσία όμως σχετικά με την Ελλάδα είναι αλλού.  Σε πλήρη κινητοποίηση έχει τεθεί και η τουρκική διπλωματία εδώ και καιρό με στόχο να μην ανακηρύξει η Ελλάδα σε καμία περίπτωση ΑΟΖ, με σκοπό να ευοδωθούν τα σχέδια της Άγκυρας για κοινή ΑΟΖ με την Λιβύη , κάτι βέβαια που δεν δέχθηκαν και οι Λίβυοι.

Η  Τουρκία σε μια «έξαψη» των προσπαθειών της, προσπαθεί να χαράξει «γκρίζες ζώνες»,  κυρίως στο Αιγαίο αλλά και στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Αιγαίο, Κρήτη,  Κύπρο και Αίγυπτο, Λιβύη, ικανοποιώντας παράλληλα και άλλους.

Άνοιξε μέτωπα με πολλούς ο Ερντογάν και τώρα είναι αργά να τα κλείσει , με τις συνέπειες να είναι πλέον  μπροστά του…άκρως επικίνδυνες. 

 

pentapostagma.gr

 

Back to top button