breaking newsΔιεθνή

Η ΚΙΝΑ, ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ…

Διάβασα, όπως πάντα, με ενδιαφέρον το άρθρο του αγαπητού μας Σάββα Ιακωβίδη στην «Σημερινή»5.4.2020,  «Ο κινεζικός κορωνοϊός του αυταρχισμού γοητεύει κυβερνήσεις και κοινή γνώμη…»,  στο οποίο επισημαίνει μεταξύ  άλλων τα εξής:

«Είναι πλέον γεγονός ότι ο κορωνοϊός αποτελεί την αιχμή του δόρατος και το πεδίο νέας μάχης της κινεζικής προπαγάνδας για την προβολή των επιτευγμάτων μιας χώρας, η οποία καταπιέζει και παραβιάζει θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα του κινεζικού λαού…

Να πούμε τα πράγματα ωμά:

Ο κορωνοϊός, ο οποίος εξελίχθηκε σε πανδημία και σαρώνει τον πλανήτη, ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας. Η ύπαρξή του ανακοινώθηκε επίσημα από τις κινεζικές αρχές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ενώ εκδηλώθηκε από τον Νοέμβριο του 2019. Η κινεζική ηγεσία απέκρυψε από τους πολίτες της χώρας και από τον υπόλοιπο κόσμο την ύπαρξή του διότι, προφανώς, προείχε η σταθερότητα του καθεστώτος….

Όταν ο Κινέζος γιατρός, δρ Λι Γουενλιάνγκ, προειδοποίησε για το ξέσπασμα του κορωνοϊού, κατηγορήθηκε ότι «έκανε ψευδή σχόλια και διατάρασσε την κοινωνική τάξη». Υποχρεώθηκε να ανακαλέσει και λίγο αργότερα, σε ηλικία 33 ετών, πέθανε από την ασθένεια. Μπροστά στην κατακραυγή της κοινής γνώμης, το Πεκίνο τον αποκατέστησε μετά θάνατον και αναγνώρισε την προσφορά του.

Όπως γινόταν στην πάλαι ποτέ Σοβ. Ένωση

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, εάν η Κίνα είχε ανταποκριθεί στην έξαρση του ιού τρεις εβδομάδες νωρίτερα, τα κρούσματα θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί κατά 95%. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Steve Tsang, διευθυντή του Ινστιτούτου Κίνας SOAS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, «η συγκάλυψη από το Κομμουνιστικό Κόμμα τους πρώτους δύο μήνες περίπου ευθύνεται για τη δημιουργία συνθηκών που προκάλεσαν παγκόσμια πανδημία…»

Ευθύνες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας 

Την ίδια μέρα η βρετανική Κυριακάτικη Mail με ένα 5σελιδο δημοσιευμάτων της,  ένα εκ των οποίων υπογράφει ο Ian Birrell,  κατηγορεί ευθέως τόσο την Κίνα  « Η Κίνα στο εδώλιο»  («China in the dock – China’s toxic lackey»)  όσο και τον Tedros Adhanom  Ghebreyesus , Director-General της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ)  με πηχυαίους τίτλους,  ότι  « Ο επικεφαλής της ΠΟΥ βρίσκεται υπό κατηγορία ότι έθεσε σε κίνδυνο ζωές με το να παπαγαλίζει τα ψέματα της Κίνας και να αποτυγχάνει να εκθέσει τα όσα καλύπτει. Κάποτε ένας απολογητής του Mugabe…»

O Αιθίοπας Tedros Adhanom και οι σχέσεις του με την Κίνα

Η εφημερίδα κατηγορεί τον Tedros Adhanom ότι στην κρίσιμη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping προς το τέλος του Ιανουαρίου 2020 (28  Ιανουαρίου)   δέχθηκε τα υποκριτικά λόγια του τελευταίου ότι «Η επιδημία είναι ένας διάβολος» και ότι « δεν θα  το άφηναν στο κρυφό»  και δεν απάντησε. Αντίθετα επαίνεσε την Κίνα για την «διαφάνεια». Το δημοσίευμα κατηγορεί τον Tedros Adhanom ότι ευθύνεται εφόσον πριν την συνάντηση είχε ο ίδιος εμποδίσει την ΠΟΥ από το να ανακήρυττε ως «έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία» το κορωνοιό.

Εκπληκτικές λέξεις από τον επικεφαλής του ΟΗΕ για την υπεράσπιση της παγκόσμιας υγείας, έγραψε.  Όμως, ο Tedros και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του,  αδιάκοπα προώθησαν την προσποίηση της Κίνας ως ήρωα αυτής της πανδημίας, και όχι όπως το συζητούν πολλοί, τον κακό της υπόθεσης, τόνισε.

Και πρόσθεσε το δημοσίευμα:

« Καθώς αυτός ο ιός σπείρει παγκόσμια καταστροφή, αυξάνονται οι φόβοι ότι αυτός ο άνθρωπος που ηγείται μιας κρίσιμης παγκόσμιας οργάνωσης που χρηματοδοτείται αδρά από τις ΗΠΑ και την Βρετανία προωθεί κινέζικα συμφέροντα». «Είναι πολύ καθαρό ότι θωρακίζει την Beijing» είπε ανώτερη πηγή του βρετανικού υπουργικού και συνέχισε (η ίδια πηγή) «Τα συγχαρητήρια σχόλιά του για την Κίνα για εξαίσιο χειρισμό της κρίσης δεν δικαιολογούνται από τα πραγματικά γεγονότα».

Ο Αιθίοπας επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Tedros Adhanom,   ο οποίος απέκτησε το Δοκτοράτο Φιλοσοφίας του από το Πανεπιστήμιο του Nottingham υπήρξε προηγουμένως ανώτερη φυσιογνωμία σε ένα από τα πλέον καταπιεστικά καθεστώτα στην Αφρική,  που υποστηριζόταν έντονα από την Κίνα. 

Απέκτησε τη υψηλή θέση του στην ΠΟΥ με την υποστήριξη της Κίνας,  παρόλες τις επικρίσεις ότι κατά την διάρκεια της θητείας του,  ως υπουργού  Υγείας της Αιθιοπίας,  είχε συγκαλύψει επιδημίες  χολέρας στη χώρα το  2006, το  2009 και το  2011…

Ο αντιπρόεδρος της Taiwan  Chen Chien-jen που είναι και επιδημιολόγος  «είπε ότι η ΠΟΥ απέτυχε να εξασφαλίσει πληροφορίες από πρώτο χέρι… που οδήγησε σε σημαντική καθυστέρηση και χάθηκε η ευκαιρία για  συναγερμό τόσο στη Κίνα όσο και παγκοσμίως». 

Σύμφωνα με την Mail της Κυριακής,  η ΠΟΥ γνώριζε για τις ειδήσεις για τύπο πνευμονίας και ότι οι αρχές της Wuhan πίστευαν δεν ήταν SARS αλλά αρνείται ότι γνώριζε ότι είχε προσβληθεί ιατρικό προσωπικό.  Λέγεται ότι οι κινεζικές αρχές γνώριζαν για την μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ενωρίς τον Ιανουάριο (2020) ακόμα καθώς συλλάμβαναν γιατρούς που απεγνωσμένα προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν  για την πιθανότητα επιδημίας κατηγορώντας τους ότι έσπερναν ψευδείς  «ψίθυρους»…

Βρετανική Επιτροπή COBR  (Γραφείου Υπουργικού)

Σε άλλο ειδησεογραφικό της (των 5 σελίδων)  με τίτλο « Διέρευσε ο ιός από εργαστήριο της Wuhan;» το οποίο υπογράφει ο πολιτικός της συνακτής Glen Owen,  αποκαλύπτει  ότι τώρα,  βρετανοί υπουργοί φοβούνται την πιθανότητα ο  θανατηφόρος ιός να έχει διαρρεύσει από κινέζικο εργαστήριο παρόλο που ακόμα διατηρείται η θέση ότι αρχικά μεταδόθηκε από ζωντανό ζώο από την αγορά στην Wuhan.

Τώρα, γράφει,  διαρροή από εργαστήριο στη κινέζικη πόλη δεν αποκλείεται πλέον. Και αυτό σύμφωνα με μέλος της Επιτροπής COBR  (Cabinet Office Briefing Rooms – Επιτροπή Κρίσεων Υπουργικού)  γνωστής ως COBRA, η οποία ενημερώνεται με απόρρητες πληροφορίες από τις βρετανικές μυστικές πληροφορίες. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δύο κινέζικα εργαστήρια ερευνών κοντά στην περιοχή της Wuhan και ότι παρόλη την φήμη τους για μεγάλη ασφάλεια, για το ένα, το Institute of Virology, το πιο προηγμένο εργαστήριο, υπήρξαν αδιευκρίνιστες τοπικές πληροφορίας ότι εργαζόμενοι σ΄αυτό είχαν μολυνθεί από αίμα και στη συνέχεια μετέφεραν την μόλυνση  στο τοπικό πληθυσμό. 

Στο δεύτερο ινστιτούτο, το Wuhan Centre for Disease Control, ούτε τρία μίλια από την αγορά – επίσης πιστεύεται ότι γίνονται πειράματα με ζώα όπως νυκτερίδες για να πειραματίζονται για την μετάδοση κορονοιών. 

Ανεπαρκή ασφάλεια

O πολιτικός συντάκτης  της εφημερίδας προσθέτει ότι σύμφωνα με  τον Αμερικανό ειδικό Καθηγητή Richard Ebright, του Πανεπιστημίου Rutgers, Waksman Institute of Microbiology, New Jersey,  «μπορεί ο ιός Covid-19 να μην δημιουργήθηκε σε ένα  από τα κινέζικα εργαστήρια, μπορεί όμως εύκολα να δραπέτευσε από εκεί καθώς τον ανέλυαν».

Ο καθηγητής είπε ότι είδε μαρτυρία ότι επιστήμονες στο Centre for Disease Control και στο Institute of Virology μελετούσαν ιούς με μόνο «level 2» ασφάλεια – παρά την «level 4»  που συνιστάται καθώς η πρώτη  προσφέρει μόνο μίνιμουμ προστασία εναντίον μόλυνσης εργαζομένων.

Εν όψει όλων αυτών που προβάλλονται αν πάμε και πιο πίσω στο χρόνο, μπορούμε να προσθέσουμε για προβληματισμό, σε σχέση με τα σημερινά συμβάντα,   και μια μελέτη που διεξήχθη το 2015 από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ με τίτλο « A SARS-like cluster of circulating bat coronaviruses show potential for human emergence». Και η οποία δημοσιεύθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2015 στο περιοδικό www.nature.com . 

Σ΄αυτή οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με ένα υποτιθέμενο ιό  από νυχτερίδα στην Κίνα και αποφάνθηκαν ότι ίσως η απευθείας μόλυνση από ζώο σε άνθρωπο να είναι πιο συχνή  απ΄ότι πιστευόταν προηγουμένως…

Το πιο σημαντικό στην μελέτη του 2015 ήταν η προειδοποίηση ότι ουσιαστικά πειράματα με ιούς που έχουν την πιθανότητα πανδημίας είναι επικίνδυνα.

Πηγή εδώ – https://www.nature.com/articles/nm.3985.pdf?origin=ppub

“Engineered bat virus stirs debate over risky research” 

Εδώ καταγράφονται οι διάφορες απόψεις για τα πειράματα αυτά, τα υπέρ και τα κατά τι αληθεύει και τι όχι. ΄Όμως,  αξίζει να αναφερθεί η άποψη του ιολόγου Simon Wain-Hobson  από το  Pasteur Institute του Παρισιού ο οποίος επεσήμανε: «Παρόλο που το μέγεθος οποιουδήποτε κινδύνου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα νέο ιό «που μεγαλώνει εκπληκτικά καλά» σε ανθρώπινα κύτταρα. Αν ο ιός δραπετεύσει, κανένας δεν μπορεί να προβλέπει την τροχιά του».

Simon Wain-Hobson, a virologist at the Pasteur Institute in Paris, points out that the researchers have created a novel virus that “grows remarkably well” in human cells. “If the virus escaped, nobody could predict the trajectory,”

https://www.nature.com/news/engineered-bat-virus-stirs-debate-over-risky-research-1.18787

Σήμερα, η  τροχιά του θανατηφόρου κορωνοιού COVID-19  είναι γνωστή. Θανάτωσε πέραν των 55,000 ανθρώπων. Κάλυψε ολόκληρο τον κόσμο. Στη Βρετανία αδειάζουν τα γεροκομεία. Και το τραγικότατο: μπορούσε, καθώς αποκαλύπτεται μέρα παρά μέρα,  να προβλεφθεί και να φραχτεί αλλά…

Ο Θεός ας βάλει το χέρι του.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 12/4/2020

Back to top button