breaking newsΚύπρος

Οδησσός: Ρωσικές ρουκέτες διέλυσαν πλοίο Κύπριου εφοπλιστή

 

Επίθεση από ρωσικές ρουκέτες δέχθηκε το φορτηγό πλοίο KMAX RULER, της Cyprus Sea Lines, του Κύπριου εφοπλιστή Ανδρέα Χατζηγιάννη, προέδρου της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών. Από την επίθεση, η οποία σημειώθηκε κατά την είσοδό του σε λιμάνι κοντά στην Οδησσό, σκοτώθηκε ο καπετάνιος του πλοίου, ενώ τραυματίστηκαν τρία μέλη του πληρώματος, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες.

Το πλοίο, το οποίο είναι κατασκευής του 2009, έχει μήκος 230 μέτρα και πλάτος 37 μέτρα, είναι χωρητικότητας 91.800 dwt και φέρει τον αριθμό ΙΜΟ 9436642, φαίνεται πως χτυπήθηκε από πύραυλο τύπου Kh-31P που εκτοξεύθηκε από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.

«Ένα μη στρατιωτικό σκάφος που μετέφερε σιδηρομετάλλευμα στην Κίνα υπέστη ζημιές σήμερα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Σύμφωνα με άλλο μήνυμα στο Telegram από τις Αμυντικές Δυνάμεις της Νότιας Ουκρανίας, νεκρός είναι ο καπετάνιος του πλοίου, ο οποίος βοηθούσε να το κατευθύνει στο λιμάνι.

«Ο πύραυλος χτύπησε την υπερκατασκευή του πολιτικού σκάφους», δήλωσε ο στρατός.

Ο ουκρανικός ιστότοπος Dumskaya αναγνώρισε το κατεστραμμένο πλοίο ως το bulker Kmax Ruler, χωρητικότητας 91.900 dwt (κατασκευής 2009).

Το πλοίο φέρεται να δέχτηκε το χτύπημα στις 4.44 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), καθώς έμπαινε σε λιμάνι της Οδησσού, πιθανώς στο Pivdennyi, της πόλης Γιουζν.

Η TradeWinds θεωρεί ότι οι τρεις ναυτικοί του Kmax Ruler δεν έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στις υποδομές του λιμανιού που βρίσκεται κοντά 32 χλμ μακριά από την Οδησσό. Τέτοια χτυπήματα μόνο σπάνια δεν είναι από τότε που η Μόσχα βγήκε από έναν διάδρομο ασφαλείας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για τη θαλάσσια εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών τον Ιούλιο.

«Αυτή είναι ήδη η 21η στοχευμένη επίθεση από τη Ρωσία μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία σιτηρών», είπε ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ.

Έκτοτε η Ουκρανία κατάφερε να δημιουργήσει έναν εναλλακτικό διάδρομο, προστατευμένη από τα δικά της όπλα. Όπως ανέφερε η TradeWinds νωρίτερα την Τετάρτη, περισσότερα από 65 πλοία έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία κάτω από τον διάδρομο και περισσότερα από 30 έχουν εισέλθει.

Αυτά περιλαμβάνουν όλα τα είδη bulkers, από μικρά φορτηγά πλοία μέχρι capesizes, με μέσο μέγεθος περίπου 44.000 dwt.

Περίπου το 20% του ουκρανικού φορτίου που έχει φύγει από τη χώρα μέχρι στιγμής έχει παραδοθεί σε ισπανικά λιμάνια, με την Αίγυπτο, την Τουρκία, τη Ρουμανία και την Ιταλία να ακολουθούν.

PrimeNews.

Back to top button