breaking newsΕλλάδα

Σε τεντωμένο «σχοινί» Αθήνα και Άγκυρα: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για τα ελληνοτουρκικά εκτιμούν στο Πεντάγωνο

 

του Κώστα Σαρικά

 

Με το βλέμμα στις διπλωματικές κινήσεις πάνω στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με ψυχραιμία επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες.

 

Ο στόχος είναι διπλός και όχι εύκολος. Από τη μια ζητούμενο είναι να εκπέμπεται με κάθε τρόπο μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας αλλά ταυτόχρονα να αποφεύγονται υπερβολές τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο κυρίως σε επίπεδο ενεργειών.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει με νηφαλιότητα ανεπηρέαστες από κραυγές και ιαχές να παραμένουν προσηλωμένες στην αποστολή τους» τόνιζε χαρακτηριστικά ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στα Επιτελεία κάνουν λόγο για βιασύνη της Άγκυρας να προχωρήσει σε νέες προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα να διατηρήσει ψηλά την ένταση στο Αιγαίο.

Ίσως για να προλάβει ενδεχόμενη κατάληψη της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ ο οποίος ήδη κήρυξε γενική επίθεση.

Ταυτόχρονα, τόσο οι εξελίξεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο οι οποίες έρχονται από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη φαίνεται να πιέζουν ακόμη περισσότερο τους γείτονες. Το οριστικό «πάγωμα» στην πώληση των F-35 και η αναγνώριση από τη Γερουσία της γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελούν ενδείξεις του αρνητικού κλίματος προς την Άγκυρα από την Ουάσιγκτον.

Για πρώτη φορά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα έκανε λόγο για δικαίωμα των κατοικημένων νησιών να διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες. Ουσιαστικά δηλαδή οι ΗΠΑ δείχνουν να προσεγγίζουν την πάγια Ελληνική θέση.

Ταυτόχρονα και οι Ευρωπαίοι για πρώτη φορά εμφανίζονται να υιοθετούν κοινή και πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία.

Όλα αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν κλιμάκωση στις προκλήσεις της Άγκυρας παρά μείωση της έντασης εκτιμούν στρατιωτικές πηγές άποψη την οποία φέρεται να συμμερίζεται και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τις τελευταίες εβδομάδες και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων φρόντισαν να στείλουν εμμέσως πλην σαφώς στους γείτονες το μήνυμα της ψύχραιμης μεν αλλά αποφασιστικής και δυναμικής απάντησης σε κάθε προκλητική ενέργεια.

Στο μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων η Πολεμική Αεροπορία «έβγαλε» κάτι παραπάνω από ισχυρή αντίδραση με μεγάλο αριθμό μαχητικών και πιλότους να καταδιώκουν ανελέητα τους «εισβολείς» μέχρι να αποχωρήσουν.

Ο Στρατός Ξηράς επέδειξε άμεσα και κυρίως ψύχραιμα αντανακλαστικά στο περίεργο περιστατικό με την σημαία σε νησίδα του Έβρου.

Το Πολεμικό Ναυτικό,το οποίο ενδέχεται το επόμενο διάστημα να έχει τον πιο κρίσιμο ρόλο στις περιοχές Εθνικών συμφερόντων διακριτικά παρακολουθεί και ελέγχει κάθε κίνηση κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων.

Ο «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» διατάχθηκε αιφνιδιαστικά για να δοκιμάσει τα ελληνικά αντανακλαστικά αλλά και να στείλει μήνυμα ότι σε κάθε ενέργεια επιβουλής της Εθνικής κυριαρχίας η απάντηση θα είναι ισχυρή και άμεση. Η επιλογή να μην εκτελεστεί με επικοινωνιακούς όρους αλλά αθόρυβα και απολύτως ρεαλιστικά δεν ήταν τυχαία.

Το επόμενο διάστημα στόχος για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι από τη μια να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και από την άλλη να αποφύγουν να πέσουν σε οποιαδήποτε παγίδα κλιμάκωσης της έντασης ακόμα και με ασήμαντη αφορμή.

Οι «κόκκινες γραμμές» έχουν ξεκαθαριστεί με τους Επιτελείς έχουν ήδη εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα και προετοιμάσει τις ανάλογες αντιδράσεις.

 

newpost

Back to top button