breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ελβετία: Η Ομοσπονδιακη Κυβέρνηση “δημοσιοποίησε” τις συμβάσεις εμβολίων – πρακτικά όλα τα καυτά αποσπάσματα είναι μαυρισμένα

 

 

Υπό ποιες συνθήκες προμηθεύτηκε η Ελβετία τα εμβόλια κατά της Covid; Μετά από μακρά περίοδο σιωπής, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποκαλύψει τις συμβάσεις. Πρώτα όμως, τις “μαύρισε” κυριολεκτικά. Ακόμη και η διάρκεια της μυστικότητας παραμένει απόρρητη.

Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε μελάνι στον εκτυπωτή σας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκτυπώσετε τα έγγραφα που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (BAG). Πρόκειται για τις συμβάσεις προμήθειας “εμβολίων Covid” που συνήψε το κράτος με διάφορους κατασκευαστές μεταξύ Ιουνίου 2020 και Μαρτίου 2022.

Η εκτύπωση των συμβάσεων θα σας κοστίσει λίγο περισσότερο, όχι τόσο λόγω του σημαντικού όγκου, αλλά κυρίως λόγω του εκτεταμένου “μαυρίσματος”. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το BAG έχει καταστήσει ολόκληρες παραγράφους αγνώριστες, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και ολόκληρες σελίδες. Σε μια σύμβαση με την Pfizer, 27 σελίδες στη σειρά ήταν ολοκληρωτικά μαυρισμένες κάτω από τον τίτλο “Specifications”.

Πόσα πλήρωσε η Ελβετία στους κύριους προμηθευτές της Pfizer και Moderna ανά δόση εμβολίου; Πώς ρυθμίζεται η ευθύνη σε περίπτωση παρενεργειών ή άλλων προβλημάτων; Εξαιτίας αυτών και άλλων ερωτημάτων, η αποκάλυψη των συμβάσεων αναμενόταν με αγωνία. Οι φαρμακευτικές εταιρείες αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη καχυποψία, όχι μόνο στην Ελβετία, αφού είχαν αναπτύξει το πολυπόθητο εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ. Γρήγορα δημιουργήθηκαν υποψίες ότι ήθελαν να επωφεληθούν από την “πανδημία”. Το 2021, έγιναν γνωστές λεπτομέρειες σε διάφορες χώρες που τροφοδότησαν τον σκεπτικισμό.

Στην Αλβανία, έγινε λόγος για δεκαετή υποχρέωση τήρησης του απορρήτου.

Σε άλλο σημείο, ειπώθηκε ότι τα κράτη αποκλειστικά θα είναι υπεύθυνα για αξιώσεις αποζημίωσης, ενώ οι κατασκευαστές είχαν καλυφθεί για όλα τα ενδεχόμενα.

Πολύπλοκη τιμολόγηση

Τι ισχύει στην Ελβετία; Το υπουργείο υγείας αντιστάθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη δημοσίευση των συμβάσεων. Το κύριο επιχείρημά τους ήταν ότι η πανδημία δεν είχε ακόμη τελειώσει και ότι η αποκάλυψη θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη ή ακριβότερη την προμήθεια περαιτέρω εμβολίων. Αρχικά, ο ομοσπονδιακός υπεύθυνος τύπου συμφώνησε με αυτή την άποψη, γι’ αυτό και άφησε το BAG να κάνει ότι θέλει, αποκρύπτοντας τα στοιχεία. Τον Ιανουάριο του 2022, ωστόσο, είδε ότι είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή- τάχθηκε υπέρ της πρόσβασης του κοινού στις συμβάσεις.

Τελικά, την Τετάρτη, το BAG δημοσίευσε τα έγγραφα. Αλλά όχι με τον τρόπο που θα μπορούσαν να φανταστούν οι δημοσιογράφοι και οι δικηγόροι που ζήτησαν τη δημοσίευση. Οι πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες έπεσαν θύμα “διαγραφής”. Οι συμβάσεις με τη Moderna και την Pfizer δεν περιέχουν καμία πληροφορία σχετικά με τις τιμές. Οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούν ως δικαιολογία την “έκτακτη κατάσταση”. Ωστόσο, είναι γνωστό από τους κρατικούς λογαριασμούς ότι το κράτος είχε δαπανήσει ήδη συνολικά 830 εκατομμύρια φράγκα για εμβόλια το 2020 και το 2021.

Οι ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν την πολύπλοκη δομή τιμολόγησης, η οποία είναι εμφανής στις συμβάσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν αποσιωπηθεί.

Από αυτό φαίνεται ότι η “πανδημία” ανάγκασε τα εμπλεκόμενα μέρη να βρουν δημιουργικές λύσεις όχι μόνο στην ανάπτυξη και την αδειοδότηση, αλλά και στην προμήθεια.

Εξάλλου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπρεπε να αγοράσει “εμβόλια” όταν ήταν ακόμη εντελώς ασαφές αν και πότε θα έπαιρναν ποτέ άδεια κυκλοφορίας. Παρ’ όλα αυτά, η μυστικότητα που περιβάλλει τις τιμές είναι ασυνήθιστη, ιδίως ενόψει των σημερινών απαιτήσεων για διαφάνεια στις κρατικές προμήθειες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει τις αβεβαιότητες σχετικά με τα εμβόλια

Ο “μαρκαδόρος” χρησιμοποιήθηκε επίσης εκτενώς στο θέμα του ποιος έχει την ευθύνη. Ωστόσο, υπάρχει ένα χωρίο στην κύρια σύμβαση της Pfizer που δίνει μια ιδέα για το πώς είναι πιθανό να ρυθμιστούν τα ζητήματα της αποζημίωσης και της ευθύνης. Ως αγοραστής, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι γνωρίζει πόσο “γρήγορα” αναπτύχθηκε το εμβόλιο ενόψει της έκτακτης ανάγκης. Αναγνωρίζει επίσης ότι κατά τη σύναψη της σύμβασης δεν υπήρχε σαφήνεια όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, την αποτελεσματικότητα και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές έχουν αναθέσει την ευθύνη των κινδύνων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το BAG αναφέρει ότι για τον εμβολιασμό κατά της Covid ισχύουν οι συνήθεις κανόνες περί ευθύνης. Αόριστα, γίνεται λόγος και για την ευθύνη του κατασκευαστή για το προϊόν. Ένας έμπειρος του κλάδου μπορεί να υποθέσει ότι τουλάχιστον οι υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας των εταιρειών θα ίσχυαν και σε αυτή την περίπτωση – ότι θα έπρεπε να αναλάβουν την ευθύνη π.χ. για επιμολυσμένο εμβόλιο.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών της “πανδημίας”, οι κατασκευαστές νιώθουν ασφαλείς σε περίπτωση εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, στο παιχνίδι μπαίνει η επικουρική ευθύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τους επίσημα συνιστώμενους εμβολιασμούς, η οποία είναι ήδη κατοχυρωμένη στον νέο νόμο περί επιδημιών. Τελικά, ωστόσο, το ζήτημα παραμένει σε μεγάλο βαθμό άλυτο ακόμη και μετά τη δημοσίευση των συμβάσεων.

Ποιο δικαστήριο θα αποφασίσει;

Το ίδιο ισχύει και για άλλες πτυχές, με θέματα που επίσης έχουν “μαυριστεί”, όταν η ανάγκη για μυστικότητα δεν είναι άμεσα σαφής. Σε μία περίπτωση, ο πολίτης δεν επιτρέπεται να γνωρίζει ποια είναι η ελάχιστη παραγγελία που μπορεί να θέσει το κράτος. Εξίσου μυστικό είναι και το πόσες ημέρες έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να πληρώσει τα τιμολόγια.

Θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να μάθουμε από τα μαυρισμένα αποσπάσματα σχετικά με το θέμα των φόρων, τα οποία βρίσκονται σε αρκετές συμβάσεις. Το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα του δικαστηρίου που ορίζεται ως αποκλειστικός φορέας επί των διαφορών. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η Pfizer έχει ορίσει τη Νέα Υόρκη ως τον μόνο δυνατό τόπο διευθέτησης διαφορών σε άλλες συμβάσεις.

Αυτό που είναι πολύ σαφές, ωστόσο, είναι η μεγάλη σημασία που αποδίδεται στη μυστικότητα. Σε λεπτομερή αποσπάσματα, ορίζεται με κάθε λεπτομέρεια ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δημοσιοποιεί λεπτομέρειες χωρίς τη συμμετοχή των κατασκευαστών. Εν μέρει, ορίζεται ότι οι διατάξεις περί εμπιστευτικότητας εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη και αν οι συμβάσεις δεν είναι πλέον σε ισχύ. Ωστόσο, οι πολίτες δεν επιτρέπεται να γνωρίζουν πόσο διαρκεί αυτή η περίοδος- το κομμάτι αυτό έχει μαυριστεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για αρκετά χρόνια.

Οι κατασκευαστές απαίτησαν ακόμα περισσότερα “μαύρισμα”

Μια σύμβαση ρυθμίζει ρητά την περίπτωση που που αναφέραμε παραπάνω: ακόμη και σε περίπτωση αίτησης βάσει του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης, το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να ενημερώνει τους κατασκευαστές το συντομότερο δυνατό και να τους συμπεριλαμβάνει ως προς το περιεχόμενο των μελλοντικών δημοσιεύσεων. Τους τελευταίους μήνες, οι κατασκευαστές μπόρεσαν να ζητήσουν από το BAG να απαλειφθούν τα αποσπάσματα που αφορούν “εμπορικά μυστικά”. Και τα κατάφεραν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου του υπουργείου υγείας, το BAG απέρριψε ορισμένες από τις αιτούμενες “επεξεργασίες” επειδή οι αιτιολογήσεις ήταν αναξιόπιστες. Σε άλλες περιπτώσεις, οι κατασκευαστές έπρεπε να διατυπώσουν τα επιχειρήματά τους πιο πειστικά.

Από την άποψη του BAG, το κοινό μπορεί “να αποκτήσει μια καλή εικόνα του περιεχομένου και των ρυθμιστικών πτυχών των συμβάσεων” παρά την επεξεργασία. Δεν το βλέπουν όμως όλοι έτσι. Τα πρόσωπα που ζήτησαν τη δημοσίευση των συμβάσεων μπορούν τώρα να ζητήσουν τον έλεγχο των επιμέρους διορθώσεων από τον Επίτροπο Δημόσιας Πληροφόρησης.

Aeschi του κόμματος SVP: Σοβαροί κίνδυνοι για τους φορολογούμενους

Ο Thomas Aeschi, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SVP, δεν είναι ικανοποιημένος με τη δημοσίευση του BAG: “Θέλω να ξέρω τι κινδύνους πρέπει να αναλάβει ο φορολογούμενος”, ανέφερε. Υπάρχουν δυνητικά τεράστιες οικονομικές και υγειονομικές συνέπειες εάν τα εμβόλια προκαλέσουν βλάβη. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σήμερα η δημοσίευση είναι λάθος, λέει ο Aeschi. Τα ίδια ερωτήματα θα προκύψουν και στο μέλλον όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις.

Σύμφωνα με τον Aeschi, η ευθύνη αφορά επίσης το κατά πόσον το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είχε την εξουσία να κάνει εξαιρέσεις. Είχε την εξουσία να απαλλάσσει τους κατασκευαστές από την ευθύνη για ανεπιθύμητες ενέργειες; Σύμφωνα με τον Aeschi, θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να μάθουμε πώς διαπραγματεύτηκαν άλλες χώρες. Για παράδειγμα, αν κατάφεραν να διαπραγματευτούν πρόσθετους όρους, όπως η τοπική παραγωγή.

Οι γενναιόδωρες περικοπές δεν αποτελούν πλήρη έκπληξη. Όταν το Εθνικό Συμβούλιο απαίτησε πλήρη αποκάλυψη τον περασμένο χειμώνα, ο Alain Berset αντιστάθηκε. Αυτό θα αυξήσει τη διαφάνεια, δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Αλλά θα έχει “υψηλό τίμημα”. Αυτό θα δυσχέραινε τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές εμβολίων.

Σύμφωνα με τον Berset, αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ταχεία προμήθεια της Ελβετίας με τα τελευταία εμβόλια και φάρμακα κατά του ιού SARS-CoV-2. Επιπλέον, η φήμη της Ελβετίας ως αξιόπιστου διαπραγματευτικού εταίρου υποβαθμίστηκε.

Η άποψη του Berset επικράτησε

Για να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το Κοινοβούλιο θα έχει μια εικόνα των συμβάσεων, ο Berset έδωσε την προοπτική να τις στείλει στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Επιτροπή Ελέγχου Επιχειρήσεων. Και οι δύο επιτροπές δεσμεύονται από το απόρρητο. Η Αντιπροσωπεία Οικονομικών, ωστόσο, δεν έχει ζητήσει ακόμη να δει τις συμβάσεις. Θέλει πρώτα να περιμένει τη διοικητική έρευνα σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων Covid. Η έρευνα αφορά το ερώτημα αν όλες οι αγορές εμβολίων καλύφθηκαν από δάνεια και αν οι κοινοβουλευτικές επιφυλάξεις συμπεριλήφθηκαν στις συμβάσεις.

Τελικά, τα επιχειρήματα του Berset επικράτησαν. Το Εθνικό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της αποκάλυψης με σαφή πλειοψηφία του SVP, του SP και των Πρασίνων. Το Ελβετικό Συμβούλιο των Κρατών, ωστόσο, αφαίρεσε τη διάταξη από τον νόμο κατά της Covid.

Να θυμίσουμε εδώ ότι έχουμε ήδη δημοσιεύσει ολόκληρες τις αρχικές συμβάσεις τις Ε.Ε. με τις κατασκευαστικές εταιρείες.
https://www.eyewideopen.org/?p=1089
https://www.eyewideopen.org/?p=595

Πηγή: Neue Zürcher Zeitung

 

 

Πηγή

Back to top button