breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

Η κρυφή πλευρά της «Φροντίδας επιβεβαίωσης φύλου» οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής υγείας και αυτοκτονίες των τρανσέξουαλ

 

Εκ πρώτης όψεως, δεν θα καταλάβαινες ποτέ ότι ο Ματ Ρέι γεννήθηκε γυναίκα.

Στα 24 του χρόνια, ο Ρέι μετατράπηκε από θηλυκό σε αρσενικό (Female-To-Male-FTM). Τώρα, 32 ετών, ο Ρέι αντιμετωπίζει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του, οι οποίες οφείλονται σε υπερβολική συνταγογράφηση τεστοστερόνης και σε μαστεκτομή.

Ο Ρέι είναι μέρος ενός αυξανόμενου αριθμού «ατόμων που έχουν κάνει μετάβαση» και επιστρέφουν στο φύλο της γέννησής τους – τώρα προειδοποιούν τους νέους που σκέφτονται να «επιβεβαιώσουν το φύλο τους» να μην το κάνουν. «Ενώ καταλαβαίνω ότι η μετάβαση δεν πηγαίνει άσχημα για όλους, πολλά τρανσέξουαλ άτομα μπορεί να έχουν επιπλοκές στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους. Αν είστε νέοι, σας παρακαλώ μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας. Η μετάβαση ΔΕΝ είναι για τα παιδιά. Γονείς, μην το κάνετε αυτό στα παιδιά σας! Οι κίνδυνοι είναι πολύ υψηλοί», έγραψε ο Ρέι στο Twitter.

Η «Φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου» («Gender-affirming care»), η οποία περιλαμβάνει τη χορήγηση ορμονών και τη χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, προβάλλεται από τους υποστηρικτές ότι σώζει ζωές, ωστόσο, αυτή η προτεινόμενη θεραπεία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αυτό που οδηγεί στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στην κοινότητα των τρανσέξουαλ.

Οι συγγραφείς μιας πρόσφατης μελέτης από τη Δανία σχετικά με τις αυτοκτονίες των τρανσέξουαλ έγραψαν: «Τα τρανσέξουαλ άτομα μπορεί να εκτίθενται σε συστημική αρνητικότητα σχετικά με την ταυτότητά τους υπό τη μορφή εκφοβισμού, διακρίσεων, αποκλεισμού και προκατάληψης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αποξένωση και εσωτερικευμένο στίγμα, προβλήματα ψυχικής υγείας και, τελικά, σε αυτοκτονική συμπεριφορά».

Το δέλεαρ της «Φροντίδας επιβεβαίωσης φύλου»

Ο Ρέι βίωσε τη δυσφορία του φύλου του σε νεαρή ηλικία. «Όταν ήμουν 5 ετών, η μητέρα μου με πήγε στο τμήμα με τα ρούχα για κορίτσια και έψαχνε κοριτσίστικα ρούχα. Εγώ κοίταζα το τμήμα για αγόρια και αναρωτιόμουν γιατί δεν με πήγαινε εκεί», δήλωσε ο Ρέι στην Epoch Times.

Ως μπερδεμένος και απομονωμένος έφηβος, ο Ρέι έψαξε στο διαδίκτυο για απαντήσεις. Τα FTM άτομα που μοιράζονταν λαμπερές ιστορίες για τη μετάβαση έπεισαν τον Ρέι ότι μια νέα ταυτότητα ήταν η λύση για την ευτυχία.

Απευθυνόμενος στην κλινική ταυτότητας φύλου του Ινστιτούτου Tavistock στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ρέι έμεινε έκπληκτος όταν έμαθε ότι η πρόσβαση σε «Φροντίδας επιβεβαίωσης φύλου» ήταν τόσο εύκολη -μια επίσκεψη σε πρωτοβάθμιο γιατρό, δύο διαβουλεύσεις στην κλινική ταυτότητας φύλου και στη συνέχεια αιματολογικές εξετάσεις- ήταν το μόνο που χρειαζόταν για να ξεκινήσει η διαδικασία μετάβασης.

Οι αιματολογικές εξετάσεις του Ρέι έδειξαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. «Ένας από τους γιατρούς είπε ότι ήμουν «διεμφυλικό άτομο» εξαιτίας αυτού, αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος διάγνωσης», δήλωσε ο Ρέι. «Πιθανότατα είχα σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο δεν είχε διαγνωστεί τότε. Δεν το αμφισβήτησα καν, γιατί όταν πηγαίνεις σε έναν γιατρό, περιμένεις να σου πουν την αλήθεια. Όταν μου είπαν ότι ήμουν διεμφυλικό άτομο, αυτό με έκανε να θέλω να κάνω μετάβαση, επειδή έβγαζε νόημα ως προς το γιατί βίωνα όλη αυτή τη σύγχυση σε όλη μου τη ζωή».

Το «I» στο «LGBTQIA+» αντιπροσωπεύει το «διεμφυλικό», έναν όρο που χρησιμοποιείται για να κατηγοριοποιήσει ένα άτομο που έχει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά χαρακτηριστικά φύλου. Αυτά περιλαμβάνουν διαφορές στην ανατομία, τις ορμόνες, τα χρωμοσώματα ή τα αναπαραγωγικά όργανα. Μια τυπική διάγνωση του διεμφυλικού ατόμου απαιτεί φυσική εξέταση και γενετικές εξετάσεις, καμία από τις οποίες δεν συμπεριλήφθηκε στην ιατρική αξιολόγηση του Ρέι.

Οι υπηρεσίες της «Φροντίδας επιβεβαίωσης φύλου» ενθαρρύνονται τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς. Ασθενείς όπως ο Ρέι συχνά οδηγούνται σε λάθος κατεύθυνση περίθαλψης, θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική τους υγεία (pdf). Οι οργανισμοί που παρέχουν «Φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου» μπορεί να συμβάλλουν στη σύγχυση γύρω από την ταυτότητα φύλου, τη σεξουαλικότητα και την πιθανότητα ένα άτομο να είναι διεμφυλικό, μια κατάσταση που στην πραγματικότητα είναι πολύ σπάνια.

Ο Ρέι, όπως και πολλοί στην κοινότητα των ΛΟΑΤ, είναι αντίθετος με την πίεση για τη μετάβαση των παιδιών και ανησυχεί ότι αυτές οι διαδικασίες ενθαρρύνονται από την ιατρική κοινότητα. «Οι θεραπευτές πληρώνονται σήμερα για να επιβεβαιώσουν το φύλο αντί να κάνουν ενδελεχή δουλειά στην ψυχοσύνθεση του πελάτη», δήλωσε ο Ρέι.

Μια κοινωνική επιδημία με ολέθριες συνέπειες

Η Δρ Μίριαμ Γκρόσμαν (Dr. Miriam Grossman), πιστοποιημένη ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και συγγραφέας του βιβλίου «Lost in Trans Nation: A Child Psychiatrist’s Guide Out of the Madness» («Χαμένοι στο Έθνος των Τρανσέξουαλ: Οδηγός ενός παιδοψυχίατρου για την έξοδο από την τρέλα»), σε συνέντευξή της στο MG Show δήλωσε ότι η ιδέα ότι γεννιέσαι σε λάθος σώμα είναι επικίνδυνη για τα παιδιά και δεν έχει καμία βάση στην ιατρική ή τη βιολογία.

H Γκρόσμαν λέει ότι τα παιδιά κατηχούνται να πιστεύουν αυτές τις ιδέες και όταν οι αρχές, οι δάσκαλοι, οι σύμβουλοι προσανατολισμού και οι influencers του διαδικτύου λένε αυτά τα πράγματα στα παιδιά – αυτά τα πιστεύουν. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε περίπου 5.000 τοις εκατό αύξηση στον αριθμό των παιδιών που προσδιορίζονται ως κάτι άλλο από αυτό που είναι το σώμα τους», δήλωσε. «Είναι μια κοινωνική επιδημία».

Η κοινωνική επιδημία είναι ένα φαινόμενο συναισθημάτων ή συμπεριφορών που εξαπλώνεται μεταξύ ομάδων συνομηλίκων, συνήθως με εφήβους και πιο συχνά με κορίτσια, εξήγησε η Γκρόσμαν. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην ψυχιατρική για κοινωνικές μεταδοτικές ασθένειες του παρελθόντος, όπως αυτοκτονικές συμπεριφορές, κοψίματα και διατροφικές διαταραχές. «Γι’ αυτό έχουμε ολόκληρες ομάδες κοριτσιών που είναι φίλες από το σχολείο ή από το διαδίκτυο και πηγαίνουν μαζί σε μια κλινική «προγραμματισμένης γονικής μέριμνας» (Planned Parenthood) ή σε μια κλινική φύλου για να κάνουν ενέσεις τεστοστερόνης», είπε.

Η Γκρόσμαν προτρέπει τους γονείς να ενημερωθούν και να προφυλάξουν τις οικογένειές τους από αυτή την καταστροφική μόλυνση.

Κατήχηση υπό τον μανδύα της επιβεβαίωσης

Ως ειλικρινής επικριτής της ιδεολογίας του φύλου, ο Ρέι είναι ενεργό μέλος του «Gays Against Groomers» («Ομοφυλόφιλοι Ενάντια στους Κυνηγούς Παιδιών»), μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ομοφυλόφιλων κατά της σεξουαλικοποίησης, της κατήχησης και της ιατρικοποίησης των παιδιών υπό το πρόσχημα της αποδοχής και της ισότητας.

«Αν ειπωθεί η αλήθεια, αν η ιδεολογία του φύλου απομακρυνθεί από τα σχολεία, αν τα παιδιά δεν πηγαίνουν σε παραστάσεις τρανσέξουαλ και αν οι «ατζέντες» δεν επιβάλλονται στους ανθρώπους, μόνο τότε θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να αποτρέψουμε αυτές τις φρικαλεότητες», δήλωσε ο Ρέι.

Η κοινωνική εμμονή σχετικά με το φύλο κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς πιέζει τα άτομα να λάβουν δραστικά μέτρα για να ενταχθούν σε μια ταυτότητα χωρίς να εξετάζουν τις επιπτώσεις στην ευημερία τους, εξήγησε ο Ρέι. Το 2021, ο Ρέι παρατήρησε ότι το Χόλιγουντ είχε αρχίσει να προωθεί τον τρανσεξουαλισμό και λίγο αργότερα, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ακολούθησαν το παράδειγμά του.

Η τρέλα γύρω από την επιβεβαίωση του φύλου είναι μια κοινωνική τάση που, σύμφωνα με τον Ρέι, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά με τακτικές σκόπιμου εξαναγκασμού για την εκμετάλλευση ευάλωτων ανθρώπων. Οποιοσδήποτε τους αμφισβητεί αναφέρεται ως «τρανσφοβικός», συμπεριλαμβανομένης του Ρέι, ο οποίος ασπάστηκε τον τρανσεξουαλισμό.

Ο Ρέι πιστεύει ότι αυτή η ριζοσπαστική πίεση οδηγεί στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των τρανσέξουαλ. «Αυτή η «λατρευτική» νοοτροπία του να είσαι θύμα και να ρομαντικοποιείς αυτή την ιδεολογία, σε προετοιμάζει για αποτυχία. Ο μόνος τρόπος για να βοηθήσουν πραγματικά οι άνθρωποι είναι να πουν την αλήθεια. Τα ψέματα προκαλούν μεγάλη ζημιά στα πραγματικά τρανσέξουαλ άτομα», δήλωσε ο Ρέι. «Οι ριζοσπάστες επιβάλλουν τις πεποιθήσεις τους σε όλους τους άλλους με αποτέλεσμα η δημόσια ανοχή να μειώνεται και οι άνθρωποι με πραγματική δυσφορία φύλου να μην λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται».

Η αθέατη πλευρά της μετάβασης φύλου

«Θα προτιμούσατε να έχετε μια ζωντανή κόρη ή έναν νεκρό γιο;». Αυτή η φοβική φράση χρησιμοποιείται συνήθως για να χειραγωγήσει τους γονείς ώστε να υποστηρίξουν τη «φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου» του παιδιού τους.

Κατά την εμπειρία του Ρέι, η «φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου» πωλείται ως η μόνη λύση για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ατόμων που παλεύουν με τη δυσφορία του φύλου. Ωστόσο, η «φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου» μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας αντί να τα βελτιώσει. «Όταν η βιτρίνα φεύγει και βλέπεις ότι δεν μπορείς να είσαι πραγματικά το αντίθετο φύλο, αρχίζει να σε κουράζει. Σε προετοιμάζει για μεγάλη απογοήτευση», δήλωσε ο Ρέι.

Πίσω από την κοινωνική λάμψη της μετάβασης κρύβεται η κοινή εμπειρία της μεταχειρουργικής κατάθλιψης. Όταν οι επεμβάσεις δεν πάνε όπως είχαν προγραμματιστεί ή τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, οι ασθενείς μπορεί να πάθουν σοβαρή κατάθλιψη. Ο Ρέι βίωσε κατάθλιψη μετά από μια μαστεκτομή που είχε ως αποτέλεσμα μόλυνση και μόνιμη νευρική βλάβη.

Η βιομηχανία φροντίδας για την επιβεβαίωση του φύλου διαφημίζει την αφοσιωμένη υποστήριξη. Ωστόσο, μόλις γίνει η ζημιά, δήλωσε ο Ρέι, αρχίζει η εγκατάλειψη. «Υπάρχει τόση φροντίδα για σένα όταν κάνεις τη μετάβαση, αλλά μόλις τελειώσει, [οι γιατροί] σε εγκαταλείπουν».

Ο αρνητικός αντίκτυπος στους άλλους

Η μετάβαση στο αντίθετο φύλο συνεπάγεται την αποβολή μιας προηγούμενης ταυτότητας. Το να παρακολουθείς τη μετάβαση ενός αγαπημένου σου προσώπου μπορεί να είναι μια εξαιρετικά τραυματική και συγκεχυμένη εμπειρία για την οικογένεια και τους φίλους. «Η διαδικασία ήταν πολύ δύσκολη για τους γονείς μου, αλλά κυρίως για τη μητέρα μου. Πενθούσε το κοριτσάκι της. Ήμουν το πρώτο της παιδί, οπότε αυτό ήταν πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Ρέι.

Σε συνέντευξή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςο Ρέι περιγράφει την ψυχική οδύνη της συνειδητοποίησης όλων όσων είχαν συμβεί και τις συντριπτικές επιπτώσεις στην οικογένεια, εκφράζοντας συντριπτική λύπη, ντροπή και θλίψη.

Τα άτομα που αναζητούν «φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου» μπορεί να είναι τόσο επικεντρωμένα στον εαυτό τους που παραβλέπουν τον αντίκτυπο στους γύρω τους. «Οι άνθρωποι νομίζουν ότι όλα αφορούν αυτούς», δήλωσε ο Ρέι. «Βλέπω αναρτήσεις από άνδρες στο διαδίκτυο που έχουν παιδιά και σύζυγο και θυμώνουν που η σύντροφός τους δεν τους βλέπει ως γυναίκες. Η ιδεολογία σε κάνει πολύ εγωκεντρικό».

Αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα με ειλικρίνεια και θάρρος

Όπως πολλοί που κατανοούν την πραγματικότητα της μετάβασης, ο Ρέι ανησυχεί για τη «φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου» που πιέζεται στα παιδιά και υποστηρίζεται από τους γονείς, οδηγώντας συχνά σε μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες και σε μια ζωή μετάνοιας.

Ο Ρέι υποστηρίζει ότι οι γονείς πρέπει να κάνουν ειλικρινείς συζητήσεις με τα παιδιά τους που εξετάζουν το ενδεχόμενο «φροντίδας επιβεβαίωσης φύλου». «Θα έλεγα στους γονείς ότι πρέπει να αφήσουν το παιδί τους να εκφραστεί, ιδίως μέσω της συζήτησης. Ελέγξτε αν υπάρχουν τραύματα, διότι πολλές φορές η δυσφορία του φύλου βασίζεται σε τραύματα. Εξηγήστε τους τους κινδύνους και τις πραγματικότητες του τι είναι αυτές οι διαδικασίες».

Τέλος, ο Ρέι συμβουλεύει ενάντια σε μια μόνιμη προσέγγιση σε κάτι που τα παιδιά πιθανότατα θα ξεπεράσουν. «Με τα παιδιά, είναι σε μεγάλο βαθμό μια φάση και θα το ξεπεράσουν. Το National Health Service (Εθνικό Σύστημα Υγείας) το επιβεβαίωσε αυτό. Αν επιβεβαιώσετε την [αλλαγή] του φύλου τους και τους επιτρέψετε να περάσουν από μια μόνιμη χειρουργική επέμβαση που αλλάζει τη ζωή τους πριν αναπτυχθούν, ανοίγετε την πόρτα για να σας μισήσουν για πάντα, ακόμη και αν νομίζετε ότι βοηθάτε το παιδί σας».

primenews.press

Back to top button