breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Wall Street journal: η συλλογική ανοσία τελείωσε. Έρχεται η υπερανοσία. Το κύμα Omicron θ’αφήσει στα άτομα μια δυνατή και διαρκή ανοσία κατά Covid! Η Omicron θα τερματίσει την πανδημία καθιστώντας τον Covid-19 ενδημικό.

Η συλλογική ανοσία τελείωσε. Έρχεται η υπερανοσία. Το κύμα Omicron θ’ αφήσει στα άτομα μια δυνατή και διαρκή ανοσία κατά Covid αναφέρει η Wall Street journal.

Ξεχάστε την ανοσία της αγέλης. Τα εμβόλια Covid-19 και η νόσηση δεν παρέχουν διαρκή προστασία έναντι της μόλυνσης και της μετάδοσης, ειδικά με την παραλλαγή Omicron. Αυτό καθιστά αδύνατο για αρκετό από τον πληθυσμό να αποκτήσει ανοσία για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Αλλά μην απελπίζεστε. Το Omicron θα δώσει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτό που ορισμένοι επιστήμονες αποκαλούν «υπερανοσία» — ισχυρότερη προστασία από νέες παραλλαγές και ακόμη και μελλοντικούς κοροναϊούς. Η κανονική ζωή θα είναι δυνατή ακόμη και όταν ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται και να μεταλλάσσεται. Η υπερανοσία δεν θα εμποδίσει απαραίτητα τους ανθρώπους να μολυνθούν ή να μεταδώσουν τον ιό. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται, ακόμη και με μια πιο λοιμώδη παραλλαγή, θα εμφανίσουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Για να καταλάβετε γιατί, σκεφτείτε πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Δύο τύποι λευκών αιμοσφαιρίων, τα Τ- και τα Β-κύτταρα, συνεργάζονται για την καταπολέμηση των εισβολέων παθογόνων. Τα Τ-κύτταρα λειτουργούν ως φρουροί που κυκλοφορούν στους λεμφαδένες και στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν εντοπίζουν έναν εισβολέα, ξεκινούν τη δράση. Ένας τύπος Τ-κυττάρων καταστρέφει τα μολυσμένα κύτταρα. Ένα άλλο σήμα δίνει στα Β-κύτταρα, τους πολλαπλασιαστές της δύναμης του ανοσοποιητικού συστήματος, να πολλαπλασιαστούν και να εκκρίνουν αντισώματα που εξουδετερώνουν το παθογόνο. Τα αντισώματα στοχεύουν πρωτεΐνες στο παθογόνο που είναι γνωστό ως αντιγόνα.

Μόλις ο στρατός των λευκών αιμοσφαιρίων και οι πεζοί αντισωμάτων τους νικήσουν τον ιό, τα περισσότερα πεθαίνουν. Αλλά μερικά λευκά αιμοσφαίρια που θυμούνται το παθογόνο επιμένουν και ακονίζουν τις μαχητικές τους ικανότητες. Αυτά τα λεγόμενα Τ-κύτταρα μνήμης συνεχίζουν να κατοικούν στο μυελό των οστών, στους λεμφαδένες και σε άλλους ιστούς, έτοιμα να κινητοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα εάν συναντήσουν ξανά τον εισβολέα.

Εν τω μεταξύ, τα Β-κύτταρα της μνήμης πηγαίνουν στο boot camp στους λεμφαδένες, όπου αποκτούν καλύτερη μάχη σε περίπτωση που επιστρέψει ο εισβολέας. Τα Β-κύτταρα της μνήμης εκπαιδεύονται για να παράγουν αντισώματα που μπορούν να εμποδίσουν νέες παραλλαγές. Όταν και εάν ο ιός επανεμφανιστεί, μπορούν να αναπαραχθούν πιο γρήγορα και να παράγουν πιο ισχυρά αντισώματα.
Τα εμβόλια μιμούνται τη φυσική λοίμωξη εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα με έναν ψευδοϊό ή αντιγόνο—στην περίπτωση του Covid-19, την ακίδα στην επιφάνεια του ιού που χρησιμοποιεί για να συνδεθεί με τα ανθρώπινα κύτταρα. Τα αντισώματα που παράγονται μετά τον εμβολιασμό τείνουν να μειώνονται πιο γρήγορα από ό,τι μετά τη μόλυνση/νόσηση, ίσως επειδή τα σωματίδια του ιού επιμένουν περισσότερο στο σώμα από τα αντιγόνα που προσομοιώνονται με το εμβόλιο.

Τόσο με τη μόλυνση όσο και με τον εμβολιασμό, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται γρηγορότερο, ισχυρότερο και πιο έξυπνο αφού εκτεθεί σε μια νέα πρόκληση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που μολύνθηκαν από τον Covid-19 και αργότερα εμβολιάστηκαν έχουν υψηλότερα επίπεδα και μια ευρύτερη σειρά αντισωμάτων που διαρκούν περισσότερο από τα άτομα που έχουν μόνο εμβολιαστεί.

Ομοίως, μια μελέτη τον περασμένο μήνα από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον διαπίστωσε ότι τα εμβολιασμένα άτομα που εμφάνισαν πρωτοφανείς λοιμώξεις παρήγαγαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που ήταν έως και 1.000% πιο αποτελεσματικά από αυτά που δημιουργήθηκαν δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer. Οι ερευνητές το περιέγραψαν ως υπερανοσία.

«Νομίζω ότι αυτό μιλάει για ένα ενδεχόμενο τελικό παιχνίδι», είπε ο συν-συγγραφέας Marcel Curlin. «Δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας, αλλά δείχνει πού είναι πιθανό να προσγειωθούμε: Μόλις εμβολιαστείτε και στη συνέχεια εκτεθείτε στον ιό, πιθανότατα θα είστε αρκετά καλά- προστατευμένοι από μελλοντικές παραλλαγές». Ο Δρ Κέρλιν πρόσθεσε: «Η μελέτη μας υπονοεί ότι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα είναι μια μείωση της σοβαρότητας της παγκόσμιας επιδημίας».

Μια μελέτη τον περασμένο μήνα από τη Νότια Αφρική διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί με το Omicron παρήγαγαν αντισώματα που ήταν περισσότερο από τέσσερις φορές καλύτερα στην εξουδετέρωση της παραλλαγής Delta. Τα ενισχυτικά εμβόλια βελτιώνουν επίσης την ανοσολογική απόκριση δίνοντας στα Β-κύτταρα περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν – ένας λόγος για τον οποίο τα αντισώματα μετά από τρεις βολές Pfizer είναι ικανά σε εργαστηριακά πειράματα να εξουδετερώνουν το Omicron ενώ αυτά μετά από δύο όχι.

Αλλά οι ενισχυτές εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στον ίδιο στόχο. Οι μυριάδες μεταλλάξεις του Omicron δημιουργούν μια μεγαλύτερη πρόκληση για τα Β- και Τ-κύτταρα και έτσι ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση. Για να χρησιμοποιήσω μια αναλογία, αν προπονείστε στο να κάνετε push-ups, θα γίνετε πιο δυνατοί – αλλά όχι τόσο δυνατοί όσο αν κάνατε επίσης pull-ups.

Η μόλυνση ενισχύει επίσης την απόκριση των Τ-κυττάρων. Τα Τ-κύτταρα από εμβολιασμένα άτομα έχει βρεθεί ότι διατηρούν το 70% έως 80% της αποτελεσματικότητάς τους έναντι της πρωτεΐνης ακίδας παραλλαγής Omicron. Αυτό έχει βοηθήσει στην πρόληψη πιο σοβαρών ασθενειών, παρόλο που τα αντισώματα του εμβολίου είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του Omicron.

Αλλά η μόλυνση εκπαιδεύει τα Τ-κύτταρα να αναγνωρίζουν πρωτεΐνες του ιού που είναι επίσης λιγότερο πιθανό να μεταλλαχθούν από την ακίδα. Ορισμένες από αυτές τις πρωτεΐνες μοιράζονται ομοιότητες με τον αρχικό ιό SARS καθώς και με τέσσερις κοροναϊούς που μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα. Οι επιζώντες του SARS έχουν βρεθεί ότι έχουν Τ-κύτταρα μνήμης 17 χρόνια μετά τη μόλυνση που αναγνώρισαν επίσης μέρη του ιού Covid-19. Μια νέα μελέτη από το Imperial College του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι τα άτομα με προϋπάρχοντα Τ-κύτταρα έως πρωτεΐνες χωρίς ακίδα στους κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον Covid-19.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η μόλυνση με το Omicron είναι πιθανό να διεγείρει την ισχυρή και ανθεκτική προστασία έναντι του Covid-19—και ενδεχομένως άλλων κορωνοϊών—ακόμα κι αν μεταλλάσσεται για να γίνει πιο λοιμογόνος. Καθώς το Omicron εξαπλώνεται γρήγορα, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν μολυνθεί στο παρελθόν θα αναπτύξουν υπερανοσία. Ο Covid-19 θα γίνει ένας ιός που προκαλεί συμπτώματα κρυολογήματος και μερικές φορές γρίπης-ενοχλητικά αλλά σπάνια θανατηφόρα ή ενοχλητικά.

Μια προειδοποίηση είναι ότι οι ηλικιωμένοι δημιουργούν ασθενέστερες αποκρίσεις Τ-κυττάρων και αναμνήσεις σε λοιμώξεις και εμβόλια. Είναι πιθανό να χρειάζονται ετήσιες ενισχυτικές. Η Omicron θα τερματίσει την πανδημία καθιστώντας τον Covid-19 ενδημικό.

dimpenews.com

Back to top button