breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα μελέτη: Αυξημένη εμμηνορροϊκή αιμορραγία συνδέεται με τα βόλια C”VID-19

 

Η αυξημένη εμμηνορροϊκή αιμορραγία συνδέθηκε με τα βόλια C”VID-19 σε μια νέα μελέτη.

Περίπου το 42% των ερωτηθέντων σε μια έρευνα σχετικά με την έμμηνο ρύση μετά τον εμβολιασμό με κανονική περίοδο ανέφεραν ότι αιμορραγούσαν πιο έντονα από ό,τι συνήθως μετά τη λήψη ενός εμβολίου, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Science Advances μετά από αξιολόγηση από ομοτίμους στις 15 Ιουλίου.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων που δεν είχαν έμμηνο ρύση, εν τω μεταξύ, ανέφεραν αιμορραγία μετά τη λήψη ενός από τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του 66% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που δεν έπαιρναν ορμονική θεραπεία και του 65,7% εκείνων που χρησιμοποιούσαν μία ή περισσότερες θεραπείες.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 και τα δεδομένα από αυτήν μεταφορτώθηκαν στις 29 Ιουνίου 2021.

Ήρθαν πάνω από 128.000 απαντήσεις, αλλά πολλές εξαιρέθηκαν για λόγους όπως η διάγνωση COVID-19, η μη πλήρης συμπλήρωση της έρευνας ή η μη αναφορά τουλάχιστον 14 ημερών μετά την τελευταία δόση μιας πρωτογενούς σειράς εμβολιασμού.

Επιπλέον, αποκλείστηκαν οι γυναίκες ηλικίας 45 έως 55 ετών προκειμένου να αποφευχθεί η συμπερίληψη γυναικών που περνούν εμμηνόπαυση.

«Επικεντρώσαμε την ανάλυσή μας σε όσες έχουν τακτική έμμηνο ρύση και σε όσες δεν έχουν σήμερα έμμηνο ρύση αλλά είχαν στο παρελθόν. Η τελευταία ομάδα περιλάμβανε μετεμμηνοπαυσιακά άτομα και όσες λαμβάνουν ορμονικές θεραπείες που καταστέλλουν την έμμηνο ρύση, για τις οποίες η αιμορραγία είναι ιδιαίτερα εκπληκτική», δήλωσε η Κάθριν Κλάνσι, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign.

Ηγήθηκε της έρευνας μαζί με την Κάθριν Λι, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane.

Περίπου 39.000 απαντήσεις κατέληξαν να χρησιμοποιηθούν.

«Δεν τείνουμε να μιλάμε γι’ αυτό δημόσια»

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι γυναίκες άρχισαν να μοιράζονται περιπτώσεις απροσδόκητης αιμορραγίας μετά τη λήψη των εμβολίων COVID-19 στις αρχές του 2021, αλλά οι γιατροί που απαντούσαν συχνά απέρριπταν γρήγορα τις εμπειρίες.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν ότι οι γυναίκες έκαναν αυτοαναφορές μέσω της έρευνας, αλλά η Κλάνσι και άλλοι εμπλεκόμενοι δήλωσαν ότι οι τάσεις που αποκαλύφθηκαν από τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση περαιτέρω έρευνας και να ωθήσουν τη συζήτηση επί του θέματος.

«Η έμμηνος ρύση είναι μια κανονική διαδικασία που ανταποκρίνεται σε όλα τα είδη των ανοσολογικών και ενεργειακών στρεσογόνων παραγόντων και οι άνθρωποι παρατηρούν αλλαγές στα μοτίβα της αιμορραγίας τους, ωστόσο δεν τείνουμε να μιλάμε δημόσια γι’ αυτό», δήλωσε η Λι σε δήλωσή της.

Οι περισσότερες ερωτηθέντες έλαβαν ένα εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna, αλλά άλλοι έλαβαν άλλα εμβόλια, όπως αυτά της AstraZeneca, της Novavax και της Johnson & Johnson.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουνότι οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση μπορεί να παρουσιάσουν «μικρές, προσωρινές αλλαγές» στην έμμηνο ρύση μετά τον εμβολιασμό COVID-19, επισημαίνοντας μια αμερικανική μελέτη του Ιανουαρίου που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια σχετίζονται με μια αλλαγή στη διάρκεια του κύκλου και μια έρευνα από τη Νορβηγία που δημοσιεύθηκε τον ίδιο μήνα, η οποία διαπίστωσε «σημαντική αύξηση» των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως μετά τον εμβολιασμό, ιδίως μετά τη δεύτερη δόση.

Οι αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι η εμβολιασμένη ομάδα που μελέτησαν επανήλθε σε συμφωνία με μια ανεμβολίαστη ομάδα σύγκρισης μετά από έξι κύκλους, αλλά οι νορβηγοί ερευνητές δήλωσαν ότι δεν ήταν σαφές πόσο διαρκούσαν οι ανωμαλίες.

Σχεδόν 300 γυναίκες που συμμετείχαν σε μια άλλη μελέτη παρατήρησης, η οποίαδημοσιεύθηκε τον Μάιο, ανέφεραν ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε νωρίτερα φέτος έρευνα σχετικά με τις αναφορές ότι τα εμβόλια COVID-19 συνδέονται με αλλαγές στην έμμηνο ρύση. Ο οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, τα οποία βασίζονται και τα δύο στην τεχνολογία mRNA, δεν προκαλούν απουσία εμμήνου ρύσεως. Η επιτροπή εξακολουθεί να διερευνά πιθανές συνδέσεις με εντονότερες περιόδους.

primenews.

Back to top button