breaking newsΚύπρος

Τραβάει το σκοινί ο Τατάρ: «Δεν θα αφήσουμε να γίνει η Πύλα χωριό Ελληνοκύπριων»

Νέο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων έκανε ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων, Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τατάρ ανέφερε πως η Λευκωσία επιχειρεί να μετατρέψει το μικτό χωριό της Πύλας σε εξολοκλήρου ελληνοκυπριακό χωριό κάτι που δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει.

Μάλιστα, ανέφερε πως η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ επηρεάστηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία επιδιώκει να διώξει τους Τουρκοκύπριους από την Πύλα. Επιπλέον, ο Τατάρ κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι καθυστερεί το έργο μέσω της διπλωματίας εδώ και 25 χρόνια.

«Η κατασκευή του δρόμου θα ολοκληρωθεί. Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να δείχνουν τη γη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου εντός της Πράσινης Γραμμής», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Επιμένει o Ερτουγρούλογλου: Θα συνεχίσουμε τα έργα παρά τις αντιδράσεις Ηνωμένων Εθνών

Tο σχέδιο για τον δρόμο κατεχόμενου Άρσους-Πύλας θα ολοκληρωθεί παρά τις αντιδράσεις του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε στο «Μπαϊράκ», ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο των ΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ.

Ανέφερε ότι εκτός από τα έργα κατασκευής του δρόμου, συνεχίζονται και οι επαφές του με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και είπε ότι συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ.

Ο «υπεξ» δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής των έργων κατασκευής του δρόμου και ότι οι ειδήσεις προς αυτή την κατεύθυνση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Ζαχάροβα για Κύπρο: Πάντα αντίθετοι σε πράξεις βίας κατά ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ

Το γεγονός ότι η Ρωσία δεν είχε καταδικάσει την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Πύλα της Κύπρου, αλλά και η φημολογία για «μπλόκο» στην έκδοση καταδικαστικής δήλωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, βρέθηκε στο επίκεντρο του σχολιασμού τα τελευταία 24ωρα. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, το ΚΥΠΕ έκανε σχετική ερώτηση για το θέμα.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα, η Ρωσία δεν προχώρησε σε επίσημη δήλωση καθώς αναμένει τη σημερινή (21/8) κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, από την οποία θα προκύψουν οι επίσημες θέσεις για το περιστατικό στην Πύλα. «Όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα, όπως στην περίπτωση του ευαίσθητου ζητήματος της διευθέτησης του Κυπριακού, δεν βλέπουμε κανένα νόημα να κάνουμε υπολογισμούς ανάλογα με το είδος του “ποιος είναι νωρίτερα – ποιος είναι αργότερα”. Αυτό δεν είναι αγώνας ή διαγωνισμός. Παράλληλα, επί της ουσίας των γεγονότων στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου, θα θέλαμε να πούμε τα εξής», ανέφερε η Μαρία Ζαχάροβα και πρόσθεσε:

«Το θέμα της επεξεργασίας της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας σε περιπτώσεις βίας κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, των οποίων η αποστολή έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί, όπως θα έπρεπε, αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτό το όργανο είναι υπεύθυνο για το προσωπικό των δυνάμεων του ΟΗΕ. Είμαστε βέβαιοι ότι η θέση, που θα αντικατοπτρίζει την άποψή μας, θα διατυπωθεί επαρκώς και ξεκάθαρα».

«Προσθέτουμε επίσης ότι ήμασταν πάντα αντίθετοι σε οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες εναντίον εκπροσώπων του ΟΗΕ, είτε πρόκειται για στρατιωτικό, αστυνομικό ή πολιτικό προσωπικό. Το περιστατικό εντός της Πράσινης Γραμμής της Κύπρου δεν αποτελεί εξαίρεση. Προειδοποιήθηκε επανειλημμένα για τους κινδύνους από την παράβλεψη αυτού του τύπου περιστατικών. Ως προς αυτό, ειδικότερα, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι οι υπεύθυνοι για τον ξυλοδαρμό του Ρώσου υπαλλήλου της Αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Mikhail Krasnoshchekov, το 2019 δεν έχουν ακόμη προσαχθεί στη δικαιοσύνη. Η ατιμωρησία και τα διπλά μέτρα και τα δύο μέτρα και μέτρα ενθαρρύνουν μόνο νέες απαράδεκτες ενέργειες κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων», τόνισε κλείνοντας.

primenews

Back to top button