breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ένα τρομακτικό ξέσπασμα γρίπης των πτηνών ξεφεύγει από κάθε έλεγχο σε όλο τον κόσμο- 97,7 εκατομμύρια νεκρά πουλιά στη Βόρεια Αμερική

η χειρότερη επιδημία γρίπης των πτηνών

 

Ένα τρομακτικό ξέσπασμα γρίπης των πτηνών ξεφεύγει από κάθε έλεγχο σε όλο τον κόσμο, σκοτώνοντας δεκάδες εκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων μας κατά την ερχόμενη εορταστική περίοδο.

Οι ειδικοί λένε ότι ο εφιαλτικός λοιμός είναι η χειρότερη επιδημία γρίπης των πτηνών που έχει καταγραφεί ποτέ και οι αγρότες είναι απολύτως τρομοκρατημένοι από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα πράγματα κλιμακώνονται γρήγορα και στις ΗΠΑ, οι προμήθειες γίνονται τόσο στενές που οι καταναλωτές έχουν δει τις τιμές των αυγών να αυξάνονται σχεδόν κατά 40% τον Αύγουστο, ενώ το κόστος της γαλοπούλας και των πουλερικών αυξάνεται σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από τον επίσημο ρυθμό πληθωρισμού.

Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες αναμένονται ελλείψεις και ο αριθμός των θανάτων των ζώων θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και οι συνθήκες επιτρέπουν την εξάπλωση του ιού. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων μας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και πρόκειται να δούμε τις τιμές των τροφίμων να φτάνουν σε πρωτοφανή υψηλά αυτό το φθινόπωρο.

Ενώ οι Αμερικανοί αγρότες αγωνίζονται να ερημώσουν τα μολυσμένα κοπάδια, περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε πολλά μέρη του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ο κόσμος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη επιδημία γρίπης των πτηνών σε όλη την ιστορία, με πάνω από 2.467 κρούσματα να έχουν ξεσπάσει μόνο στην Ευρώπη από την αρχή του έτους.

Πάνω από 47,7 εκατομμύρια πτηνά έχουν θανατωθεί από εγκαταστάσεις πουλερικών όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα γρίπης των πτηνών στην ήπειρο. Αυτό που βλέπουμε στην Αμερική αυτή τη στιγμή είναι στην πραγματικότητα χειρότερο από αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα, ο συνολικός αριθμός θανάτων πτηνών στις ΗΠΑ έφτασε τα 50 εκατομμύρια. Οι αρχές περιγράφουν την αύξηση ως «άνευ προηγουμένου» σε εύρος, εύρος και θνησιμότητα. Οι τοπικοί παραγωγοί τροφίμων λένε ότι ο συνολικός αριθμός είναι πιθανώς μεγαλύτερος. Τα επίσημα νούμερα είναι «τεράστια υπομέτρηση», είπε ένας Καλιφορνέζος αγρότης. Και παρόλο που οι αρχές ανησυχούν κυρίως για τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, η επιδημία έχει πλήξει και άγρια ​​πτηνά – από υδρόβια πτηνά μέχρι αρπακτικά και γύπες.

Συνολικά, προσθέτοντας τα 47,7 εκατομμύρια νεκρά πτηνά της Ευρώπης στα 50 εκατομμύρια νεκρά πτηνά της Αμερικής, η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων έχει χάσει συνολικά 97,7 εκατομμύρια ζώα τους τελευταίους 10 μήνες.

Η γρίπη αφήνει μια τεράστια τρύπα απογραφής σε πολλά παντοπωλεία σε όλη τη χώρα. Οι ελλείψεις θα είναι πραγματικά καταστροφικές, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Εν τω μεταξύ, οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη. Η επιδημία της γρίπης των πτηνών ώθησε την τιμή των ορνίθων γαλοπούλας να εκτοξευθεί κατά 30% υψηλότερα από πέρυσι και 80% υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία, και φαίνεται απίθανο αυτό να αλλάξει πριν από τις διακοπές.

Αυτή την Ημέρα των Ευχαριστιών, οι ελλείψεις γαλοπούλας είναι σχεδόν βέβαιες, καθώς τα παντοπωλεία ξεμένουν από το κρέας και δεν μπορούν να βρουν νέους προμηθευτές στην αγορά. Πολλά άλλα καθημερινά προϊόντα που περιέχουν κοτόπουλο και αυγά θα είναι πιο δύσκολο να βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, γεγονός που θα προκαλέσει περισσότερα αποθέματα προϊόντων σε σχέση με τις περσινές γιορτές.

Ο πτηνοτρόφος, Mark Gordon, είπε ότι οι αγρότες είναι «τρομοκρατημένοι» για τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Είμαστε απολύτως τρομοκρατημένοι για το τι πρόκειται να συμβεί όταν μεγάλος αριθμός πτηνών εξαφανιστεί από την αλυσίδα εφοδιασμού. Ανησυχούμε ότι θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα από ό,τι είναι ήδη», τόνισε.

Αυτό είναι ένα ναυάγιο αργής κίνησης που παίζει ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που θα μπορούσε να κάνει αυτή την καταστροφή πολύ, πολύ χειρότερη είναι εάν η γρίπη των πτηνών μεταλλαχθεί σε μια μορφή που μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα στους ανθρώπους.

Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί σύντομα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι λοιμοί γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένοι σε όλο τον κόσμο και πολλές περισσότερες επικίνδυνες και απροσδόκητες απειλές μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή.

epiceconomist.com

Back to top button