breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αλυσίδες εφοδιασμού που καταρρέουν

 

Εάν τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο για τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής Walmart στον κόσμο, οι συνθήκες γίνονται από άσχημες σε καταστροφικές για τον μικρότερο αντίπαλο λιανικής Target. Η πρόσφατη κατάρρευση των κερδών της κατά 90% έχει συγκλονίσει τους επενδυτές και υπενθύμισε στους γίγαντες της βιομηχανίας ότι ακόμη και τα πιο εμβληματικά πολυκαταστήματα της χώρας εξακολουθούν να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή.

Ενώ η Walmart παράγει περίπου το ήμισυ των πωλήσεών της από τρόφιμα, το ποσοστό για το Target είναι περίπου 20%, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς οι καταναλωτές σφίγγουν τη ζώνη τους μπροστά στο αυξανόμενο κόστος ενέργειας και στέγασης, παραιτούνται από διακριτικές αγορές, όπως ρούχα, έπιπλα σπιτιού και ηλεκτρονικά είδη επειδή πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα σε τρόφιμα, καύσιμα και άλλα πράγματα που χρειάζονται, η Target είναι σημαντικά πιο ευάλωτη στο να υποστεί τεράστιες απώλειες κερδών.

Επιπλέον, το ξεπερασμένο επιχειρηματικό της μοντέλο και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας υποδηλώνουν ότι η εταιρεία εξακολουθεί να αγωνίζεται να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών και να μένει πίσω στο ήδη πιεσμένο περιβάλλον λιανικής.

Εάν αποτύχει να συμβαδίσει με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του, ο λιανοπωλητής μπορεί να συντριβεί εντελώς κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης. Και πιθανότατα θα δούμε την κατάρρευσή του να συμβαίνει πριν πέσει η αυτοκρατορία της Walmart.

Έχει γίνει προφανές σε όλους ότι η αλυσίδα εφοδιασμού του μεγάλου λιανοπωλητή ήταν ένα καυτό χάος. Στοχεύστε υπερβολικά μεγάλα, ογκώδη οικιακά αγαθά, όπως τηλεοράσεις, συσκευές κουζίνας και έπιπλα βεράντας, τα οποία είναι συνήθως πιο δαπανηρά στην αποστολή επειδή καταλαμβάνουν πολύ χώρο μέσα στα δοχεία αποστολής — και το μέγεθός τους τα καθιστά επιπλέον δαπανηρά για την αποθήκευση σε αποθήκες . Η εταιρεία έπρεπε να πληρώσει ένα ασφάλιστρο για να εισάγει αυτά τα ογκώδη προϊόντα, αλλά σύντομα παρατήρησε ότι οι πελάτες της δεν ήθελαν να τα αγοράσουν.

Και τα έξοδά του συνέχισαν να συσσωρεύονται. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε αρκετός χώρος στις υπάρχουσες αποθήκες του για να αποθηκεύσει όλα τα ανεπιθύμητα αγαθά του, ο λιανοπωλητής έπρεπε να νοικιάσει νέο χώρο αποθήκης —σε εξαιρετικά υψηλές τιμές στην πιο σφιχτή αγορά αποθήκης ποτέ— για να αποθηκεύσει το πλεονάζον απόθεμά του.

Επιπρόσθετα στον πόνο, η Target αναγκάστηκε να μειώσει την τιμή όλων αυτών των προϊόντων με χαμηλές πωλήσεις για να δελεάσει τους αγοραστές να τα αγοράσουν και να ελευθερώσει χώρο αποθήκευσης, χάνοντας πολλά περισσότερα χρήματα στη διαδικασία. Αυτή ήταν η σωστή στρατηγική, αλλά απαίτησε μεγάλο τίμημα στα κέρδη. Για να χειροτερέψουν τα πράγματα, η εταιρεία ανέφερε ότι οι μειώσεις των τιμών δεν έκαναν καλό: Στην πραγματικότητα έκλεισε το τρίμηνο με 1,5% περισσότερα αποθέματα από ό,τι είχε τρεις μήνες νωρίτερα και 36% περισσότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες θέτουν άνευ προηγουμένου προκλήσεις για τους λιανοπωλητές της χώρας. Σε γενικές γραμμές, η απαισιοδοξία φαίνεται να είναι το νέο κυρίαρχο συναίσθημα. Η καταναλωτική ύφεση δεν αποτελεί πλέον απειλή, αλλά μια πραγματικότητα που πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν ήδη. Ούτε οι μεγαλύτερες, οι πιο δημοφιλείς ή αυτές που είχαν εξαιρετικές επιδόσεις την περασμένη δεκαετία δεν έχουν ανοσία στις ανισορροπίες που εμφανίζονται αυτή τη στιγμή.

Με λίγους μόνο μήνες πιο αργών πωλήσεων, μπορούν να αντιστρέψουν τα κέρδη που κατέγραψαν για χρόνια και χρόνια σκληρής δουλειάς. Δυστυχώς, είναι ξεκάθαρο ότι το μακελειό μόλις ξεκίνησε. Και πολλές ακόμη εμβληματικές επωνυμίες κινδυνεύουν να παραβιαστούν από τη μια μέρα στην άλλη. Μπαίνουμε σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και η εξαφάνιση πολλών από τις επιχειρήσεις μας θα συνεχίσει να επιταχύνεται καθώς πλησιάζει η επόμενη οικονομική ύφεση.

epiceconomist.com

Back to top button