Η Κίνα αποθηκεύει μαζικά αποθέματα τροφίμων ενόψει του επερχόμενου παγκόσμιου λιμού. Το Bloomberg λέει ότι οι κινεζικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και μέχρι στιγμής φέτος, έχουν εξαγοράσει πάνω από το ήμισυ των προμηθειών σιτηρών στον κόσμο.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ αγωνίζονται να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές στην παγκόσμια αγορά και οι καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ένα ευρύ φάσμα καθημερινών αναγκών, ενώ οι τιμές συνεχίζουν να φτάνουν σε νέα υψηλά στρατόσφαιρας. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι μια νέα έκθεση λέει ότι το σύστημα τροφίμων της Αμερικής θα μπορούσε να καταρρεύσει όπως οι τράπεζες του 2008 και το σενάριο για τους επόμενους μήνες φαίνεται απολύτως τρομακτικό αυτή τη στιγμή.
Το μαζικό ξεφάντωμα αγοράς τροφίμων από την κινεζική κυβέρνηση, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, δεν έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και τώρα το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι η Κίνα κατέχει το 69% των παγκόσμιων αποθεμάτων καλαμποκιού, το 60% του ρυζιού της και το 51% του σιταριού του. Παρόλο που η χώρα ισχυρίζεται ότι το κάνει αυτό μόνο για να διασφαλίσει ότι έχει αρκετό φαγητό για να θρέψει τον μεγάλο πληθυσμό της – κάτι με το οποίο η χώρα έχει παλέψει ιστορικά – τα δεδομένα δείχνουν το αντίθετο.
Ο James O’Brien, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενημέρωσε ότι το 40 τοις εκατό της αποστολής σιτηρών από την Ουκρανία τον Απρίλιο έχει πάει μόνο στην Κίνα. Ομοίως, ο Γκόρντον Τσανγκ επεσήμανε επίσης ότι πολλά ανεπτυγμένα έθνη που δεν αντιμετώπισαν ποτέ δυσκολίες για να εξασφαλίσουν διεθνείς προμήθειες θα «παλέψουν μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους σε τρόφιμα».
Ενώ το ανατολικό έθνος συνεχίζει να δεσμεύει μεγαλύτερο μερίδιο προϊόντων διατροφής από διεθνείς προμηθευτές, οι ΗΠΑ μένουν να προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις και τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι υστερούν. Για παράδειγμα, η Κίνα έκανε μόλις τον περασμένο μήνα τη μεγαλύτερη αγορά καλαμποκιού από τον Μάιο του 2021, συνολικού ύψους 1,084 εκατομμυρίων τόνων, αύξηση 50% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτός ο αριθμός των εισαγωγών καλαμποκιού είναι νάνος εκείνων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υπολογίστηκαν σε μόλις 57,8 εκατομμύρια τόνους.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα εκτεταμένες ελλείψεις καλαμποκιού και οι καταναλωτές έχουν ήδη επηρεαστεί. Ο αγρότης Jon Post από την Αριζόνα προειδοποιεί ότι ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων των ΗΠΑ επηρεάζεται δεδομένου ότι το καλαμπόκι χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών και μιας σειράς βασικών τροφίμων που αγοράζουμε και καταναλώνουμε τακτικά. «Οι τιμές θα αυξηθούν από 10-20% φέτος και αναμένουμε ότι η έλλειψη καλαμποκιού θα συνεχιστεί όλο το 2023», προβλέπει ο αγρότης.
Στο μεταξύ, οι αγοραστές εξακολουθούν να βλέπουν άδεια ράφια και παρατεταμένες ελλείψεις σε είδη καθημερινής ανάγκης. Από τις ντομάτες μέχρι τα ταμπόν, τα αποθέματα προϊόντων στα παντοπωλεία απειλούν να ανατρέψουν την περίοδο των εορτών καθώς οι Αμερικανοί προσπαθούν να προετοιμαστούν πριν τα πράγματα χειροτερέψουν.
Ακόμη πιο ανησυχητικό, μια πρόσφατη έκθεση του The Guardian προειδοποιεί ότι το αδύναμο σύστημα τροφίμων της Αμερικής θα μπορούσε να καταρρεύσει όπως έκαναν οι τράπεζες το 2008. «Η βιομηχανία τροφίμων συνδέεται στενά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αυξάνοντας αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «πυκνότητα δικτύου» του συστήματος , καθιστώντας το πιο επιρρεπές σε διαδοχική αποτυχία», λέει ο George Monbiot, ο συγγραφέας του άρθρου.
Η έλλειψη προμηθειών που βλέπουμε προκαλείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς κραδασμούς στο εύθραυστο σύστημα τροφίμων μας. Αν καταρρεύσει όπως η τραπεζική κρίση του 2008, πού θα ψωνίσουμε; Εάν το βοδινό κρέας γίνει η επόμενη φόρμουλα για μωρά, είστε σίγουροι ότι θα έχετε αρκετό ή ότι θα μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα;
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, είναι σαφές ότι οι συνθήκες πρόκειται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.
Σε όλη την ιστορία, οι ελλείψεις τροφίμων έχουν πυροδοτήσει λαϊκές αναταραχές. Χρησιμοποίησαν ως παράγοντας που συνέβαλε σε εξεγέρσεις που κατέστρεψαν ολόκληρες κοινωνίες. Και καθώς αντιμετωπίζουμε επισιτιστική αβεβαιότητα λόγω παραγόντων όπως η επιδείνωση των σχέσεών μας με άλλες μεγάλες οικονομικές υπερδυνάμεις, ο κίνδυνος καταστροφής είναι πραγματικός και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όλους μας.