breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μέριλαντ: Κυβερνητικό εργαστήριο σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πιο θανατηφόρο υβριδικό στέλεχος ευλογιάς του πιθήκου

Θα δημιουργήσουν ένα υβριδικό στέλεχος του ιού με στόχο να βελτιώσουν την ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων για τους ανθρώπους

Κυβερνητικό εργαστήριο στο Μέριλαντ  σχεδιάζει να καταστήσει το υπάρχον στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων πιο θανατηφόρο σε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη έρευνα σε ποντίκια.

Οι επιστήμονες θέλουν να εξοπλίσουν την κυρίαρχη ομάδα- η οποία προκαλεί κυρίως εξάνθημα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη – με γονίδια από ένα άλλο στέλεχος που προκαλεί σοβαρή ασθένεια.

Ελπίζουν ότι το πείραμα θα αποκαλύψει το πώς διαφορετικά γονίδια κάνουν την ευλογιά των πιθήκων πιο θανατηφόρα με σκοπό να προχωρήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων και εμβολίων για τον άνθρωπο.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου  η DailyMail αποκάλυψε ότι ένα παρόμοιο πείραμα που αφορούσε ένα υβριδικό στέλεχος του Covid, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. 

Η τελευταία μελέτη για την ευλογιά των πιθήκων χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), ένα ερευνητικό σκέλος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH).

Ωστόσο, ο τροποποιημένος ιός «ενέχει εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο» για τους ανθρώπους, εάν διαρρεύσει κατά λάθος, σύμφωνα με τον Δρ. Ρίτσαρντ ‘Εμπραιτ, μικροβιολόγο στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey.

Η επιστημονική ομάδα στο Μέριλαντ υποστηρίζει ότι η δουλειά της δεν περιλαμβάνει την «ενίσχυση» ενός παθογόνου επειδή ανταλλάσσουν φυσικές μεταλλάξεις αντί να δημιουργούν νέες, πράγμα που σημαίνει ότι το υβρίδιο δεν μπορεί να είναι πιο θανατηφόρο από τις υπάρχουσες ομάδες.

Αλλά τα νέα αυτά αναμφίβολα θα εκπλήξουν πολλούς Αμερικανούς οι οποίοι μαθαίνουν ότι τέτοιες έρευνες συνεχίζονται στις ΗΠΑ παρά τους φόβους ότι παρόμοιες πρακτικές μπορεί να έχουν ξεκινήσει την προηγούμενη  πανδημία.

Υπήρξαν περισσότερα από 27.000 κρούσματα ευλογιάς στις ΗΠΑ από τότε που επικράτησε η τρέχουσα επιδημία στις αρχές του έτους

Tο έργο της ομάδας του Μέριλαντ διευθύνεται από τον επιστήμονα Μπερνάρντ Μος στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στην πόλη Βηθεσδά.

Αυτή η φάση της μελέτης θα περιλαμβάνει την εξαγωγή δεκάδων γονιδίων από τον πιο σοβαρό ιό της ομάδα Α της ευλογιάς των πιθήκων και την εισαγωγή τους στον ηπιότερο ιό της ομάδας Β. Στη συνέχεια θα μολύνουν ποντίκια με τον υβριδικό ιό και θα παρακολουθούν πώς εξελίσσεται η ασθένεια.

Η ομάδα είχε αρχικά επιχειρήσει το αντίστροφο: ανταλλάσσοντας γενετικά υλικά στο λιγότερο μολυσματικό στέλεχος της ομάδας Α για να το κάνει λιγότερο θανατηφόρο, αλλά χωρίς επιτυχία.

Η τρέχουσα παγκόσμια επιδημία έχει επιβεβαιωθεί ότι οφείλεται στο στέλεχος της ομάδας Β, το λιγότερο θανατηφόρο στέλεχος της ευλογιάς της δυτικής Αφρικής, το οποίο έχει ποσοστό θνησιμότητας μικρότερο από 1%.

Από την άλλη, το στέλεχος της ομάδας Α, σκοτώνει έναν στους 10 ανθρώπους που μολύνει. Έχει τις ρίζες του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και εξαπλώνεται κυρίως στη λεκάνη της μεγάλης πεδιάδας της χώρας.

Η μελέτη του Μέριλαντ θα περιλαμβάνει την εξαγωγή δεκάδων γονιδίων από τον πιο σοβαρό ιό clade 1 (στη φωτογραφία αριστερά) της ευλογιάς των πιθήκων και την εισαγωγή τους στον λιγότερο μολυσματικό ιό clade 2. Στη συνέχεια θα μολύνουν ποντίκια με τον υβριδικό ιό και θα παρακολουθούν πώς εξελίσσεται η ασθένεια

Το πείραμα του Μέριλαντ εξαιρέθηκε από την ομοσπονδιακή επίβλεψη όταν του δόθηκε το πράσινο φως το 2018, επειδή η ευλογιά των πιθήκων δεν πληρούσε το όριο για ένα «δυνητικό παθογόνο πανδημίας».

Για να θεωρηθεί άξιο προς επιστημονική έρευνα, το παθογόνο πρέπει να είναι ευρέως μεταδοτικό με τη δυνατότητα να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα και να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Αλλά εκείνη την εποχή, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων περιορίζονταν  στην Αφρική και ο ιός δεν εξαπλώθηκε εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων των ΗΠΑ εντοπίστηκαν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου σε εισαγόμενα ζώα ή ταξιδιώτες που είχαν επισκεφτεί χώρες της Κεντρικής ή Δυτικής Αφρικής.

Τώρα, με την ευλογιά των πιθήκων να είναι ευρέως διαδεδομένη και περισσότερα από 26.000 κρούσματα στις ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) σχεδιάζει να επανεξετάσει την μελέτη και την έρευνα.

Κίνδυνοι

Ωστόσο, η μελέτη μπορεί να μην πληροί τις προϋποθέσεις επιστημονικής διερεύνησης, λέει ο οργανισμός, επειδή η ομάδα χρησιμοποιεί υπάρχουσες μεταλλάξεις.

Ο Δρ Έμπραιτ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ένας ιός της ευλογιάς των πιθήκων που δημιουργείται στο εργαστήριο, πιο θανατηφόρος  και πιο μεταδοτικός από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στους ανθρώπους, πιθανότατα θα νικήσει την προστασία από τα εμβόλια και πιθανότατα θα εξαπλωθεί πέρα ​​από τους τρέχοντες πληθυσμούς που έχουν νοσήσει, με κίνδυνο για τον γενικό πληθυσμό.

Η αναλογία κινδύνου-οφέλους είναι ουσιαστικά άπειρη και περιλαμβάνει δυνητικούς υπαρξιακούς κινδύνους».

Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τέτοια πειράματα, το NIH και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα για να διαμορφώσουν προτεινόμενες αλλαγές κανόνων στην πολιτική περίθαλψης και επίβλεψης παθογόνων για την δημιουργία δυνητικών πανδημιών.

Μεταξύ αυτών των προτεινόμενων αλλαγών είναι μια επέκταση του τι συνιστά «δυνητικό παθογόνο πανδημίας» ώστε να συμπεριλάβει εκείνα που είναι εξαιρετικά μεταδοτικά αν και λιγότερο λοιμώδη, καθώς και εκείνα που είναι λιγότερο μεταδοτικά αλλά έχουν πιο σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα.

Η αλλαγή του κανόνα, εάν εγκριθεί το επόμενο έτος, θα θέσει αυστηρότερους κανονισμούς για το είδος της έρευνας για τους ιούς της ευλογιάς των πιθήκων που πρόκειται να ξεκινήσει στο NIH.

Η τελευταία διαμάχη γύρω από την επικίνδυνη έρευνα για την ευλογιά των πιθήκων έρχεται μετά από χρόνια άγριας επιστημονικής κόντρας σχετικά με την έρευνα κέρδους λειτουργιών, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι οδήγησε στην πανδημία του Covid.

Η πανδημία του κορωνοϊού έριξε φως στις επικίνδυνες ερευνητικές πρακτικές, τις οποίες η κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει εδώ και δεκαετίες, η οποίες είχαν σταματήσει προσωρινά το 2014, για να συνεχιστούν ξανά τρία χρόνια αργότερα.

Μεγάλες είναι ακόμα οι διαμάχες που παραμένουν επικεντρωμένες στην αναπόδεικτη θεωρία ότι ο κορωνοϊός δραπέτευσε από ένα εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας.

Το πείραμα της Βοστώνης

Αυτή η αποκάλυψη έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά την είδηση ότι μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης είχε αναπτύξει έναν υβριδικό ιό κορωνοϊού – συνδυάζοντας την μετάλλαξη Όμικρον και τα αρχικά στελέχη της Γουχάν – ο οποίος είχε ποσοστό θνησιμότητας 80% στα ποντίκια.

Το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης υποστήριξε ότι η έρευνά του δεν είχε ωφέλιμη λειτουργία, καθώς το αρχικό στέλεχος σκότωσε το 100% των ποντικών που εκτέθηκαν σε αυτόν, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, σημαίνει ότι η δουλειά τους μείωσε κατά 20% τη θνησιμότητα του ιού.

Οι ερευνητές εξόπλισαν το αρχικό στέλεχος του Covid της Γουχάν με την πρωτεΐνη ακίδας της Όμικρον – το μέρος δηλαδή εκείνα που βοηθά τον ιό να εισβάλει στα κύτταρα και τον κάνει πιο μολυσματικό.

Ορισμένοι ειδικοί υπερασπίστηκαν το έργο, ισχυριζόμενοι ότι θα μπορούσε να ενισχύσει την κατανόησή μας για τον SARS-COV2 και τον τρόπο αντιμετώπισης και εμβολιασμού εναντίον του, αλλά οι επικριτές προειδοποιούν ότι τα οφέλη δεν αντισταθμίζουν τον κίνδυνο πιθανής διαρροής από το εργαστήριο.

Το υβριδικό στέλεχος προκάλεσε άμεση ανησυχία λόγω του συνδυασμού των χειρότερων χαρακτηριστικών του ιού – του υψηλού ποσοστού μεταδοτικότητας της Όμικρον και της υψηλής θνησιμότητας του αρχικού στελέχους.

Δημήτρης Σωτηρίου

Back to top button