breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι περιβαλλοντικές και πολιτικές ελίτ καταστρέφουν εσκεμμένα την παραγωγή τροφίμων

Με το πρόσχημα των «κλιματικών στόχων», δισεκατομμύρια άνθρωποι θα βυθιστούν περαιτέρω στην εξαθλίωση

Περιβαλλοντικές και πολιτικές ελίτ: Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Carnegie στο Πίτσμπουργκ, ένα ειδικό θεματικό μέρος αφιερώθηκε στην πρόβλεψη του μέλλοντος της Γης για τον χειμώνα του 2022. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το θέμα που θεωρούν σημαντικό και θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Οι τρεις επιλογές που προσφέρθηκαν ήταν 1) πώς η ανάπτυξη του ενεργειακού δυναμικού μπορεί να επηρεάσει την κλιματική αλλαγή 2) πώς η βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος, των δασών, των πάρκων και των υδάτων μπορεί να μειώσει το διοξείδιο του άνθραα 3) πώς η βελτίωση των συνθηκών της γεωργίας, της γης και των αγροτών μπορεί να συμβάλει στην επισιτιστική ασφάλεια και σε οικονομικά προσιτά τρόφιμα. Οι επισκέπτες ψήφισαν ρίχνοντας ένα φελλό μπουκαλιού σε έναν από τους τρεις κυλίνδρους και η επιλογή που θα κέρδιζε τις περισσότερες ψήφους θα γινόταν αφορμή για μελέτη της επιστημονικής ομάδας του Μουσείου και δημοσίευσής της μέσω δημοφιλούς επιστημονικού περιεχομένου.

Από τους δεκαοκτώ επισκέπτες, μόνο τέσσερις αποφάσισαν να ψηφίσουν για τον τρίτο κύλινδρο, για τη γεωργία δηλαδή, και αυτοί ήταν παιδιά και γυναίκες. Οι υπόλοιπες ψήφοι μοιράστηκαν σχεδόν εξίσου μεταξύ των κυλίνδρων για την ενέργεια και το περιβάλλον.

Το ad hoc αυτό πείραμα  αποκάλυψε αρκετά σημαντικά ζητήματα. Πώς είναι δυνατόν το ζήτημα προτεραιότητας της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιώσιμης γεωργίας να προσέλκυσε τόσο περιορισμένη προσοχή; Η ανάπτυξη του ενεργειακού και περιβαλλοντικού δυναμικού για τη μείωση του CO 2  , αν και έχει μεγάλη σημασία, δεν μπορεί να ταΐσει τον κόσμο. Αλλά προσελκύει οικολογικές ανησυχίες και κινητοποιεί τα αισθήματα αλληλεγγύης περισσότερο από την πείνα στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, όπου ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει μόνο ένα ή μισό γεύμα την ημέρα.

Το να κάνουν το φαγητό προσιτό σε αυτούς αλλά και στα ετοιμοθάνατα παιδιά στην Υεμένη και την Αιθιοπία (όπου ο πόλεμος συνεχίζεται από το 2020) προφανώς δεν προκαλεί συναισθήματα τόσο έντονα όσο η πληροφορία ότι η Γη είναι 1,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από ό,τι πριν από εκατό χρόνια ή ότι οι παγετώνες λιώνουν με γοργούς ρυθμούς ή ότι οι πολικές αρκούδες αποσύρονται προς την εσωτερική ήπειρο .

Λόγω των πολικών αρκούδων και των παγετώνων, στο Νταβός συγκαλούνται τακτικά διεθνείς συναντήσεις ύψιστης σημασίας, υπογράφηκε υποχρεωτική συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι. και η Γκρέτα Τούνμπεργκ σχεδόν ούρλιαζε στη  Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας ριζικές αλλαγές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι περιβαλλοντολόγοι μοιράζονται ένα χρόνιο χαρακτηριστικό: τους απασχολεί  η «φανταστική κατάσταση της περιβαλλοντικής καθαρότητας και αρμονίας» σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνδέουν την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων με μια ευρύτερη προσπάθεια κοινωνικοπολιτικού μετασχηματισμού. Η μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι αδιαχώριστη με μια σειρά από φαινομενικά άσχετες πολιτικές ενέργειες: τον τερματισμό του καπιταλισμού και των υπαρχουσών δομών εξουσίας και την πλήρη αναδιάρθρωση των συστημάτων μεταφορών και βιομηχανιών.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συγκεκριμένα μέρη όπως η Υεμένη και η Αιθιοπία και τα ιδιαίτερα προβλήματα πείνας τους, εμπνέουν λιγότερες δημόσιες δηλώσεις και ενέργειες και προκαλούν μόνο μια σποραδική και τυπική έκφραση ανησυχιών στα διεθνή συνέδρια. Ακόμη και στο Μουσείο Carnegie, ο κύλινδρος γνώσης που πρότεινε τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας προσέλκυσε μόνο λίγα «περίεργα μυαλά», ίσως γιατί οι περισσότεροι στον δυτικό κόσμο, θεωρούν την τροφή τους δεδομένη.

Σε μια νέα περιβαλλοντική εποχή, ένας ρόλος που αποδίδεται στη γεωργία είναι πρώτα να μετριάσει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τους κινδύνους ρύπανσης. Η ενασχόληση με την επισιτιστική ασφάλεια και τη σίτιση του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πλέον δευτερεύουσα σημασία. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, υποδηλώνει την τάση αυτή, ενώ οι δύο βασικές στρατηγικές της,  από το αγρόκτημα στο πιάτο  (F2F) και  η βιοποικιλότητα, αποκαλύπτουν πρακτικά όλη την περιβαλλοντική υποκρισία. Και οι δύο στρατηγικές οδηγήθηκαν τάχα από την ευγενή πρόθεση να αυξηθεί η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα, αλλά οι ακούσιες συνέπειες της αλλαγής είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες και μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί ποτέ με ολιστικό τρόπο.

Ποιο είναι το κόστος της διατήρησης, της δάσωσης, της μείωσης κατά το ήμισυ της χρήσης φυτοφαρμάκων—των κανονισμών και της διευρυμένης γραφειοκρατίας που πρέπει να επιβλέπει την πορεία προς ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον; Τέτοια ερωτήματα φιμώνονται ή αγνοούνται στις δημόσιες συζητήσεις σαν να αντιπροσώπευαν βλάσφημες προσπάθειες που έχουν ως σκοπό να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινοί στόχοι βιωσιμότητας.

Με τις αυξανόμενες «περιβαλλοντικές ανησυχίες», η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει  παραμερίσει  την επισιτιστική ασφάλεια από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τα οράματα της ΕΕ για τη γεωργία το 2030 ασχολούνται πλέον περισσότερο με τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε τουλάχιστον 55%,  μείωση της χημικής φυτοπροστασίας κατά 50% αύξηση της έκτασης βιολογικής γεωργίας σε τουλάχιστον 25%, μείωση των πωλήσεων αντιμικροβιακών κατά 50%, και μείωση της χρήσης γης κατά τουλάχιστον 10%, για να αναφέρουμε απλά μερικούς βασικούς «στόχους».

Οι επιστημονικές αξιολογήσεις και  οι αξιολογήσεις αγοράς της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας F2F και των στρατηγικών για τη βιοποικιλότητα  υποδηλώνουν ήδη ορισμένες ανησυχητικές  συνέπειες. Η πλήρης εφαρμογή των δύο στρατηγικών θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αναπόφευκτης συρρίκνωσης της εγχώριας προσφοράς τροφίμων και των τοπικών αγροτών, καθώς και του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ και ο κόσμος γενικότερα θα αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες τιμές για τις γεωργικές πρώτες ύλες και τα τρόφιμα.

Οι στρατηγικές θα μειώσουν αναπόφευκτα τις εξαγωγές των βασικών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και θα την καταστήσουν καθαρό εισαγωγέα στις αγορές, από χώρες της Ασίας, της Αφρικήα κα. Οι μειώσεις στη χημική φυτοπροστασία και η αυξανόμενη στροφή προς τη βιολογική γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της αστικής καλλιέργειας και της περμακαλλιέργειας, θα οδηγήσουν σε μειωμένες αποδόσεις παραγωγής τροφίμων. Η διατήρηση των χαρακτηρισμένων μη παραγωγικών περιοχών θα αυξήσει αναπόφευκτα την τιμή της γης και θα δημιουργήσει ουσιαστική πίεση στους πόρους γης εκτός της ΕΕ.

Δύο σημαντικές μελλοντικές συνέπειες των γεωργοπεριβαλλοντικών στρατηγικών της ΕΕ είναι ήδη εμφανείς. Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο θα επωμιστούν το κόστος των υψηλότερων τιμών των τροφίμων, επηρεάζοντας την οικονομική αποτελεσματικότητα ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι νέοι περιβαλλοντικοί κανόνες που επιβάλλονται από τις γεωργοπεριβαλλοντικές πολιτικές στην παραγωγή και την κατανάλωση, που εφαρμόζονται κυρίως στη Δύση, θα αποτρέψουν τις φτωχές χώρες από τη συμμετοχή στις αγορές επειδή δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτά τα πρότυπα.

Είναι πιθανό ότι οι φτωχοί θα συνεχίσουν να υστερούν και να βυθίζονται περαιτέρω στην εξαθλίωση. Ομοίως, οι περιβαλλοντικές εξωτερικές επιδράσεις που πηγάζουν από τη ζήτηση τροφίμων πιθανότατα θα μεταφερθούν στις φτωχές χώρες, όπου οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν χρόνια πρόσβαση σε ιδιωτική γη και εξακολουθούν να ζουν με τρία δολάρια την ημέρα – κάτι που ήταν μια  συνηθισμένη κατάσταση  των Αμερικανών πολιτών στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα . Όχι μόνο θα παραμείνουν φτωχοί και πεινασμένοι, αλλά θα τραφούν και από το ευρωπαϊκό CO 2. Είναι ένα «περιβαλλοντικό win-win».

Το 1983, η Mary Douglas και ο Aaron Wildavsky ρώτησαν προφητικά : «Γιατί η κοινωνική συνείδηση ​​ασχολείται με το περιβάλλον και όχι με την εκπαίδευση των φτωχών ή την ανακούφιση των απόρων;» Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο και δείχνει ξεκάθαρα ότι ορισμένα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων. Οι ανησυχίες για τις εκπομπές CO 2 των χωρών  επισκιάζουν το ενδιαφέρον για το εάν οι χώρες μπορούν να ταΐσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Η απάνθρωπη διάσταση αυτών των ανησυχιών είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού καθώς θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για παραγωγή τροφίμων. Και όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί μόλις δεν μπαίνει το πιάτο με το φαγητό στο τραπέζι…

Δημήτρης Σωτηρίου

Back to top button