breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιδημία γρίπης των πτηνών σαρώνει Βόρεια Αμερική και Ευρώπη;

Γνωρίζατε ότι βρισκόμαστε στη μέση της χειρότερης επιδημίας γρίπης των πτηνών που έχει καταγραφεί ποτέ;

Επιδημία: Εκατομμύρια πουλιά έχουν πεθάνει, και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι ένας τέτοιος εφιαλτικός λοιμός έχει καταστρέψει απόλυτα τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Αλλά αυτό που γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι αυξάνουν οι τιμές στα αυγά, στο κοτόπουλο και στην γαλοπούλα.

Στην πραγματικότητα, οι προμήθειες αρχίζουν να γίνονται τόσο περιορισμένες, που ορισμένοι ειδικοί μιλούν τώρα για ενδεχόμενες «ελλείψεις» κατά την περίοδο των εορτών. Δυστυχώς, αυτή η επιδημία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα. Αν επρόκειτο να φύγει, θα το είχε κάνει κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Τώρα ο καιρός αρχίζει και πάλι να κρυώνει και αυτό σημαίνει ότι θα είναι ακόμα πιο εύκολο να εξαπλωθεί η γρίπη των πτηνών.

Αυτό που βλέπουμε στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά ανησυχητικό. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων , μέχρι στιγμής 47,7 εκατομμύρια πτηνά έχουν θανατωθεί από εγκαταστάσεις πουλερικών όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα γρίπης των πτηνών…

Η συνεχιζόμενη περίοδος HPAI έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη επιδημία που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, με συνολικά 2.467 κρούσματα σε πουλερικά και 47,7 εκατομμύρια πτηνά που θανατώθηκαν σε πληγείσες εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, ειδοποιήθηκαν 187 ανιχνεύσεις σε πτηνά σε αιχμαλωσία και 3.573 συμβάντα HPAI καταγράφηκαν σε άγρια ​​πτηνά. Η γεωγραφική εμβέλεια της φετινής επιδημίας είναι άνευ προηγουμένου, με τα αναφερόμενα κρούσματα να κυμαίνονται από τα νησιά Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία έως τη νότια Πορτογαλία και μέχρι την ανατολική Ουκρανία, επηρεάζοντας συνολικά 37 ευρωπαϊκές χώρες.

Σε μια εποχή που η γεωργική παραγωγή μειώνεται σημαντικά σε όλη την Ευρώπη, αυτή η λοιμώδης νόσος έχει ήδη εξαφανίσει σχεδόν 50 εκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες. Το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη υποτίθεται ότι θα υποχωρούσε πολύ μόλις έφθασε το καλοκαίρι, αλλά φέτος αυτό δεν συνέβη …

Τα προηγούμενα χρόνια, τα κρούσματα γρίπης των πτηνών μειώθηκαν με την αύξηση της θερμοκρασίας και το τέλος της μετανάστευσης των άγριων πτηνών το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Ωστόσο, τα κρούσματα συνεχίστηκαν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, προκαλώντας φόβους ότι οι εξαιρετικά παθογόνες παραλλαγές της γρίπης των πτηνών είναι πλέον ενδημικές στα άγρια ​​πτηνά, δημιουργώντας κίνδυνο μόλυνσης όλο το χρόνο.

Έχει εξελιχθεί η γρίπη των πτηνών σε μορφή που δεν επηρεάζεται πολύ από τις υψηλότερες θερμοκρασίες;

Η αλήθεια είναι ότι απλά δεν ξέρουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η γρίπη των πτηνών είναι συνήθως σε έξαρση, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η γρίπη των πτηνών εμφανίζεται συνήθως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Μεταδίδεται με μολυσμένα περιττώματα άγριων αποδημητικών πτηνών ή άμεση επαφή με μολυσμένες ζωοτροφές, ρούχα και εξοπλισμό.

«Καθώς αρχίζει η φθινοπωρινή μετανάστευση και ο αριθμός των άγριων πτηνών που διαχειμάζουν στην Ευρώπη, διατρέχουν πιθανότατα υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από HPAI σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της παρατηρούμενης επιμονής του ιού στην Ευρώπη», δήλωσε ο Guilhem de Seze, ανώτερος αξιωματούχος της EFSA., ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα.

Επομένως, τα πράγματα στην Ευρώπη δεν είναι πιθανό να βελτιωθούν σύντομα. Αντίθετα, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν ακόμη χειρότερα.

Μόνο στη Βόρεια Αμερική, υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια πτηνά έχουν ψοφήσει, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανώς ένας τεράστιος αριθμός. Και παρόλο που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν πρωτίστως για τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, η επιδημία έχει πλήξει και τα άγρια ​​πτηνά – από υδρόβια πτηνά μέχρι αρπακτικά και γύπες.

Αν προσθέσουμε 47,7 εκατομμύρια νεκρά πτηνά στην Ευρώπη σε 50 εκατομμύρια νεκρά πουλιά στη Βόρεια Αμερική, αυτό μας δίνει ένα μεγάλο σύνολο 97,7 εκατομμυρίων νεκρών πτηνών. Και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των νεκρών πτηνών είναι κότες και γαλοπούλες.

Η έκρηξη της γρίπης οδήγησε στην αύξηση της τιμής των κοτόπουλων γαλοπούλας 30% υψηλότερα από πέρυσι και 80% υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία, και φαίνεται απίθανο αυτό να αλλάξει πριν από τα Χριστούγεννα. Και η λέξη «έλλειψη» χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για να περιγράψει τι αναμένεται να αντιμετωπίσουμε αυτή την επερχόμενη εορταστική περίοδο.

Αλλά αυτό που θα προκαλούσε μεγάλη καταστροφή είναι εάν η γρίπη των πτηνών μεταλλαχθεί σε μια μορφή που μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα στους ανθρώπους

Κανονικά, είναι αρκετά δύσκολο για έναν άνθρωπο να κολλήσει H5N1, αλλά όταν συμβαίνει το ποσοστό θνησιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλό. Ωστόσο, παγκοσμίως, μεταξύ Ιανουαρίου 2003 και 31ης Μαρτίου 2022, έχουν αναφερθεί 863 περιπτώσεις μόλυνσης του ανθρώπου με τον ιό της γρίπης των πτηνών Α (H5N1) από 18 χώρες. Από αυτά τα 455 κρούσματα ήταν θανατηφόρα.

Εάν εμφανιστεί μια μεταλλαγμένη μορφή H5N1 που περνά εύκολα από άτομο σε άτομο, ο πανικός που θα προκαλούσε θα έκανε την πανδημία του COVID να μοιάζει με κυριακάτικο πικνίκ.

Δυστυχώς, πιστεύω ότι ζούμε σε μια εποχή που οι μεγάλες επιδημίες θα γίνονται όλο και πιο συχνές.

Σε μυστικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, τρελοί επιστήμονες μαϊμούδες με μερικές από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Prime News

Back to top button