breaking newsΕλλάδα

Ζ.Ζάεφ: «Όπως έχει πει και ο Μητσοτάκης το Σκοπιανό έχει επιλυθεί και δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά»

Ότι δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και αλλαγής της Συμφωνία των Πρεσπών με την έλευση του Κ.Μητσοτάκη στην εξουσία και τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης της ΝΔ, δήλωσε σήμερα ο πρωθπουργός των Σκοπίων Ζ.Ζάεφ.

Σε ερώτηση για τι πιστέυει ότι θα γίνει εάν στις εκλογές του Ιουλίου στην Ελλάδα αναδειχθεί πιθανώς πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τάχθηκε (λεκτικά βεβαίως) κατά της λύσης στο ονοματολογικό ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε τα εξής:

«Δε νομίζω να γίνει πιο δύσκολη η κατάσταση» απαντά συμπληρώνοντας: «Είναι θέμα των Ελλήνων να επιλέξουν την κυβέρνησή τους, αλλά η λύση του ονοματολογικού είναι συνδεδεμένη με πολλά πλεονεκτήματα και για τις δύο χώρες, και αυτά ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Ούτε στην Αθήνα ούτε σε εμάς δεν ενδιαφέρονται οι πολιτικοί να ανοίξουν ξανά ζητήματα που έχουν επιλυθεί. Αυτό το έχει πει και ο Μητσοτάκης δημόσια». 

Σε ερώτηση σχετικά με τον αν φοβάται ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις απαντά: «Ορισμένα μέρη της συμφωνίας μας με την Ελλάδα πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, όπως το θέμα των διαβατηρίων και άλλων εγγράφων με το νέο όνομα του κράτους ή το θέμα της αναθεώρησης των βιβλίων της ιστορίας. Αυτά θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε επιπλοκές στις ενταξιακές συνομιλίες».

Σημειώνεται ότι ο Κ.Μητοστάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει πως εάν δεν βλτιωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών θα «παγώσει» την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ.

Στις 17 Ιουνίου συμπληρώνονται ένα έτος από την υπογραφή της Συμφωνίας με βάση την οποία εκχωρήθηκε η Μακεδονία και τα κληρονομικά της δικαιώματα στα Σκόπια.

Ένα χρόνο μετά κι ενώ ακόμη δεν έχουν ανοίξει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung δηλώνει ότι η ΕΕ «παραμένει κίνητρο» για τη χώρα του, η οποία επιδιώκει «να βελτιωθεί ως κράτος και ως κοινωνία». 

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρει ειδικότερα: «Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ, η καγκελάριος Μέρκελ και άλλοι ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων μας έδωσαν μιαν υπόσχεση, για την περίπτωση που θα ξεπερνούσαμε την κρίση με την Ελλάδα και θα προωθούσαμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. Μας είχαν πει: ‘Φέρτε αυτά και εμείς θα σας δώσουμε (σσ.: αυτό που θέλετε)’. Aπό το 2005, δηλαδή εδώ και 15 χρόνια, έχουμε το στάτους της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Το άλυτο ονοματολογικό ζήτημα με την Ελλάδα ήταν όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο εμπόδιο»

Ο ίδιος υπενθυμίζει στην συνέντευξη ότι η καγκελάριος Μέρκελ, τον Φεβρουάριο του 2018, τον ενθάρρυνε στο Βερολίνο να προχωρήσει στην επίλυση του ονοματολογικού και στην προώθηση των ορθών μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι και η Ευρώπη στη συνέχεια θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. 

«Η Κομισιόν είναι σαφώς υπέρ της ένταξης αλλά κάποια κράτη-μέλη προφανώς το βλέπουν διαφορετικά» αναφέρει ο Ζάεφ κάνοντας σαφή μνεία στη Γαλλία και την Ολλανδία, οι οποίες δεν επιθυμούν περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ.

 

 

pronews

Back to top button