breaking newsΔιεθνή

Η Ιαπωνία θεωρεί «μείζονα» απειλή την Βόρεια Κορέα

Η απειλή που εγείρει η Βόρεια Κορέα για την Ιαπωνία είναι «πιο σοβαρή παρά ποτέ», τονίζει το Τόκιο στη νέα του «λευκή βίβλο» για την άμυνα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, αναφερόμενη ιδίως στις δυνατότητες που πιστεύεται πως διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ να εκτοξεύσει πυραύλους με πυρηνική γόμωση.

Η ετήσια έκθεση του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας, η οποία απαριθμεί τις πιο πιεστικές απειλές από στρατιωτική σκοπιά για τη χώρα και αναφέρεται στα μέσα που απαιτούνται για την άμυνά της και για να εγγυηθεί τη σταθερότητα, τονίζει τη σημασία της πρόσφατης μεγάλης αύξησης του προϋπολογισμού για την άμυνα καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε αυτή που αποκαλεί «νέα εποχή κρίσης».

Αν και το έγγραφο είναι κατά μεγάλο μέρος του αφιερωμένο στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πιονγκγιάνγκ μοιάζει επίσης να είναι μείζων ανησυχία για το Τόκιο.

«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας αποτελούν απειλή πιο σοβαρή και πιο άμεση παρά ποτέ για την εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας», αναφέρεται στη λευκή βίβλο.

Η υπόθεση εργασίας του υπουργείου Άμυνας είναι πως «η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί στην Ιαπωνία με πυρηνικά όπλα προσαρμοσμένα σε βαλλιστικούς πυραύλους», κατά την έκθεση.

Η λευκή βίβλος εγκρίθηκε σήμερα από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα, με φόντο τον πολλαπλασιασμό των οπλικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ.

Επίδειξη δύναμης της Πιονγιάνγκ

Την Πέμπτη, κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφικά στιγμιότυπα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να παρουσιάζει στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού τα πιο προηγμένα όπλα που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα του, ιδίως διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) και νέα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε στρατιωτική παρέλαση στη Βόρεια Κορέα στο πλαίσιο της οποίας επιδείχθηκαν νέοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και νέα στρατιωτικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επ’ ευκαιρία της 70ής επετείου της «ημέρας της νίκης», της σύναψης της εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953), μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Στρατηγικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης και επιθετικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων που αναπτύχθηκαν και παρήχθησαν πρόσφατα (…) πέταξαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης» προς την πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Αντιπροσωπείες της Κίνας και της Ρωσίας – επικεφαλής αυτής της δεύτερης ήταν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού – βρίσκονται στην Πιονγκγιάνγκ στο πλαίσιο του εορτασμού, του πρώτου μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Η παρουσία τους στην παρέλαση όπου επιδείχθηκαν ICBM, η ανάπτυξη των οποίων είχε απαγορευθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας με την υποστήριξη του Πεκίνου και της Μόσχας, έρχεται σε χτυπητή αντίθεση με τη στάση τους τα προηγούμενα χρόνια, όταν έπαιρναν αποστάσεις από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.

Οι δύο από τους πυραύλους που επιδείχθηκαν, οι Hwasong-17 και Hwasong-18, έχουν θεωρητικά τη δυνατότητα να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο των ηπειρωτικών ΗΠΑ.

Ο κος Κιμ συζήτησε με τον κο Σοϊγκού την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας σε στρατιωτικό επίπεδο και σε ζητήματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια γεύματος που του παρέθεσε, όπως ανέφεραν βορειοκορεατικά κρατικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία μετά την παρέλαση η ρωσική αντιπροσωπεία αναχώρησε για να επιστρέψει στη Μόσχα.

Οι πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ – οι τελευταίες έγιναν τη Δευτέρα – καταγράφηκαν καθώς το Τόκιο, η Σεούλ και η Ουάσιγκτον ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας και την αύξηση της ισχύος και της επιρροής της Κίνας στην Ασία.

Μια νέα εποχή κρίσης

Η λευκή βίβλος της Ιαπωνίας επαναλαμβάνει ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας αποτελούν «στρατηγική πρόκληση άνευ προηγουμένου» για την Ιαπωνία και αναφέρεται ακόμη πως τα πρόσφατα σινορωσικά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια εγείρουν κι αυτά ανησυχία.

«Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει γνωρίσει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχουμε εισέλθει σε νέα εποχή κρίσης», αναφέρει ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, ο Γιασουκάζου Χαμάντα, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η λευκή βίβλος διατυπώνει για ακόμη μια φορά τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και δυνατότητες της χώρας.

Για δεκαετίες, το Τόκιο περιόριζε τις στρατιωτικές δαπάνες του, ώστε η οροφή τους να βρίσκεται περί του 1% του ΑΕΠ. Όμως η κυβέρνηση του κου Κισίντα ενέκρινε στα τέλη του 2022 νέο δόγμα εθνικής ασφαλείας, το οποίο προβλέπει ιδίως πως οι στρατιωτικές δαπάνες θα φθάσουν το 2% του ΑΕΠ ως το 2027.

primenews.

Back to top button