breaking newsΚύπρος

Κύπρος-Τρόμος από ένα μαζικό «ξεφόρτωμα» προσφύγων

Ο φόβος για ένα μαζικό «ξεφόρτωμα» προσφύγων από το Λίβανο προς την Κύπρο ήταν κάτι που απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Αυτό που προκύπτει από τη χθεσινή σύσκεψη είναι πως, αυτή τη στιγμή δεν καταγράφεται αλλαγή της όλης κατάστασης όσον αφορά διακίνηση ατόμων από το Λίβανο προς την Κύπρο. Ωστόσο αυτό εκτιμάται ότι θα χειροτερέψει σε περίπτωση έναρξης εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ εντός του Λιβάνου.

Ανδρέας Πιμπίσιης

Ο Λίβανος σε αντίθεση με την Αίγυπτο δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε διάθεση να συγκρατήσει άτομα που επιχειρούν να διαφύγουν είτε προς την Κύπρο, που είναι και η πιο κοντινή απόσταση είτε προς άλλες περιοχές. Η Αίγυπτος έχει στο έδαφός της ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, πλην όμως κατάφερε να τους συγκρατήσει αποτρέποντας μαζικές μεταναστευτικές ροές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσεις πριν από τη σύνοδο του ΣΕΑ ότι αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι οι αναμενόμενες αφίξεις από τον Λίβανο: «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στο Λίβανο. Εκεί υπάρχουν πάρα πολλοί Σύροι πρόσφυγες, ήδη η κατάσταση στο Λίβανο είναι δύσκολη, αντιλαμβάνεστε ότι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα και αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί θα έχουμε σαφώς ένα κίνδυνο περισσότερο». Σημείωσε επίσης ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση του Λιβάνου προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το όλο θέμα.  Σύμφωνα με τον ΠτΔ τα αιτήματα για απομάκρυνση πολιτών και για βοήθεια είναι περισσότερα από εκείνα του 2006 όταν υπήρξε η κρίση στο Λίβανο

Νωρίτερα χθες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει πως αναφέρθηκε στα αιτήματα που υπάρχουν από πολλά κράτη όσον αφορά πολίτες τους που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη αλλά και για συνεργασία σε διμερές επίπεδο όπως είναι η στάθμευση στρατευμάτων. Στις δικές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς πόσες χώρες έχουν ζητήσει τη συνεργασία της Κύπρου για να μπορέσουν να σταθμεύσουν στρατεύματά τους εδώ λόγω της κρίσης στην περιοχή, ανέφερε πως «δεν έχουμε ανταποκριθεί σε αιτήματα για στρατεύματα που μπορούν να δράσουν». Σημείωσε πως ανταπόκριση υπήρξε στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την υποβοήθηση σε περίπτωση εκκένωσης αμάχων και πως οι χώρες στις οποίες έχουμε ανταποκριθεί μέχρι στιγμής είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουν αμάχους.

Ο Εκπρόσωπος είπε πως κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί επίσης και στην ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής πτυχής της μετανάστευσης, ώστε να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής και κυρίως των μεσογειακών.

Ως προς την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στη σημασία αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών που προκαλούν το φαινόμενο, ανέφερε, και σημείωσε πως ιδιαίτερης σημασίας εκτιμάται και η υιοθέτηση από την Επιτροπή του πολυαναμενόμενου για εμάς Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

Αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ως Κυπριακή Δημοκρατία το καλωσορίζουμε και επιμένουμε στη σημασία της εφαρμογής του, δηλώνοντας έτοιμοι να συνεισφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

philenews.

Back to top button