breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μα τι συμβαίνει επιτέλους; – Δεκάδες νεαροί αθλητές αλλά και νέοι άνθρωποι πέθαναν ξαφνικά μέσα σε ένα μήνα

 

Απαντήσεις ζητούνται για το φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με τους ξαφνικούς θανάτους ανά τον κόσμο ενώ στις ΗΠΑ έχει πάρει πλέον τη μορφή επιδημίας. Θάνατοι νέων ανθρώπων και κυρίως νυν και πρώην αθλητών με άριστη φυσική κατάσταση. Ειδικά στις ΗΠΑ το φοβερό αυτό φαινόμενο τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα.

Ο πρώην σταρ της ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου Alabama Broncos Ahmaad Galloway πέθανε ξαφνικά αυτή την εβδομάδα σε ηλικία 42 ετών. Ο Galloway ήταν καθηγητής αγγλικών στην όγδοη τάξη στο Compton-Drew Middle School στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.

Όταν ο Galloway δεν εμφανίστηκε στην εργασία του, το σχολείο επικοινώνησε με τις αρχές. Η αστυνομία διενήργησε έλεγχο και βρήκε τον πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου νεκρό στο διαμέρισμά του. Τα αίτια του θανάτου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Η διευθύντρια του γυμνασίου Compton-Drew, Susan Reid, είπε ότι ήξερε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

«Ο Ahmaad ήταν πάντα στην ώρα του, πολύ υπεύθυνος, οπότε ξέραμε ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά», είπε στο WVTM 13. «Δεν υπήρξε πρόβλημα στο διαμέρισμά του, επομένως πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να ήταν ιατρικό ζήτημα».

Δεκάδες οι θάνατοι – Καρδιακά προβλήματα η αιτία

Ο θάνατός του είναι μόνο ένας από τους αιφνίδιους θανάτους του περασμένου έτους μεταξύ αθλητών και πρώην αθλητών ειδικότερα, που σημειώθηκαν σε σχετικά μικρές ηλικίες. Στην πλειονότητα των θανάτων, η καρδιακή ανεπάρκεια ή η κυκλοφορική ανεπάρκεια βρέθηκε να είναι ο ένοχος.

Ο Jordan Brister, 18 ετών, πέθανε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή στις 3 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας στην Ακαδημία Amplus στο Λας Βέγκας, σύμφωνα με δήλωση του σχολείου που κοινοποιήθηκε από το KSNV,του NBC.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές από την κομητεία Campbell ο 17χρονος Max Sorenson πέθανε από «ιατρικό συμβάν» στο σπίτι του τη Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου. Ο ιατροδικαστής της κομητείας του Campbell Paul Wallem είπε ότι μετά το περιστατικό στο σπίτι του, ο μπασκετμπολίστας γυμνασίου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Campbell County Memorial στο Gillette του Wyoming. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η αθλήτρια των μικτών πολεμικών τεχνών (MMA) Victoria ‘The Prodigy’ Lee πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία μόλις 18 ετών, από μια ιατρική κατάσταση που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί στο κοινό.

Ένα 16χρονο κορίτσι η μαθήτρια Ashari Hughes στο Λας Βέγκας πέθανε αφού «υπέστη ένα ιατρικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής εκδήλωσης σύμφωνα με ένα μήνυμα που εστάλη στις οικογένειες», ανέφερε το KSNV. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στις 5 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου σύμφωνα με το The Las Vegas Review-Journal.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι η Hughes κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του εντός έδρας αγώνα της ομάδας της ενάντια στο Valley High School. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και πέθανε αργότερα το ίδιο βράδυ.

Ατελείωτη η μακάβρια λίστα

Οι ξαφνικοί «υπερβολικοί» θάνατοι έχουν αυξηθεί δραματικά στις ΗΠΑ (οι υπερβολικοί θάνατοι είναι θάνατοι πέρα από τον ετήσιο μέσο όρο). Η πλειονότητα των υπερβολικών θανάτων τα τελευταία δύο χρόνια που αφορούσαν άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών δεν προκλήθηκαν από μόλυνση από τον Covid.

Tουλάχιστον 32.000 υπερβολικοί θάνατοι το 2021 έχουν αποδοθεί άμεσα σε καρδιακή ανεπάρκεια και παθήσεις που σχετίζονται με το κυκλοφορικό. Οι θάνατοι από το κυκλοφορικό συνέβαλαν σημαντικά σε πρόσθετους θανάτους μεταξύ 18 και 44 ετών.
pinakas.jpg

Το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε πληροφορίες που υποδεικνύουν παρόμοια αύξηση των υπερβολικών θανάτων το 2022 – η υψηλότερη των τελευταίων 50 ετών, στην πραγματικότητα.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι αρνούνται φυσικά οποιαδήποτε σχέση με τις παρενέργειες του εμβολίου (μια ανησυχία που αναφέρεται συχνά από το κοινό) και αντ ‘αυτού ισχυρίζονται ότι η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι το επακόλουθο της μόλυνσης από τον Covid.

Δεν ευθύνεται ο Covid

Ωστόσο, πολλές αναφορές και μελέτες δείχνουν ότι ο ιός Covid δεν προκαλεί σημαντική βλάβη στην καρδιά και δεν συμβάλλει στην καρδιακή ανεπάρκεια, παρά τις φήμες που διαδίδονται. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2021, μια ομάδα αθλητικών καρδιολόγων ανέφερε σχεδόν 800 επαγγελματίες αθλητές που είχαν βρεθεί θετικοί στον Covid-19.

Λιγότερο από το 1% αυτών των αθλητών είχαν μη φυσιολογικά ευρήματα σε σαρώσεις καρδιακού μαγνητικού συντονισμού ή υπερηχοκαρδιογράφημα στρες. Κανένας από αυτούς τους αθλητές δεν είχε καρδιαγγειακά προβλήματα όταν επέστρεψαν για να αγωνιστούν.

Τα εμβόλια Covid;

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και κάποια άλλη αιτία εκτός από τον Covid που μόλις τυχαίνει να ξεκίνησε το 2021. Οι μελέτες δείχνουν όντως μια άμεση σχέση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του Covid και της μυοκαρδίτιδας.

Αυτό θα βοηθούσε να εξηγηθεί το άλμα των υπερβολικών θανάτων που σχετίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια από το 2021, αλλά επειδή οι περισσότερες μελέτες που διερευνούν τις παρενέργειες του εμβολιασμού δεν χρησιμοποιούν μη εμβολιασμένους ως ομάδα ελέγχου, δεν υπάρχουν ξεκάθαρα δεδομένα για τα αρνητικά συμβάντα εμβολιασμένων έναντι μη εμβολιασμένων.

222_1.jpg

Σίγουρα θα υπάρξουν θάνατοι μεταξύ νεότερων ανθρώπων για μυριάδες φυσικούς λόγους και για τον θάνατο του Ahmaad Galloway και άλλων μπορεί να ενοχοποιείται οποιοσδήποτε παράγοντας.
Ωστόσο αξιοσημείωτη είναι η συνεχιζόμενη και άκρως ύποπτη τάση καρδιακών προβλημάτων σε νέους ανθρώπους, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία.

Ξαφνικοί θάνατοι και στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στους ξαφνικούς θανάτους νέων ανθρώπων και ένα τέτοιο τραγικό συμβάν καταγράφηκε την Κυριακή 15/1/2023.

Σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Καρδίτσα, ένας 20χρονος ποδοσφαιριστής πέθανε από ανακοπή καρδιάς, αφού κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Καραϊσκάκης Μαυρομματίου – Δόξα Αμπέλου.

Ο 20χρονος έχασε τις αισθήσεις του μέσα στον αγωνιστικό χώρο, περίπου στο 15ο λεπτό και αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας του Μουζακίου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της ΚαρδίτσαςΤ.

Οι γιατροί όμως δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή και ο θάνατός του «βύθισε» στο πένθος το τοπικό ποδόσφαιρο.

Back to top button