breaking newsΔιεθνή

Κανταφι εναντιον Χαφταρ στις εκλογες της Λιβυης ! ! ! Μεγαλα παιχνιδια μεταξυ Δυσεως και Ρωσιας…

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πληροφοριών, συναντήθηκαν μυστικά αυτό το μήνα με τον γιο του κορυφαίου πολέμαρχου της Λιβύης Χαφτάρ, για να συζητήσουν την υποψηφιότητά του για την προεδρία του 2021…

 



Ο Σαντάμ Χαφτάρ, αναζητά τη Δυτική υποστήριξη για την εκστρατεία του, η οποία αναμένεται να τον βάλει ενάντια στον Σαϊφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιο του πρώην ισχυρού Μουμάρ Καντάφι.  

Η νίκη του υιού Χαφτάρ θα μπορούσε να οδηγήσει σε στενότερες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβύης, η οποία δεν αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος. Τον περασμένο χρόνο, το Μαρόκο, το Σουδάν, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να εξομαλύνουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους πληροφοριών, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, ”ο υιός Χαφτάρ συζήτησε την κατάσταση στην περιοχή και τη φιλοδοξία του για σταθερότητα της χώρας του, καθώς και την υποστήριξή του για δημοκρατία στη χώρα του”, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή για τη συνάντηση.

Η ισραηλινή πρεσβεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ πιστεύεται εδώ και πολύ καιρό ότι υποστηρίζουν τον πατέρα του Haftar, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση δεν το έχει δηλώσει δημοσίως. 

Οι γενικές εκλογές της Λιβύης έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου 2021, οι πρώτες από το 2014. Οι προσπάθειες προγραμματισμού των εκλογών το 2018 και το 2019 καθυστέρησαν λόγω του εμφυλίου πολέμου της χώρας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το κοινοβούλιο της Λιβύης όρισε μια προσωρινή κυβέρνηση με προσωρινό πρωθυπουργό και προεδρικό συμβούλιο.

Οι ισραηλινές πηγές πληροφοριών αναμένουν ότι οι εκλογές θα είναι μια μάχη μεταξύ του Χαφτάρ και του Σαΐφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι.

Η υποψηφιότητα του Καντάφι υποστηρίζεται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες συναντήθηκε με τον υποψήφιο στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Χαφτάρ, Λοχαγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ισχυρίζεται ότι διατηρεί ένα κοσμικό, δημοκρατικό όραμα για τη Λιβύη, σύμφωνα με τον πατέρα του. Ο πατέρας του Χαφτάρ, ο Χαλίφα Χαφτάρ, ήταν ένας έμπιστος πρώην στρατιωτικός ηγέτης υπό τον Μουαμάρ Καντάφι. Έφυγε για τις ΗΠΑ όπου πέρασε σχεδόν 20 χρόνια στη Βόρεια Βιρτζίνια και επέστρεψε στη Λιβύη το 2011.

Ως ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο πρεσβύτερος Haftar απολαμβάνει τη δυτική υποστήριξη εδώ και χρόνια. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επέκρινε δημοσίως τον Λίβυο πολέμαρχο – τον οποίο η Γαλλία είχε υποστηρίξει για χρόνια – για την αιματηρή στρατιωτική εκστρατεία, και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον κατηγόρησαν για ”εγκλήματα πολέμου”.

Η πολιορκία της Τρίπολης ωστόσο, δεν φάνηκε να βλάπτει τη σχέση του Χαφτάρ με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον πολέμαρχο πριν λίγους μήνες και “αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο του Στρατηγού Χάφταρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην εξασφάλιση των πετρελαϊκών πόρων της Λιβύης”.

Εάν και εφόσον οι παραπάνω πληροφορίες ευσταθούν, η πλάστιγγα για την ανάληψη της πολιτικής εξουσίας στη Λιβύη μετά τις εκλογές γέρνει υπέρ του υιού Χαφτάρ. Αυτό θα είναι προς όφελος του Ισραήλ αλλά και της Ελλάδας, η οποία στήριξε τον Χαφτάρ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Λιβύη.

Φαντάζει πάρα πολύ πιθανό, εφόσον ο υιός Χαφτάρ αναλάβει τα ηνία της χώρας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο να πάρει τη θέση που του “αρμόζει”, στον κάλαθο των αχρήστων. 

 

 

πηγη 

Back to top button