NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Σουηδία: Η κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία προετοιμάζουν τους πολίτες για «πιθανό πόλεμο»

Σουηδία: Το 2024 θα είναι ένα εκρηκτικό έτος. Το ίδιο και τα επόμενα. Όσα έτη ή δεκαετίες απαιτηθούν ώστε να αλλάξει το δυτικό οικονομικό μοντέλο και ο ρόλος του χρέους.

Έχουμε λοιπόν την κυβέρνηση της Σουηδίας η οποία προέτρεψε τους πολίτες της να ετοιμασθούν για πόλεμο. Εδώ ίσως να κρύβεται και ο λόγος παραίτησης τόσο της Βασιλίσσης της Δανίας όσο και της Πρωθυπουργού της Γαλλίας. Η Ευρώπη μυρίζει μπαρούτι, οι ΗΠΑ εμφύλιο και πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθεί επικοινωνιακά και η εκτόξευση του ιού που προκαλεί τον COVID-19  εναντίον της ανθρωπότητας.

Ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας λοιπόν, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει την προοπτική πολέμου και προέτρεψε τους πολίτες να ενταχθούν σε εθελοντικές οργανώσεις άμυνας για να προετοιμαστούν για μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση!

Σε μια συγκινητική ομιλία που σημείωσε την πολυαναμενόμενη ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ φέτος, ο Carl-Oskar Bohlin κάλεσε τους απλούς πολίτες να αναρωτηθούν «ποιος είσαι αν έρθει ο πόλεμος;».

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Σουηδίας «Folk och Försvar» (Κοινωνία και Άμυνα) στο Sälen το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός είπε: «Είναι ανθρώπινο να θέλεις να βλέπεις τη ζωή όπως θα ήθελες να ήταν, παρά όπως είναι στην πραγματικότητα.

«Για ένα έθνος για το οποίο η ειρήνη ήταν ένας ευχάριστος σύντροφος για σχεδόν 210 χρόνια, η ιδέα ότι είναι μια ακίνητη σταθερά είναι βολικά κοντά. Αλλά η παρηγοριά σε αυτό το συμπέρασμα έχει γίνει πιο επικίνδυνη από ό,τι ήταν για πολύ καιρό», είπε ο Bohlin.

Η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση μετά τον σύντομο πόλεμο με τη γειτονική Νορβηγία το 1814, καθώς η τελευταία προσπάθησε να δημιουργήσει το δικό της σύνταγμα και κοινοβούλιο. Παρέμεινε ουδέτερη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Θα μπορούσε να γίνει πόλεμος στη Σουηδία… Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια προοπτική ασφάλειας με μεγαλύτερους κινδύνους από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», συνέχισε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας.

«Είστε ιδιώτης; Έχετε σκεφτεί εάν έχετε χρόνο να γίνετε μέλος μιας εθελοντικής οργάνωσης άμυνας; Αν όχι: κινηθείτε!». δήλωσε.

Ο Bohlin δεν ισχυρίστηκε ότι η προοπτική ενός πολέμου είναι επικείμενη στη Σουηδία στην ομιλία του το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, τόνισε την τρέχουσα κατάσταση του κόσμου και τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης απαιτούν μια απάντηση σε όλα τα επίπεδα για να διασφαλιστεί ότι η σουηδική κοινωνία θα είναι προετοιμασμένη για οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση.

«Η κοινωνική ανθεκτικότητα απαιτεί ακριβώς αυτό: επίγνωση της κατάστασης… Η επίγνωση πρέπει να μεταφραστεί σε πρακτική δράση. Μέτρα που ουσιαστικά ανεβάζουν το όριο.

Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, ο χρόνος μπορεί να είναι ο πιο πολύτιμος μη ανανεώσιμος πόρος μας. Αν υπάρχει κάτι που με κρατά ξύπνιο τη νύχτα, είναι η αίσθηση ότι τα πράγματα κινούνται πολύ αργά», είπε.

Ο Bohlin συνέχισε απευθυνόμενος απευθείας σε όλους, από αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης έως μεμονωμένους πολίτες και τους ενθάρρυνε να λάβουν μέτρα για να προετοιμαστούν.

-Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω!.., ακούω μερικές φορές.

Επιτρέψτε μου να απαντήσω με μερικές ερωτήσεις.

«Είστε ανώτερος υπάλληλος σε μια αρχή ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης;

Καλά, τότε έχετε φτιάξει την πολεμική σας οργάνωση και έχετε ορίσει ποιες δραστηριότητες πρέπει να διατηρηθούν και ποιες όχι;

Έχετε διασφαλίσει τη συμμόρφωση με την προστατευτική ασφάλεια και την απαραίτητη πρόσβαση σε εναλλακτικές θέσεις διοίκησης;

«Είστε δημοτικός επίτροπος;

Καλά, τότε έχετε εξασφαλίσει την πολεμική οργάνωση, τα σημεία καταφυγής, το σχέδιο ύδρευσης έκτακτης ανάγκης και την παροχή πλεονάζοντος σε τρόφιμα, θέρμανση και ηλεκτρισμό για την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη;

«Είσαι υπάλληλος;

Καλά, τότε έχετε ρωτήσει τον εργοδότη σας ποιος θα ήταν ο ρόλος σας στην πολεμική οργάνωση του χώρου εργασίας σας;

«Είστε ιδιώτης;

Καλά, τότε έχετε αναλάβει την ευθύνη για την ετοιμότητά σας στο σπίτι; Έχετε σκεφτεί αν έχετε χρόνο να γίνετε μέλος σε μια εθελοντική οργάνωση άμυνας;».

Κάθε ομιλία ολοκληρώθηκε με μια απλή παρότρυνση για δράση – «προχωρήστε!».

«Αν δεν ξεκινήσατε, έχετε μείνει πίσω – αν δεν ξέρετε πώς, μπορείτε είτε να ρωτήσετε κάποιον που έχει ξεκινήσει είτε να λάβετε απαντήσεις από τη Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικών Εκτάκτων Αναγκών. Είναι τόσο απλό», κατέληξε ο Bohlin.

Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Pål Jonson εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έδειξαν ότι «ο κόσμος έχει γίνει πιο επικίνδυνος από ό,τι ήταν μόλις πριν από ένα χρόνο».

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ένοπλη επίθεση κατά της Σουηδίας», είπε ο Jonson.

Σχολιάζοντας την άποψη του Bohlin στο σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT τη Δευτέρα, ο Σουηδός αρχιστράτηγος Micael Bydén δήλωσε ότι συμφωνεί με όσα είπε ο υπουργός.

«Σε ατομικό επίπεδο, πρέπει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά», δήλωσε ο Bydén και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση και η σαφήνεια χθες ήταν αδιαμφισβήτητη. Τώρα πρέπει να περάσουμε από τα λόγια και την κατανόηση στη δράση».

Ενώ ο Bydén επεσήμανε τις σημαντικές επενδύσεις και προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της ασφάλειας της Σουηδίας σε σημείο που η αμυντική ικανότητα της χώρας να είναι πολύ ισχυρότερη, δήλωσε επίσης ότι όσο πιο γρήγορα η Σουηδία γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, τόσο το καλύτερο.

«Η ελπίδα δεν αποτελεί στρατηγική πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί ένα σχέδιο, αλλά η ελπίδα πρέπει να υπάρχει. Δεν είναι όλα καταστροφή και κατήφεια», πρόσθεσε ο Bydén.

«Κοιτάξτε τις ειδήσεις από την Ουκρανία και κάντε στον εαυτό σας τις απλές ερωτήσεις: Αν αυτό συμβεί εδώ, είμαι προετοιμασμένος; Τι πρέπει να κάνω; Όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν σκεφτεί, μελετήσει και προετοιμαστεί, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η κοινωνία μας», είπε επίσης.

Η Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Απρόβλεπτης Ανάγκης (MSB) έχει αναλάβει τώρα να βοηθήσει τις βασικές και κρίσιμες για τον πόλεμο αρχές και εταιρείες να δημιουργήσουν την οργάνωσή τους σε καιρό πολέμου, ενώ η σουηδική κυβέρνηση θέλει επίσης να εκπονήσει μια ανάλυση σχετικά με το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με προϊόντα υγείας.

The post Σουηδία: Η κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία προετοιμάζουν τους πολίτες για «πιθανό πόλεμο» first appeared on PrimeNews.

Back to top button