Ελλάδα

“Πρoκλητικoι” οι Eλλnvες πιλoτoι: Eiστε κλειδωμέvoι, εiστε στo στoχαστρo μoυ, μπoρώ vα ρiξω τov πύραυλo μoυ αv θέλω…

 Η εξαφάνιση της τουρκικής αεροπορίας σε μισή ώρα και πως γινεται το ελληνικό εναέριο “δούλεμα”….

Οι Έλληνες πιλότοι παίζουν με τα νεύρα των Τούρκων ομολόγων τους πάνω από το Αιγαίο, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η κατάσταση στο Αιγαίο έχει αλλάξει. Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν να κλιμακώνει την πολεμική του ρητορική και να αυξάνει την πιθανότητα πραγματικού στρατιωτικού επεισοδίου, αλλά η ελληνική πλευρά συνεχίζει να τηρεί ψύχραιμη και συγκρατημένη προσέγγιση στην όλη κατάσταση, δείχνοντας αυτοσυγκράτηση, ελπίζοντας σε κάποια μορφή αποκλιμάκωσης.

Μέχρι να συμβεί αυτό, η κατάσταση στο Αιγαίο παραμένει τεταμένη, με καθημερινό φαινόμενο οι παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας και οι αερομαχίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πιλότων. Κάτι όμως φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά ως προς τη στάση των Ελλήνων πιλότων και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους αντιπάλους τους.

Η αίσθηση ότι η ισορροπία δυνάμεων αλλάζει προς όφελος των ελληνικών πτερύγων, με την απόκτηση των Rafale και την αναβάθμιση των F-16 σε Viper που δημιουργούν νέες συνθήκες, έχει σαφώς επηρεάσει το ηθικό των Τούρκων πιλότων, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν νέο «παιχνίδι» από τους Έλληνες «συναδέλφους» τους κάθε μέρα.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, ο απόστρατος αντιστράτηγος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Ερντογάν Καρακούς κατήγγειλε ότι οι Έλληνες πιλότοι γίνονται όλο και πιο «προκλητικοί». Όπως λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, όταν τα ελληνικά αεροσκάφη κλειδώνουν τους στόχους τους, συνήθως στέλνουν μήνυμα στους Τούρκους πιλότους: «Είστε κλειδωμένοι, είστε στο στόχαστρό μου, μπορώ να ρίξω τον πύραυλο μου αν θέλω. …».

Το μήνυμα αυτό έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στους Τούρκους πιλότους, οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την αερομαχία και να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Σύμφωνα με τον Karakus, το φαινόμενο είναι πιο έντονο το τελευταίο διάστημα, το οποίο αποδίδει στο γεγονός ότι Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύονται μαζί με Ισραηλινούς στην Καλαμάτα της Πελοποννήσου.

Το τελευταίο φαίνεται να προβληματίζει τους Τούρκους για έναν ακόμη λόγο. Όπως λέει ο Karakus, είναι πιθανό οι Έλληνες να εκπαιδεύονται από τους Ισραηλινούς στις τακτικές του Πολέμου των Έξι Ημερών, όταν οι Ισραηλινοί είχαν καταστρέψει τα αιγυπτιακά αεροπλάνα στο έδαφος μέσα σε μισή ώρα.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται να προβληματίζει πολύ τους Τούρκους, ιδιαίτερα μετά τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε πάνω από το Αιγαίο από την παρουσία των Rafale και την ικανότητά τους να χτυπούν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Οι Τούρκοι φοβούνται ότι οι Ισραηλινοί εκπαιδεύουν τους Έλληνες να κάνουν αμέσως ένα πρώτο χτύπημα και να καταστρέψουν τα αεροπλάνα τους όσο βρίσκονται στο έδαφος και στις βάσεις τους.

Εδώ ο Karakus κάνει μια παρατήρηση που μάλλον πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Ότι σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής (χωρίς να διευκρινιστεί αν αυτό αφορά και θερμό επεισόδιο), όποιο ελληνικό αεροπλάνο διασχίσει τον 25ο Παράλληλο, από τη μέση του Αιγαίου και πέρα, θα θεωρείται απειλή και θα καταρρίπτεται.


πηγη

Back to top button