Άποψη

Ο ύποπτος ρόλος της Γερμανίας στα παιχνίδια των Τούρκων

Πόντο-πόντο οι Γερμανοί μας σπρώχνουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Προχθές το Βερολίνο, παρότι ανέφερε ότι «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μια λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περεταίρω τις σχέσεις της με την ΕΕ», στην συνέχεια ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απεύθυνε έκλυση «και προς τις δυο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο».

 

Ο εκπρόσωπος πάντως του υπουργείου εξωτερικών της Γερμανίας, όταν ρωτήθηκε αν θα παρέμβει προς τον Ερντογάν η κ. Μέρκελ, απάντησε διπλωματικά ότι «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δυο πλευρές, αλλά το αποφασιστικό είναι, η απευθείας συνομιλία».

Σύμφωνα μάλιστα με διαρροές, η γερμανική κυβέρνηση, δηλαδή η κ. Μέρκελ, δεν φάνηκε να χάρηκε από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, όπως φυσικά συνέβη και με τον Ερντογάν. Έτσι δεν έδειξε την ίδια ζέση, για να πάρει τηλέφωνο τον Ερντογάν, όπως έκανε  το προηγούμενο διάστημα, όταν ο τουρκικός στόλος συνάντησε τον ελληνικό στο Αιγαίο.

Σήμερα η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, που ανήκει στην «αυλή» της Μέρκελ, ουσιαστικά αθωώνει τον Ερντογάν, καθώς θεωρεί, ότι και οι δυο χώρες επιμένουν σε «μη ρεαλιστικές μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και ετοιμάζονται για στρατιωτική αναμέτρηση». Δηλαδή οι Γερμανοί θεωρούν ότι, η απαίτηση των Ελλήνων για σεβασμό της Εθνικής Κυριαρχίας μας, είναι μαξιμαλιστική, ενώ δεν θεωρούν παράνομη την άποψη του Ερντογάν, που θέλει να καταλάβει το μισό Αιγαίο, κατά παράβαση κάθε διεθνούς δικαίου. Προφανώς η κ. Μέρκελ είναι πλήρως ταγμένη με την άποψη του Ερντογάν, για «καζάν-καζάν» στο Αιγαίο, δηλαδή μισό-μισό.

Με δεδομένα όλα αυτά όμως και με το γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα, για το πια τελικά θα είναι η θέση των εταίρων μας, έναντι της Τουρκικής προκλητικής επιθετικότητας.

Crashonline.gr

Back to top button