breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εύβοια: “Διαλύθηκαν” τα Ψαχνά! Απόλυτη καταστροφή από τις τρομακτικές πλημμύρες

Μπροστά σε μια βιβλική και ανυπολόγιστη καταστροφή άνευ προηγουμένου βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές τα Ψαχνά, αφού η σφοδρή κακοκαιρία έχει “πνίξει” την Εύβοια.

Η κακοκαιρία «σάρωσε» στο πέρασμά της τα πάντα μέσα σε λίγες ώρες αφήνοντας πίσω της τεράστιες ζημιές αλλά και θύματα.

Στην περιοχή της τοπικής κοινότητας των Πολιτικών δύο ηλικιωμένοι άνθρωποι και ένα νεογέννητο μωρό έχασαν την ζωή τους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μέχρι στιγμής.

Τραγωδία στην Εύβοια: Βρήκαν πνιγμένο το μωρό τους μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτιΣτην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών και κυρίως στο κέντρο της πόλης τα πάντα έχουν καταστραφεί καθώς ο ποταμός Μεσσσάπειος ξεχείλισε και το νερό κατέστρεψε τα πάντα στο περασμά του ενώ η κυκλοφορία προς την Αρτάκη καθώς και προς την Καστέλλα γίνεται με δυσκολία αφού στην περιοχή του «τριγώνου» (δρόμος προς Πανεπιστήμιο) αλλά και του γηπέδου των Ψαχνών η στάθμη του νερού είναι ιδιαίτερα υψηλή όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω.Εύβοια: Δύο νεκροί από τις πλημμύρες - Σε εξέλιξη επιχειρήσεις ...

Στο Δημαρχείο του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων αυτή την ώρα υπάρχει γιατρός για οποιονδήποτε χρειάζεται βοήθεια ενώ από νωρίς το πρωί επί ποδός βρίσκονται τα μηχανήματα του Δήμου,οι Εθελοντές των Ψαχνών,η Πυορσβεστική και η Αστυνομία.

Τραγωδία δίχως τέλος από την φονική κακοκαιρία στην Εύβοια – Πώς βρήκαν το άτυχο βρέφος

Σε απέραντη θλίψη βυθίστηκε η Εύβοια μετά από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, το βράδυ του Σαββάτου (08/08). Στον τραγικό απολογισμό, εκτός από τους δύο ηλικιωμένους που ανασύρθηκαν νεκροί από τα σπίτια τους, βρίσκεται και ένα βρέφος έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με τα όσα ειπε o δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ και το Open, το μωράκι βρισκόταν με την οικογένειά του στην Εύβοια για διακοπές και διέμεναν σε σπίτι που πλημμύρισε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η νεροποντή τους έπιασε όλους στον ύπνο και οι άνθρωποι σηκώθηκαν έντρομοι μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι κι έψαχναν μάταια να βρουν το μωρό. Όταν το βρήκαν ήταν ήδη αργά…

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση ήθελαν να υπάρχει και τέταρτος νεκρός, ένας 39χρονος άνδρας στο Μπούρτζι, ωστόσο, η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

 

 

planetnews

 

 

Ανείπωτες οι καταστροφές στην Εύβοια από την κακοκαιρία – Κλειστός ο δρόμος για το χωριό Πολιτικά λόγω των κατολισθήσεων – Δραματικές περιγραφές κατοίκων της περιοχής – 97χρονη επέπλεε με το στρώμα της μέχρι που την έσωσε το ΕΚΑΒ

Στα Πολιτικά Ευβοίας βρίσκεται το protothema.gr, καταγράφοντας από κοντά το μέγεθος που προκάλεσε στην περιοχή η κακοκαιρία «Θάλεια», η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο -προς το παρόν- πέντε ανθρώπων.

Ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό Πολιτικά, αυτή την ώρα είναι κλειστός, καθώς οι κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί στην περιοχή δεν επιτρέπουν την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ η Πυροσβεστική υπηρεσία, προσπαθεί να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος όσο το δυνατόν το συντομότερο.

Ομάδες της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ δεν έχουν σταματήσει να επιχειρούν στην περιοχή. Μάλιστα, το ΕΚΑΒ, νωρίτερα έσωσε 97χρονη η οποία επέπλεε πάνω στο νερό με το στρώμα της, εγκλωβισμένη.

Δείτε το σχετικό βίντεο: 

katastrofes7
katastrofes3
katastrofes4
katastrofes6
katastrofes1
katastrofes2
katastrofes5
katastrofes8
katastrofes9
katastrofes10
katastrofes12

apokleistika1
apokleistika2

Οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή είναι τεράστιες, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, μέχρι στιγμής πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος οκτώ μηνών, ενώ δύο ακόμα άνθρωποι αγνοούνται.

Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, η οποία ήταν μέχρι τις 6:00 το πρωί ξύπνια, λόγω της κακοκαιρία, την πήραν τηλέφωνο για να την προειδοποιήσουν και, όπως λέει η ίδια, «ευτυχώς που δεν μας έπιασε στον ύπνο».

«Βγήκαμε και τι να δούμε; Είχε πλημμυρίσει όλος ο δρόμος. Όλος ο δρόμος, γινόταν χαμός. Τώρα είναι παντού λάσπες. Τα πράγματα όλα έξω, είναι για πέταμα. Το καλό είναι ότι είμαστε καλά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στον φακό του protothema.gr μίλησε και κάτοικος των Πολιτκών, της οποίας πλημμύρισε το μαγαζί.

«Την ώρα της κακοκαιρίας ήμουν κάτω στο σπίτι και κατά τις 3:00 τη νύχτα ανέβαινε προς τα πάνω. Απορώ πώς δεν με πήρε το νερό. Χαμός. Αυτό δεν είναι τίποτα. Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν;», αναφέρει.


Σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας – ‬Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία και το ΚΥ της περιοχής

Από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα & Αθήνα. ‬Σε επιφυλακή το ΓΝ Χαλκίδας, το ΓΝ Κύμης, το ΚΥ Ψαχνών.

‪Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται στην περιοχή έπειτα από εντολή του υπουργού Υγείας.

495 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική

Σήμερα, στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας και κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.

apokleistika3

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 495 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Επίσης, μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί οκτώ 8 άτομα με Ε/Π του ΠΣ από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό. Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι έχει σταματήσει βροχή. Ήδη χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

apokleistika4

Σε πολλά σημεία του νησιού χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής. Για την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά έχουν κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με 1 ελικόπτερο.

apokleistika6

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

apokleistika7
protothema
Back to top button