breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματικά lockdown: Νέα Mastercard παρακολούθησης του “αποτυπώματος CO2”


Ετοιμαστείτε για ένα κινεζικού τύπου σύστημα κοινωνικής πίστωσης με βαθμολόγηση των προσωπικών σας καταναλωτικών συνηθειών και του τρόπου με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την “κλιματική αλλαγή”. Μια νέα πιστωτική κάρτα με την ονομασία Doconomy, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της, η οποία “συνεργάζεται στενά με τη Mastercard” και μια συμμαχία με τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) είναι πλέον διαθέσιμη, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τον προσωπικό σας προϋπολογισμό CO2 σε κάθε σας αγορά.

Η νέα Mastercard παρακολούθησης CO2 με την ονομασία Doconomy έκανε το ντεμπούτο της, προκειμένου “όλοι οι χρήστες να μπορούν να παρακολουθούν, να μετρούν και να κατανοούν τον αντίκτυπό τους, παρουσιάζοντας το αποτύπωμά τους σε κάθε αγορά”. Οι πιστωτικές κάρτες φέρουν πάνω τους το σύνθημα που λέει “DO. Everyday Climate Action” και έχουν μια προσωπική υπόσχεση στο πίσω μέρος της κάρτας που καμαρώνει: “Αναλαμβάνω την ευθύνη για κάθε συναλλαγή που κάνω για να συμβάλω στην προστασία του πλανήτη.” Οι κάρτες Mastercard φέρουν επίσης το λογότυπο του ΟΗΕ “Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα.”

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επαίνεσε την Doconomy. “Ενώ πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι πρέπει να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα, οι συμβουλές για να το κάνουμε αυτό μπορεί να φαίνονται αόριστες και η τήρηση του λογαριασμού είναι δύσκολη. Η DO παρακολουθεί και διακόπτει τις δαπάνες, όταν φτάνουμε στο ανώτατο όριο άνθρακα”, έγραψε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην ιστοσελίδα παρακολούθησης CO2 της Doconomy.

Η ιστοσελίδα της πιστωτικής κάρτας Doconomy εξηγεί: “Με τα επίπεδα λίπους, ζάχαρης και αλατιού να αναγράφονται στα τρόφιμα που αγοράζουμε, γιατί να μην είναι εξίσου ορατές και οι εκπομπές CO2;” διερωτάται η ιστοσελίδα Doconomy. “Αυτού του είδους οι πληροφορίες δεν θα πρέπει να αποτελούν πριμοδότηση ή πολυτέλεια για την οποία πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά μάλλον ένα ουσιαστικό μέρος κάθε διαδρομής αγορών.” Ο ιστότοπος περιγράφει λεπτομερώς πώς η πιστωτική κάρτα θα βοηθήσει τους καταναλωτές “να κατανοήσουν τον αντίκτυπό τους, παρουσιάζοντας το αποτύπωμα άνθρακα σε κάθε αγορά”.

Ο Mathias Wikström, CEO της Doconomy, εξήγησε: “Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα μέρη. Στη Doconomy είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε και εκπαιδεύουμε γύρω από τον αντίκτυπο του τρόπου ζωής μας στον πλανήτη… Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αναπτύξει μια τεράστια αποτελεσματικότητα. Τώρα η ίδια αυτή δύναμη μπορεί να αντιμετωπίσει την εύθραυστη κατάσταση του πλανήτη”.

Αυτή η νέα πιστωτική κάρτα παρακολούθησης του CO2 έρχεται σε συνέχεια της νέας μελέτης στο περιοδικό Nature τον Αύγουστο του 2021 που ζητά “προσωπικά δικαιώματα άνθρακα” που θα παρακολουθούν τις εκπομπές CO2 των ατόμων μέσω έξυπνων μετρητών και εφαρμογών παρακολούθησης.

Η νέα κάρτα παρακολούθησης CO2 της Doconomy μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει αρχίσει να “παρέχει σε 90 εκατομμύρια καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα”. Η πιστωτική κάρτα λανσαρίστηκε με στόχο την “εκπαίδευση όλων των καταναλωτών γύρω από τις πληροφορίες για τις κλιματικές επιπτώσεις, ως ένα πρώτο βήμα για την προώθηση της ευαισθητοποίησης γύρω από την κλιματική κρίση”. Ο ιστότοπος της πιστωτικής κάρτας Doconomy CO2 υποστηρίζει ότι πρόκειται για τη “μεγαλύτερη πρωτοβουλία που έχει λάβει ποτέ μια τράπεζα για την εκπαίδευση των χρηστών της σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης”.

“Δουλεύοντας σε στενή συνεργασία με τη Mastercard, που θέτει ένα παγκόσμιο πρότυπο για τον υπολογισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις καθημερινές συναλλαγές, και άλλους πρωτοπόρους όπως η Klarna στον τραπεζικό τομέα, η Doconomy στοχεύει να φτάσει σε 1 δισεκατομμύριο χρήστες μέχρι την COP26 τον Νοέμβριο”, εξηγεί η ιστοσελίδα της πιστωτικής κάρτας Doconomy CO2.

“Οι εταιρείες, οι καταναλωτές και οι κοινότητες πρέπει να συνεργαστούν για να γίνουν οι σημαντικές αλλαγές που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής” δήλωσε ο Jorn Lambert, Chief Digital Officer της Mastercard. “Ο Υπολογιστής Άνθρακα της Mastercard ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα των αγορών τους, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν πιο προσεκτικές αποφάσεις για τις δαπάνες τους και να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των δασών. Ενσωματώνοντας τη βιωσιμότητα στην ίδια τη δομή της επιχείρησής μας, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τη δύναμη του δικτύου μας, που φτάνει σε δισεκατομμύρια καταναλωτές και συνεργάτες, για να δημιουργήσουμε θετική αλλαγή για το περιβάλλον”, πρόσθεσε ο Lambert. 

Ο Niclas Svenningsen, Διευθυντής της Παγκόσμιας Δράσης για το Κλίμα στη Γραμματεία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, επαίνεσε την πιστωτική κάρτα παρακολούθησης του CO2. “Αυτό που είναι πραγματικά το κλειδί εδώ είναι η διαθεσιμότητα των πληροφοριών. Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να περιμένει από τους ανθρώπους να αλλάξουν τις συμπεριφορές τους και να αναλάβουν δράση για το κλίμα, αν δεν γνωρίζουν ποιο είναι το κλιματικό τους αποτύπωμα ή τι αντιπροσωπεύει η κατανάλωσή τους. Με τα δεδομένα αυτά να είναι πλέον εύκολα προσβάσιμα χάρη στην εξαιρετική δουλειά των εταίρων, οι πολίτες αποκτούν τη δυνατότητα να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις και να ενεργούν υπεύθυνα, και αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σημαντική πολιτισμική αλλαγή γύρω από τη δράση για το κλίμα”, έγραψε ο Svennigsen. 

Πηγή: climatedepot.com

Back to top button