breaking newsΔιεθνή

Στην Αλβανία θα ταξιδέψει ο Μακρόν – Ζήτησε “ηρεμία” από Κόσοβο και Σερβία

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε χθες, Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Γρανάδα, με την πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι ο μόνος δυνατός δρόμος για την επίτευξη μίας μόνιμης σταθερότητας στην περιοχή διέρχεται από την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας. Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης των εντάσεων και της ταχείας διενέργεια νέων εκλογών στο βορρά του Κοσόβου.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, ο πρόεδρος Μακρόν θα επισκεφθεί την Αλβανία στις 16 και 17 Οκτωβρίου, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της λεγόμενης «διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2014 με στόχο την συμφιλίωση και την συνεργασία των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Στην διαδικασία αυτή συμμετέχουν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων καθώς και εννέα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας έχουν δρομολογηθεί ενέργειες στους τομείς των υποδομών, της ακαδημαϊκής συνεργασίας καθώς και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

PrimeNews.

Back to top button