breaking newsΕλλάδα

Ξεκίνησε την «επίθεση» ο Ερντογάν: Μίλησε για «τουρκική μεινότητα» στη Θράκη! – Θέλει τα «κεφάλια» των «8» εδώ και τώρα

 

Την καθιερωμένη μετά από κάθε συνάντηση αυτού του είδους, κοινή συνέντευξη Τύπου παραχωρούν αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σχετικά με τα όσα συζήτησαν στην κατ’ιδίαν συνάντηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Οι δηλώσεις

«Πρέπει να εντοπίσουμε έναν οδικό χάρτη πριν ξεκινήσουμε τον διάλογο. Να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης. Οι Τούρκοι πρέπει να είναι ισότιμοι στην Κύπρο, είναι μια βασική παράμετρος», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Έχουμε υπερβολικό φόρτο στο μεταναστευτικό. Υπογράψαμε συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό και τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις αλλά η ΕΕ κατά τα μέγιστα δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της προς εμάς. Εμείς θέλουμε και η ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της», επεσήμανε.

«Μιλήσαμε για θέματα τρομοκρατίας με τον Τσίπρα. Ως σύμμαχοι πρέπει να είμαστε από κοινού απέναντι στην τρομοκρατία, όπως κατά του PKK, του FETO. Οι φυγάδες αυτών των κινημάτων δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Εφιστώ την προσοχή της γειτονικής χώρας: Η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες, αυτοί ευθύνονται για τους νεκρούς», είπε ο κ. Ερντογάν καλώντας ουσιαστικά τον Τσίπρα για την επιστροφή των «8».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο μεταναστευτικό. «Ακολούθησε το πραξικόπημα και οι εξελίξεις φρέναραν τη θετική πορεία στις σχέσεις μας. Ήμουν από τους πρώτους που σας τηλεφώνησα εκείνο το βράδυ για να εκφράσω τη συμπαράσταση της δημοκρατικής Ελλάδας. Αργότερα, υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα και εμπόδια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Είδαμε στο Αιγαίο να φτάνουν οι παραβιάσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα με επικίνδυνα περιστατικά, η υπόθεση των 8 αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας όπως και η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Στις συνομιλίες μας έγινε σαφές πως αναγνωρίζουμε προκλήσεις στην εποχή μας που δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα. Να ακολουθούμε το διάλογο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας. Οι λαοί μας έρχονται κοντά και πρέπει να τους ακολουθήσουμε. Να οικοδομήσουμε μια σχέση στον αμοιβαίο σεβασμό, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας και στο τέλος των απειλών πολέμου», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Στα 4 χρόνια που είμαι πρωθυπουργός έχω επισκεφτεί τέσσερις φορές την Τουρκία», ανέφερε.

«Θέλουμε μία λύση προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» είπε.

«Η Ελλάδα ως κράτος δικαίου σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι», τόνισε.

Τσίπρας: Ο διάλογός μας με την Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια ήταν ειλικρινής, σημαντικός όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας«O διάλογός μας, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν διάλογος ειλικρινής, σημαντικός όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις δηλώσεις τους με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και για πρώτη φορά καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος – της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

Πρόσθεσε ότι «μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική ευρωτουρκική συνεργασία, να βάλουμε μπρος ταυτόχρονα και τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία, να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο».»

Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, «καταφέραμε να προωθήσουμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό, που φτάσανε πολύ κοντά σε λύση, ανοίγοντας και δύσκολα θέματα, όπως το ζήτημα της ασφάλειας».

.pentapostagma.gr
Back to top button