breaking newsΔιεθνή

Εvoπλη εξέγερσn στo Κoσoβo και o πoλεμoς για τnv απελευθεpωση εpxεται….

Το Κοσοβο ειναι Σερβια κι ας μην αρεσει στους Δυτικους….

Και θα μεινει Σερβια…..

Με χαρτια και μονομερεις αποφασεις Αλβανια δεν γινεται….

Τρόμος λοιπον, από τους 561 Σέρβους αστυνομικούς που παραιτήθηκαν από την αστυνομία του Κοσσόβου, αφού οπλοφορούν όλοι τους-Ένοπλες σερβικές ομάδες ετοιμάζονται να κλείσουν  κεντρικούς δρόμους στη Μιτρόβιτσα καθώς θα δράσουν και Αλβανοί

Όλα κρέμονται σε μια κλωστή στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αφού τίποτα δεν είναι όπως πριν, ενώ ειδικά οι Σέρβοι αξιωματούχοι μιλούν για σχέδιο εξόντωσης της σερβικής κοινότητας, για αυτό και υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή εξέγερση σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Ο Κούρτι προσπαθεί να διώξει τους Σέρβους από τις εστίες τους με μονομερείς κινήσεις και σε αυτό τον στηρίζουν η Γερμανία και η Βρετανία».

Αυτό ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία, όπου θα συμμετάσχει σε φόρουμ για την ειρήνη.

Μετά τη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για το διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπόρελ, ο Βούτσιτς είπε ότι το Κόσοβο ήταν το κύριο θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν συζητήσει για να δουν αν υπάρχει τρόπος να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση.

«Τα άσχημα νέα είναι ότι ο Κούρτι προσπαθεί να διώξει τους Σέρβους από τις εστίες τους με μονομερείς κινήσεις», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς είπε ότι ο Μπορέλι και ο Λάιτσακ μοιράστηκαν μαζί του τις λεπτομέρειες της συνομιλίας με τον Κούρτι, προσθέτοντας ότι δεν ήταν αισιόδοξοι

«Είναι δύσκολο να κάνεις μια λογική πρόταση όταν ξέρεις ποιος φταίει και ξέρεις ότι έχει την προστασία των ισχυρών χωρών που του λένε ότι κάνει ότι θέλει. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, να κάνει ό,τι θέλει, θα έχει πάντα την υποστήριξη της Γερμανίας και της Βρετανίας», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία δεν θα εγκαταλείψει τίποτα δικό της.

«Οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο δεν  θα μείνουν σιωπηλοί για πάντα. Ο Κούρτι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και δεν θα λάβει καμία προειδοποίηση. Αν οι Σέρβοι απαντήσουν στην βία της  Πρίστινα, θα κατηγορήσουν την Σερβία για όλα», είπε ο Βούτσιτς.

 Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς σχολίασε και την προκήρυξη εκλογών στους σερβικούς δήμους όπου παραιτήθηκαν οι Σέρβοι δήμαρχοι.

«Δεν θέλουν καθόλου να έχουν έναν Σέρβο στο σύστημά τους. Δείχνει πόσο πρόθυμοι είναι να προκαλέσουν επεισόδια και χάος. Είναι ξεκάθαρο ότι προετοιμάζονται για αυτό», τόνισε ο Βούτσιτς, ο οποίος ουσιαστικά προειδοποιεί και αυτός για άσχημες εξελίξεις σύντομα.

Στις 21 Νοεμβρίου θα έχουμε επεισόδια από ένοπλους Σέρβους στην Μιτρόβιτσα

Ο Αλβανός ειδικός σε θέματα ασφάλειας, Drizan Shala, είπε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν την πολιτική πίεση στο Βελιγράδι για να εγκαταλείψει τα σχέδδια του στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η 21η Νοεμβρίου, είναι η μέρα που θα υπάρξουν ενέργειες από σερβικές παράλληλες δομές στο βορρά που θα επιχειρήσουν να επιτεθούν στους αλβανικούς θεσμούς ( αστυνομία και Δήμους).

«Το θέμα των πινακίδων των αυτοκινήτων, που είναι τεχνικό, έχει μετατραπεί σε πολιτικό και αυτό αναζητά το Βελιγράδι.   Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πιθανότητα να κλιμακωθεί η κατάσταση με την  21η Νοεμβρίου να είναι η αρχή όλων.

Θα περιμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες των σερβικών παράλληλων δομών στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου που θα προσπαθήσουν να φράξουν τους κεντρικούς δρόμους, ΚΑΙ θα προσπαθήσουν να επιτεθούν στους θεσμούς εκεί», είπε ο Shala.

Ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες ότι Σέρβοι άμαχοι στο βορρά εξοπλίζονται από τη Σερβία, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει πιθανότατα και με τους Αλβανούς.

Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει δώσει απάντηση για το θέμα, ενώ πολιτικοί αναλυτές λένε ότι όλα μπορούν να αναμένονται από τους Σέρβους.

Πέντε ημέρες έχουν ήδη περάσει από την παραίτηση 578 Σέρβων αστυνομικών στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα.

Σύμφωνα με τον Κοσσοβάρο υπουργό Εσωτερικών, Xelal Sveçla, από τους συνολικά 578 αστυνομικούς που παραιτήθηκαν, 461 ήταν από την Αστυνομία πόλεων, 107 από τη Συνοριακή Αστυνομία και 10 από το τμήμα ερευνών.

Ο μεγάλος αριθμός Σέρβων αστυνομικών που έχουν εγκαταλείψει την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου αυξάνει τον κίνδυνο οι Σέρβοι να οπλιστούν και να προκαλέσουν επεισόδια στο βορρά.

 

πηγη

Back to top button