breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η «σπάνια έκρηξη» οργής της Κίνας σε βίντεο καθώς οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται

 

Εκατοντάδες άνθρωποι σε όλη την Κίνα βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην αυστηρή πολιτική του έθνους κατά του Zero Covid. 

Στον απόηχο μιας θανατηφόρας πυρκαγιάς που πολλοί ανέφεραν μέχρι τα δύο και πλέον χρόνια των αυστηρών περιορισμών, η «σπάνια έκρηξη» θυμού έλαβε χώρα σε μεγάλες κινεζικές πόλεις.

Το Συμβούλιο Δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ, έγραψε στο Twitter υποστηρίζοντας τους διαδηλωτές και λέγοντας “Οι #Χονγκ Κονγκ παρακολουθούν στενά τις διαδηλώσεις στην #Κίνα και χαιρετίζουν τους γενναίους Κινέζους που βγήκαν έξω. #DownWithXiJinping #DownWithTheCCP. Συμφωνούμε. Η μοίρα του #HongKong είναι συνδεδεμένη με τη μοίρα της Κίνας».

Σύμφωνα με το Reuters, στη Σαγκάη διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα.

Μάρτυρες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν μια μεγάλη ομάδα να φωνάζει «Κάτω το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτω ο Σι Τζινπίνγκ» σε μια ασυνήθιστη δημόσια διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης.

Μη επαληθευμένα βίντεο στο Twitter και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να φωνάζουν “Τερματίστε το lockdown!”

Το Συμβούλιο Δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ έγραψε στο Twitter υποστηρίζοντας τους διαδηλωτές και έγραψε “Οι #Χονγκ Κονγκ παρακολουθούν στενά τις διαδηλώσεις στην #Κίνα και χαιρετίζουν τους γενναίους Κινέζους που βγήκαν έξω. #DownWithXiJinping #DownWithTheCCP. Συμφωνούμε. Η μοίρα του #HongKong είναι συνδεδεμένη με τη μοίρα της Κίνας».

Παρόμοια βίντεο από το Τσενγκντού, δείχνουν ανθρώπους να κρατούν λευκά φύλλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας και να φωνάζουν “Δεν θέλουμε ισόβιους ηγεμόνες. Δεν θέλουμε αυτοκράτορες”, με μια αναφορά στον Σι, ο οποίος έχει καταργήσει τα όρια της προεδρικής θητείας.


Οι κάτοικοι της Γουχάν, όπου ξεκίνησε η πανδημία πριν από τρία χρόνια, βγήκαν επίσης στους δρόμους, σπάζοντας μεταλλικά οδοφράγματα, γκρεμίζοντας σκηνές δοκιμών COVID και απαιτώντας την άρση των lockdown.

Στη Λανζού, στα βορειοδυτικά, κάτοικοι το Σάββατο γκρέμισαν σκηνές προσωπικού COVID και κατέστρεψαν σταθμούς δοκιμών, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και κανένας δεν είχε βγει θετικός, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι διαδηλωτές ισχυρίστηκαν ότι εξακολουθούσαν να έχουν τεθεί υπό lockdown.

Εν τω μεταξύ, εικόνες και βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι την Κυριακή, δεκάδες άτομα συμμετείχαν σε μια μη βίαιη διαδήλωση ενάντια στους περιορισμούς του COVID στο πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο.

Οι εκτεταμένες δημόσιες διαμαρτυρίες είναι ασυνήθιστες στην Κίνα, όπου η διαφωνία έχει κατασταλεί σε μεγάλο βαθμό υπό τον Σι, αναγκάζοντας τους πολίτες να εκτονώσουν την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πρέπει να παίζουν τη γάτα με το ποντίκι με τους λογοκριτές.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου έχει χαλαρώσει τους περισσότερους περιορισμούς, η Κίνα διατήρησε την πολιτική του Xi για μηδενικό COVID-19. Τα κρούσματα στην Κίνα είχαν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ για μέρες, αν και ήταν χαμηλά για τα διεθνή πρότυπα. το Σάββατο, υπήρξαν περίπου 40.000 νέες μολύνσεις, γεγονός που οδήγησε σε έναν ακόμη γύρο καραντίνας σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

Το Πεκίνο υπερασπίστηκε το μέτρο ως σημαντικό για τη διάσωση ζωών και ως ασφάλιση έναντι της υπερφορολόγησης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τους περιορισμούς.

(Με πληροφορίες από φορείς)

primenews

Back to top button