breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παίζοντας με τη φωτιά: Ο εργαστηριακός κορωνοϊός «Φρανκενστάιν» που δημιούργησε το πανεπιστήμιο της Βοστώνης

Θανατηφόρα ιικά πειράματα με αστεία προσχήματα που μπορεί να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στον αφανισμό

Κορωνοϊός: Η δημιουργία ενός νέου ανασυνδυασμένου ιού COVID-19 στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης , ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως «ιός Φρανκενστάιν», έχει προκαλέσει  δημόσια αναταραχή. Αυτό δεν είναι απλώς ένα επικίνδυνο πείραμα κέρδους-λειτουργίας για «ενισχυμένα δυνητικά πανδημικά παθογόνα (ePPPs)», αλλά είναι η δημιουργία ενός ενισχυμένου πανδημικού παθογόνου. Δεν υπάρχει καμία λογική εδώ.

Ποια είναι η λογική αυτής της ενέργειας; Τι είναι ο χιμαιρικός ιός για τον οποίο μιλάμε εδώ;

Μια ομάδα ερευνητών στα Εθνικά Εργαστήρια Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης δημοσίευσε μια εργασία στις 14 Οκτωβρίου 2022 στον BioRxiv, ένα περιοδικό για επιστημονικές δημοσιεύσεις που αφορούν τη βιολογία, αποκαλύπτοντας ότι είχαν δημιουργήσει έναν εργαστηριακό χιμαιρικό ιό COVID-19 με τεχνολογία αντίστροφης γενετικής.

Συγκεκριμένα, έχουν ανταλλάξει το γονίδιο S της πρωτεΐνης ακίδας από το αρχικό στέλεχος SARS-CoV-2 της Γουχάν με το αντίστοιχο γονίδιο S από την μετάλλαξη Όμικρον. Έτσι, ο εργαστηριακός χιμαιρικός ιός (χιμαιρικός ιός Γουχάν-Όμι-S) έχει όλα τα γονίδια από το στέλεχος της Γουχάν, το οποίο είναι πολύ πιο παθογόνο από το στέλεχος Ομικρον, εκτός από το γονίδιο S, το οποίο είναι εξαιρετικά μεταδοτικό αλλά σχετικά ήπιο παθογόνο στέλεχος της Όμικρον.

Epoch Times Photo

Σύμφωνα με την προεκτυπωμένη μελέτη, ο ιός που φέρει τις ακίδες της Όμικρον είναι σε θέση να ξεφύγει αποτελεσματικά και σθεναρά από την επαγόμενη από το εμβόλιο χημική ανοσία όπως ακριβώς και η μετάλλαξη Όμικρον. Επιπλέον, σε αντίθεση με τη φυσική μετάλλαξη Όμικρον, ο χιμαιρικός ιός Γουχάν-Όμι-S αναπαράγεται αποτελεσματικά σε κυτταρικές σειρές και πρωτεύοντα απομακρυσμένα πνευμονικά κύτταρα.

Επιπλέον, σκότωσε τουλάχιστον το 80% των μολυσμένων ποντικών K18-hACE2 (ένας τύπος διαγονιδιακών ποντικών που εκφράζουν ανθρώπινους υποδοχείς ACE2), ενώ το ποσοστό θνησιμότητας της μετάλλαξης Όμικρον ήταν μηδενικό ενώ το στέλεχος της Γουχάν προκάλεσε τον θάνατο του 100% των διαγονιδιακών ίδιων ποντικιών, δύο εβδομάδες μετά τα ελεγχόμενα πειράματα.

Το 80% θνησιμότητας στο μοντέλο πειραμάτων των ποντικών από τον χιμαιρικό ιό Γουχάν-Όμι-S, παρατηρήθηκε σε μια περίοδο δύο εβδομάδων. Το έγγραφο δεν παρείχε περαιτέρω παρατηρήσεις σχετικά με το εάν το επιζών 20% των ποντικών τελικά πέθανε γρηγορότερα από την ομάδα ποντικών ελέγχου που μολύνθηκαν με μεταλλάξεις της Όμικρον.

Οι υπερασπιστές αυτής της επικίνδυνης μελέτης δήλωσαν ότι το προϊόν του χιμαιρικού ιού εμφάνισε μειωμένη παθογένεια (100 έναντι 80% θνησιμότητας) σε σύγκριση με τα στελέχη της Γουχάν, επομένως δεν είναι μια μελέτη κέρδους της λειτουργίας. Ωστόσο, αυτή είναι μια αδικαιολόγητα αισιόδοξη δήλωση. Η μελέτη δεν παρείχε καμία λεπτομερή ή ολοκληρωμένη παθολογική εξέταση διαφορετικών οργάνων στα διαγονιδιακά ποντίκια που είχαν μολυνθεί με τον ιό Γουχάν-Όμι-S. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι αυτός ο χιμαιρικός ιός έχει την ίδια νευροπαθογένεση με τους ιούς Όμικρον ή της Γουχάν; Αυτή η μελέτη δεν παρείχε δεδομένα σχετικά με αυτό.

Επιπλέον, παρόλο που αυτό το πείραμα παρουσιάστηκε ως ανταλλαγή του γονιδίου S στη ραχοκοκαλιά του στελέχους της Γουχάν, θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως εναλλαγή άλλων ιικών γονιδίων στη ραχοκοκαλιά του στελέχους της Όμικρον, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική υψηλή συστοιχία γονιδιώματος μεταξύ διαφορετικών παραλλαγών των ιών SARS-CoV-2. Αντί να μελετήσουν μεμονωμένα μοτίβα γονιδίων που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την παθογένεια της μετάλλαξης Όμικρον, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης άλλαξαν όλα τα μοτίβα/θέσεις ιικών γονιδίων που σχετίζονται με την παθογένεια από το στέλεχος της Γουχάν στο στέλεχος της Όμικρον.

Lab manipulations of COVID virus fall under murky government rules | The Japan Times

Στη συνέχεια, αυτή η μελέτη είναι μια αποδεδειγμένη μελέτη κέρδους λειτουργίας: κάνει τον ιό Όμικρον να αποκτά περισσότερο λοιμογόνους παράγοντες, ενισχύοντας τη μολυσματικότητα και την παθογένειά του  σε πειράματα in  vitro και in vivo . Και αυτή η μελέτη δεν αποκάλυψε στοιχεία για το πως θα ελεγχθεί η μεταδοτικότητα ενός εργαστηρίου χιμαιρικού ιού σε ζωικά μοντέλα. Είναι ο ιός Γουχάν-Όμι-S περισσότερο ή λιγότερο μεταδοτικός σε ζωικά μοντέλα; Μπορεί κάποιος από τους ερευνητές αυτής της μελέτης να εγγυηθεί 100% ότι αυτός ο νέος χιμαιρικός ιός δεν είναι περισσότερο μεταδοτικός σε διαφορετικά ζωικά μοντέλα, π.χ. χρυσά χάμστερ, κουνάβια και πρωτεύοντα θηλαστικά;

Αυτή η μελέτη παρουσίασε το κύριο συμπέρασμα: «ενώ η Όμικρον ορίζεται από 53 μεταλλάξεις στο γονίδιο S, οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες της ιικής παθογένειας βρίσκονται εκτός του S». 

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι άλλα γονίδια εκτός του S εμπλέκονται σε αλληλεπιδράσεις ιού-ξενιστή σε διαφορετικά στάδια του κύκλου ζωής του ιού και πολλά γονίδια εκτός του S σχετίζονται με την παθογονικότητα του ιού σε διαφορετικούς ιστούς, όργανα και ξενιστές ζώων. Έτσι, με το συνδυασμό των συστατικών που σχετίζονται με την παθογένεια του προγονικού στελέχους της Γουχάν και της πρωτεΐνης ακίδας της Όμικρον, οι ερευνητές θα περίμεναν σίγουρα να δημιουργήσουν έναν ιό που είναι τόσο θανατηφόρος όσο και εξαιρετικά μεταδοτικός.

Παρόλο που μπορεί να οφείλεται στην τύχη ότι τα τελικά στελέχη του χιμαιρικού ιού είναι λιγότερο θανατηφόρα και/ή λιγότερο μεταδοτικά από τα στελέχη Γουχάν και/ή Όμικρον, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο βαθμός των κινδύνων ή των απειλών δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να εκτιμηθεί επακριβώς. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης παίζουν σκόπιμα με τη φωτιά έχοντας ξεκάθαρη γνώση των κινδύνων που εμπεριέχονται.

Έτσι, ουσιαστικά, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης δημιούργησαν μια μετάλλαξη της Όμικρον κατασκευασμένη στο εργαστήριο με ενισχυμένη παθογένεια. Καθώς το Όμικρον είναι ένα ξεκάθαρο πανδημικό παθογόνο, διαδεχόμενο την Δέλτα και άλλες μεταλλάξεις του ιού COVID-19, αυτή η μελέτη δημιούργησε ένα ενισχυμένο πανδημικό παθογόνο . Όχι απλά ένα «ενισχυμένο παθογόνο, αλλά  ένα δυνητικό παθογόνο ικανό να προκαλέσει μια τρομακτική πανδημία!

Είναι αλήθεια ότι δεν ξέρουμε αν αυτός ο εργαστηριακός χιμαιρικός ιός μπορεί να ξεπεράσει τις φυσικές μεταλλάξεις της Όμικρον όταν συν-κυκλοφορεί στην ανθρώπινη κοινωνία.

Και οι υπερασπιστές αυτής της μελέτης κέρδους-λειτουργίας υποστήριξαν επίσης ότι παρόμοιες ανασυνδυασμένες μεταλλάξεις υπήρχαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, αν θυμάστε την Δέλτακρον, η οποία περιέχει μια ραχοκοκαλιά της μετάλλαξης Δέλτα με ένα γονίδιο Όμικρον S. Υποστήριξαν ότι η Δέλτακρον δεν δημιούργησε πανδημικό κύμα και αντικαταστάθηκε γρήγορα από τις μεταλλάξεις τη Όμικρον, και ως εκ τούτου, αυτό το πείραμα στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης δεν δημιούργησε πρόσθετο κίνδυνο. Άρα, οι υπερασπιστές των πειραμάτων υποστηρίζουν ότι η ανθρωπότητα ήταν απλώς πολύ τυχερή και ότι πρέπει να δημιουργήσουμε επιπλέον κινδύνους από μόνοι μας;

Αυτή η μελέτη παίζει κυριολεκτικά με τη φωτιά και πρέπει να απαγορευτεί εντελώς. Είναι απίστευτο ότι το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης επέτρεψε τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας. Είναι μια τρομακτική αποτυχία της επιτροπής βιοηθικής που αξιολογεί τα βιοϊατρικά ερευνητικά έργα στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Επιπλέον, αυτό το ερευνητικό έργο κέρδους-λειτουργίας χρηματοδοτείται εν μέρει από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, το οποίο αρνήθηκε αρχικά την ύπαρξη αυτών των πειραμάτων. Καθώς τα σχετικά έγγραφα επιχορήγησης και η επικοινωνία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και του NIAID δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επί του παρόντος, είναι σίγουρα μη επαληθεύσιμο εάν το NIAID γνώριζε αυτά τα πειράματα κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας.

Ωστόσο, προτείνει ότι ο μηχανισμός εποπτείας για την αναθεώρηση των επιχορηγήσεων που σχετίζονται με «ενισχυμένα πιθανά παθογόνα πανδημίας (ePPPs)», που δημιουργήθηκε από το NIAID μετά την παύση του 2014 όλων των μελετών κέρδους λειτουργίας, δεν λειτούργησε καθόλου σε αυτή τη συχνότητα εμφάνισης.

Τον Δεκέμβριο του 2017, το NIH ήρε την παύση χρηματοδότησης και έκανε κάλεσμα για νέες προτάσεις κέρδους λειτουργίας (GOF). Και μέχρι το 2019, τα επικίνδυνα πειράματα με τους ιούς της γρίπης που προτάθηκαν από τον Δρ. Γιοσιχίρο Καβαόκα του Πανεπιστημίου Μάντισον του Ουισκόνσιν και τον Δρ. Ρον Φουσιέ στην Ολλανδία έλαβαν χρηματοδότηση από το NIAID για να συνεχιστούν.

Και τα πειράματα που πρότεινε ο Δρ. Φουσιέ περιελάμβαναν τον εντοπισμό μοριακών αλλαγών που κάνουν τους ιούς της γρίπης πιο λοιμογόνους και μεταλλάξεις που εμφανίζονται όταν ο H5N1 διέρχεται από κουνάβια. Έτσι, φαίνεται ότι το NIAID δεν έχει κανένα πρόβλημα για την δημιουργία ενός πιο λοιμογόνου στελέχους ιού H5N1 τώρα!

Ακόμη και αν το NIAID είχε δημιουργήσει έναν σχετικό μηχανισμό εποπτείας για την επανεξέταση των προτάσεων επιχορήγησης που σχετίζονται με τα ePPPs, το σύστημα θα ήταν εντελώς μάταιο όταν οι αναθεωρητές επιχορηγήσεων ή οι υπηρεσίες υγείας έχουν την τάση να υποστηρίζουν μελέτες κέρδους  στο όνομα της επιδίωξης για καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων ιού-ξενιστή ή των ελέγχων μιας πανδημίας.

Εάν δόθηκε το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός πιο επικίνδυνου ιού της γρίπης H5N1 υψηλής παθογονικότητας, τότε μιλάμε για ένα βήμα προς τα εμπρός στη χορήγηση άδειας για τη δημιουργία πιο λοιμωδών στελεχών SARS-CoV-2, που θα δημιουργήσουν μια νέα πανδημία.

Άρα, μπορεί ο κόσμος να εμπιστευτεί τις κρατικές υπηρεσίες, όπως το NIAID, στο να διαδραματίσουν έναν πιο αποτελεσματικό ρυθμιστικό ρόλο σχετικά με τέτοια επικίνδυνα ερευνητικά έργα που έχουν κέρδος λειτουργίας; Το NIAID και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης θα πρέπει να δουν στα σοβαρά αυτό το περιστατικό και να σταματήσουν αμέσως τη λειτουργία των πειραμάτων αυτών στα εργαστήρια τους.

Καθώς οι ερευνητές έχουν κατακτήσει την τεχνολογία της αντίστροφης γενετικής, θεωρητικά μιλώντας, μπορούν εύκολα να διεξάγουν περισσότερες μελέτες κέρδους-λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων ιικών στελεχών. Το NIAID και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από πρωτόκολλα μετριασμού του κινδύνου. Η δημόσια εποπτεία και η διαφάνεια είναι απαραίτητες για να αποφεύγουμε να θέτουμε επανειλημμένα τον εαυτό μας σε μεγάλο κίνδυνο.

Εάν δεν υπάρχουν ανταγωνιστικά στελέχη ιού, π.χ. αφού τελειώσει η φυσική πανδημία της COVID-19, αυτός ο χιμαιρικός ιός Γουχάν-Όμι-S που κατασκευάστηκε στο εργαστήριο θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα της πανδημίας, εάν διαρρεύσει έξω στον κόσμο. Τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια, ο κόσμος ανησυχούσε ότι η πανδημία COVID-19 προήλθε από ένα καταστροφικό περιστατικό που οδήγησε στην διαρροή του από το εργαστήριο στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Προσπαθούν να αποδείξουν τη θεωρία της εργαστηριακής διαρροής κάνοντας την πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες; Δεν ήταν αρκετά σοβαρά τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία του COVID-19 και όχι μόνο στο υγειονομικό κομμάτι;

*Του Δόκτωρ Σον Λιν, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Βιοϊατρικής Επιστήμης στο Feitian College – Middletown της Νέας Υόρκης

Prime News

Back to top button