breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προ των θυρών η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης

«Πολλές εταιρείες εγκαταλείπουν την παραγωγή, πραγματικά οδηγούμαστε σε καταστροφή»

Η Ευρώπη έχει ζητήσει από τη βιομηχανία της να προχωρήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και των προβλημάτων προμήθειας κι εκείνη έδειξε να ανταποκρίνεται – η ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε το περασμένο τρίμηνο.

Ωστόσο, καλό είναι να μην χαίρεται κανείς. Η πτώση της ζήτησης για ενέργεια δεν οφείλεται μόνο στο ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες προχωρούν σε εξοικονόμηση αλλά και ότι κλείνουν εργοστάσια που μπορεί να μην τα ξανανοίξουν ποτέ.

Και ενώ η μείωση της χρήσης ενέργειας βοηθά την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, στελέχη, οικονομολόγοι και βιομηχανικοί όμιλοι προειδοποιούν ότι η βιομηχανική βάση της Ευρώπης μπορεί να συρρικνωθεί σημαντικά εάν το ενεργειακό κόστος παραμένει για καιρό στα ύψη.

Οι βιομηχανίες αλουμινίου, λιπασμάτων χημικών θα μεταφέρουν παραγωγή σε άλλα μέρη του κόσμου

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι βιομηχανίες αλουμινίου, λιπασμάτων και χημικών μπορεί να μεταφέρουν μόνιμα την παραγωγή τους σε άλλα μέρη του κόσμου όπου αφθονεί η φθηνή ενέργεια, όπως οι ΗΠΑ.

Παρόλο που ο ασυνήθιστα ζεστός Οκτώβριος και η πρόβλεψη για έναν ήπιο χειμώνα συνέβαλαν στη μείωση των τιμών, το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει κόστος το ένα πέμπτο που πληρώνουν οι εταιρείες στην Ευρώπη.

«Πολλές εταιρείες εγκαταλείπουν την παραγωγή», είπε ο Patrick Lammers, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κοινής ωφελείας E.ON σε συνέδριο στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα. «Πραγματικά οδηγούμαστε σε καταστροφή». Η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης αυτόν τον μήνα έφτασε στο πιο αδύναμο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, υποδηλώνοντας ότι η Ευρώπη οδεύει προς ύφεση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση βιομηχανικού αερίου μειώθηκε κατά 25% το τρίτο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές λένε ότι πίσω από την πτώση βρίσκεται η διακοπή ή η αναστολή λειτουργίας πολλών ευρωπαϊκών βιομηχανιών, επειδή τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από μόνα τους, δεν οδηγούν σε τόσο μεγάλη πτώση της κατανάλωσης. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε email.

Πολλές γερμανικές εταιρείες περιορίζουν τη λειτουργία τους

Ωστόσο, μια έρευνα που κυκλοφόρησε σήμερα 2/11/22, έδειξε ότι πολλές γερμανικές εταιρείες περιορίζουν τη λειτουργία τους λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Περισσότερες από μία στις τέσσερις επιχειρήσεις του κλάδου χημικών και το 16% της αυτοκινητοβιομηχανίας δηλώνουν ότι αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους, σύμφωνα με έρευνα των γερμανικών εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων (DIHK) σε 24.000 επιχειρήσεις.

Επιπλέον, το 17% των εταιρειών του κλάδου αυτοκινήτων δήλωσε ότι σχεδίαζε να μεταφέρει μέρος της παραγωγής στο εξωτερικό. «Τα αποτελέσματα είναι ορατά: ιδιαίτερα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που παράγουν ενδιάμεσα αγαθά μειώνουν την παραγωγή τους», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του DIHK Martin Wansleben, αναφερόμενος σε κρίσιμα ημικατεργασμένα προϊόντα, όπως τα χημικά και τα μέταλλα.

Ο φόβος για την έξοδο της βιομηχανίας

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετέφερε την παραγωγή της σε άλλα μέρη του κόσμου με φθηνότερο εργατικό δυναμικό και χαμηλότερο κόστος παραγωγής εδώ και δεκαετίες, αλλά η ενεργειακή κρίση επιταχύνει την έξοδο, είπαν οι αναλυτές. «Εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν τόσο υψηλές ώστε μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας γίνει διαρθρωτικά μη ανταγωνιστικό, τα εργοστάσια θα κλείσουν και θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ όπου υπάρχει άφθονη φθηνή ενέργεια από σχιστόλιθο», δήλωσε ο Daniel Kral, ανώτερος οικονομολόγος στην Oxford Economics.

Για παράδειγμα, η παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 50%, στο 1 εκατομμύριο τόνους, μέσα στο 2021. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters, και τα εννέα χυτήρια ψευδαργύρου στην Ευρώπη είτε έχουν περικόψει είτε έχουν σταματήσει πλήρως την παραγωγή και πλέον εισάγουν προϊόν από την Κίνα, το Καζακστάν, την Τουρκία και τη Ρωσία.

Η επαναλειτουργία μιας μονάδας παραγωγής αλουμινίου κοστίζει έως και 400 εκατομμύρια ευρώ και είναι απίθανη, δεδομένης της αβέβαιης οικονομικής προοπτικής της Ευρώπης, δήλωσε ο Chris Heron στη βιομηχανική ένωση Eurometaux«Ιστορικά, αυτά τα προσωρινά κλεισίματα μετατρέπονται αργότερα σε μόνιμα κλεισίματα», πρόσθεσε.

Δύσκολο πια για την Ευρώπη να εξασφαλίσει τα ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες

Αλλά και η επιθυμία της Ευρώπης να εξασφαλίσει βασικά ορυκτά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών για ΑΠΕ, υπονομεύεται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν νέα νομοθεσία στις αρχές του επόμενου έτους – τον ευρωπαϊκό νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών – για τη δημιουργία αποθεμάτων ορυκτών απαραίτητων στη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, όπως λίθιο, βωξίτης, νικέλιο και σπάνιες γαίες.

Ωστόσο, χωρίς μείωση του ενεργειακού κόστους, οι εταιρείες είναι απίθανο να επενδύσουν στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο Emanuele Manigrassi, ανώτερος διευθυντής για το κλίμα και την ενέργεια στην European Aluminium.

Πληθαίνουν τα παραδείγματα συρρίκνωσης της ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης

Τα παραδείγματα της υποχώρησης της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης είναι πολλά. Η Ευρώπη έγινε καθαρός εισαγωγέας χημικών για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με το Cefic, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας. Πάνω από το ήμισυ των ευρωπαϊκών δρατηριοτήτων παραγωγής αμμωνίας, βασικό συστατικό των λιπασμάτων, έχει κλείσει και έχει αντικατασταθεί από εισαγωγές, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Λιπασμάτων.

Η νορβηγική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Yara έχει κόψει τα δύο τρίτα της ευρωπαϊκής παραγωγής αμμωνίας της και δεν σχεδιάζει άμεσα να την επαναφέρει. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου και κάνουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Svein Tore Holsether στο Reuters μέσω email. Την περασμένη εβδομάδα, ο μεγαλύτερος χημικός όμιλος στον κόσμο BASF αμφισβήτησε αν υπάρχουν οι προύποθέσεις για τη δημιουργία νέων εργοστασίων στην Ευρώπη.

Η εταιρεία έχει επίσης προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να διακόψει την παραγωγή στο κύριο εργοστάσιό της στο Λουντβιγκσχάφεν- τον μεγαλύτερο καταναλωτή βιομηχανικής ενέργειας της Γερμανίας – εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ των αναγκών της. Ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής εταιρείας παραγωγής ινών βισκόζης Kelheim Fibers, η οποία προμηθεύει την Procter & Gamble, αναζητούν άλλες πηγές ενέργειας.

Φέτος, η γερμανική εταιρεία μείωσε δύο φορές την παραγωγή στο εργοστάσιό της στη Βαυαρία. «Από την 1η Ιανουαρίου, θα είμαστε σε θέση να στραφούμε στο πετρέλαιο», δήλωσε το στέλεχος της εταιρείας Wolfgang Ott, καθώς η εταιρεία αναζητά κρατική βοήθεια για να μειώσει το ενεργειακό κόστος. Σκέφτεται ακόμη να δημιουργήσει ένα ηλιακό έργο 2 μεγαβάτ.

Θύμα και η Επίλεκτος του Δοντά

Στην Ελλάδα, η Selected Textiles, μια μικρή εταιρεία παραγωγής βαμβακερών νημάτων, έχει μειώσει την παραγωγή της καθώς οι παραγγελίες κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη έχουν μειωθεί. Στο εργοστάσιό της στα Φάρσαλα της Κεντρικής Ελλάδας, ο Διευθύνων Σύμβουλος Απόστολος Δοντάς εκτίμησε ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 30% φέτος. «Βλέπουμε ότι οι πελάτες μας (…) ανησυχούν σοβαρά εάν θα υπάρξει ισοδύναμη κατανάλωση τελικών προϊόντων στην Ευρώπη και εάν οι βορειοευρωπαίοι κατασκευαστές θα έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο», είπε στο Reuters.

Η Tata Chemicals, η οποία συνήθως λειτουργεί με πενταετές πρόγραμμα, εργάζεται τώρα σε τριμηνιαία βάση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της για την Ευρώπη Martin Ascroft. «Εάν πρόκειται για διαρθρωτική αλλαγή και οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν υψηλές για τρία ή τέσσερα χρόνια, οι επενδύσεις της βιομηχανίας θα μεταφερθούν σε μέρη με χαμηλότερες τιμές ενέργειας», κατέληξε ο Ascroft.

Prime News

Back to top button