breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Αυτά είναι τα ρομπότ που θα «γεννούν» ρομπότ

 

Σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο project εργάζονται ερευνητές του MIT. Σχεδιάζουν ρομπότ που θα μπορούν να αυτοσυναρμολογούνται.

Η ομάδα των ερευνητών παραδέχεται ότι ο στόχος κατασκευής ενός αυτόνομου ρομπότ, το οποίο θα συναρμολογείται μόνο του, χρειάζεται ακόμα κάποια χρόνια για να επιτευχθεί.

Η ανάπτυξη του κατάλληλου επιπέδου νοημοσύνης για αυτά τα συστήματα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καθορίσουν πώς και που να κατασκευάσουν. Πότε να αρχίσουν να δημιουργούν ένα νέο ρομπότ και πώς να αποφύγουν να πέσουν το ένα πάνω στο άλλο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ρομπότ για όλες τις δουλειές

«Όταν φτιάχνουμε αυτές τις κατασκευές, χρειάζεται να έχουν ενσωματωμένη νοημοσύνη», σημειώνει ο καθηγητής του MIT Neil Gershenfeld και συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Nature.

«Η προσέγγισή μας αμφισβητεί την παραδοσιακή αντίληψη. Ότι δηλαδή οι μεγαλύτερες κατασκευές απαιτούν μεγαλύτερα μηχανήματα για την κατασκευή τους».

Η υπομονάδα, η οποία αναπτύσσεται στο Center for Bits and Atoms του MIT, ονομάζεται voxel και μπορεί να μεταφέρει ισχύ και δεδομένα.

Τα voxels απαρτίζουν τόσο το ίδιο το ρομπότ, όσο και τα στοιχεία του αντικειμένου που κατασκευάζεται, επιτρέποντάς τους να συνεργάζονται σε μεγαλύτερες δομές.

«Θα μπορούσε να κατασκευάσει μια δομή. Ένα άλλο ρομπότ του ίδιου μεγέθους ή ένα μεγαλύτερο», υπογράμμισε η φοιτήτρια διδακτορικού CBA Amira Abdel-Rahman.

primenews.

Back to top button