breaking newsΚύπρος

39 χρόνια ψευδοκράτους: Ψάχνει για παράθυρο αναγνώρισης

39 χρόνια ψευδοκράτους: Ψάχνει για παράθυρο αναγνώρισης
  Ανδρέας Πιμπίσιης   

 

Η διαγραφή του πρώτου συνθετικού από τη λέξη ψευδοκράτος αποτελεί τον βασικό στόχο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και των προσπαθειών του κατοχικού καθεστώτος. Με τη συμπλήρωση, σήμερα, 39 χρόνων από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους η τουρκική πλευρά αναβίωσε τη λύση δύο κρατών, την οποία σπρώχνει εκμεταλλευόμενη τη διεθνή συγκυρία. 

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε αναγνώριση της «τουρκικής δημοκρατία της βόρειας Κύπρου», η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώτος έχουν επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές τους προς υλοποίηση του στόχου αυτού. Η πρόσφατη σύνοδος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, αποτελεί μια ακόμα κίνηση της τουρκικής ηγεσίας στη σκακιέρα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. 

Παρά το γεγονός ότι στα 39 χρόνια που πέρασαν από την παράνομη ανακήρυξη η τουρκική πλευρά δεν πέτυχε στο στόχο της αναγνώρισης, και όπως φάνηκε και τις τελευταίες ημέρες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις έχουν γίνει αρκετά βήματα τα οποία δίνουν δικαίωμα στον Ερσίν Τατάρ να διαμηνύει ότι «θα γιορτάζεται εσαεί» η λεγόμενη «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου». 

Για την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς η σύνοδος της Σαμαρκάνδης αποτελεί σημείο αναφοράς, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς πέτυχαν. Ο Ερσίν Τατάρ μιλά για ένα μεγάλο βήμα στον νέο δρόμο που ξεκίνησαν και ότι αποτελεί «μεγάλη επιτυχία η ομόφωνη αποδοχή της ‘τδβκ’ ως παρατηρητή κατά την 9η σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΟΤΚ». 

Στόχος της Τουρκίας ήταν να δημιουργήσει μια πολιτική κατάσταση η οποία να διευκολύνει την προσπάθεια για αναγνώριση μιας χωριστής «κρατικής οντότητας» στην Κύπρο, ακόμα κι αν δεν υπάρξει πλήρης αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «η αποδοχή της ‘τδβκ’ ως μέλους παρατηρητή στον ΟΤΚ αποτελεί σημαντικό βήμα» και διαμήνυσε (σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν) πως «θα πραγματοποιήσουμε διάφορα βήματα στη βόρεια Κύπρο». 

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι θέσεις και ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό δεν δεσμεύουν την κυβέρνησή του. «Τίποτα από αυτά δεν μας αφορά. Το πώς βλέπουμε (εμείς το Κυπριακό) είναι σημαντικό. Η άποψή μας είναι σαφής. Συμφωνήσαμε με τους ηγέτες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών εκεί, αλλά πριν από αυτό, κάναμε τη δήλωσή μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η δήλωση που κάναμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί σημείο αναφοράς για το μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν. 

Στις δικές του δηλώσεις ο Ερσίν Τατάρ, απαντώντας στον Πίτερ Στάνο, ο οποίος επανέλαβε την κάθετη θέση της ΕΕ εναντίον μια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, τόνισε τα εξής: «Όπως τονίσαμε αρκετές φορές, προσδοκία μας από την ΕΕ είναι να λάβει υπόψη την απαίτηση για κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού που είναι ένας χωριστός λαός στην Κύπρο και να ενεργήσει σε αρμονία με αυτό, σύμφωνα με την αρχή του σεβασμού στο δικαίωμα των λαών για κυριαρχία που καταλαμβάνει σημαντική θέση ανάμεσα στις θεμελιώδεις αρχές της». 

Όσον αφορά τη συνέχεια, και ενόψει της επίσκεψη του Μίροσλαβ Γιέτζια, αργότερα αυτή την εβδομάδα, για την τουρκική πλευρά οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού δεν περνούν από την ομοσπονδία: «Στο στάδιο που φτάσαμε, ο δρόμος επίτευξης μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας στην Κύπρο δεν περνά από τη μορφή λύσης στη βάση της ομοσπονδίας, που δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, αλλά από την πρότασή μας για λύση στη βάση της ύπαρξης δύο χωριστών κυριαρχικά ίσων κρατών που θέσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά στη Γενεύη», ανέφερε ο Τατάρ. 

Συμμετέχουν στα πανηγύρια… 

Άφιξη των Solo Turk και φρεγατών για την επέτειο ανακήρυξης  του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί (πηγή ΓΤΠ), στο πλαίσιο των σημερινών εκδηλώσεων εορτασμού για την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται το αποσχιστικό καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, η ακροβατική ομάδα «Solo Türk» θα πραγματοποιήσει  πτήσεις επιδείξεων πάνω από  την πλατεία Ατατούρκ στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Επιπλέον, οι φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού «TCG Gediz (F-495)», «TCG İmbat (P-335)» και «TCG Çanakalle» θα καταπλεύσουν στα κατεχόμενα λιμάνια.  Η «TCG Gediz (F-495)» θα καταπλεύσει στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας και η «TCG İmbat (P-335)» στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και θα είναι ανοικτές για επίσκεψη από το κοινό σήμερα, 15 Νοεμβρίου.

Back to top button