breaking newsΔιεθνή

Τουρκία: «Πράσινο φως» Μπάιντεν για την πώληση των F-16 – Η Άγκυρα, τώρα, ανησυχεί για το μετά

 

Ο Ερντογάν πήρε ένα πολιτικό ρίσκο την Τρίτη, επικυρώνοντας την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και τώρα επικρατεί αγωνία

Ο Ερντογάν πήρε ένα πολιτικό ρίσκο την Τρίτη και τώρα επικρατεί αγωνία στην Άγκυρα για το πότε και αν θα κάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το βήμα που έχει συμφωνηθεί… Δηλαδή να σταλεί η περιβόητη επιστολή στο Κογκρέσο που να ζητά την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Ήδη το πρώτο βήμα από τις ΗΠΑ έγινε με την επιστολή «παραίνεσης» του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, προς το Κογκρέσο, προκειμένου να δει θετικά το αίτημα της προμήθειας αμερικανικών μαχητικών F-16 προς την Τουρκία.

Ενώ η πρόθεση του Μπάιντεν θεωρείται δεδομένη, ωστόσο η ανασφάλεια της Άγκυρας βρίσκεται στο μετά… Στο τι θα κάνει το Κογκρέσο. Αν και θεωρείται ότι από τη στιγμή που έφυγε ο Μενέντεζ από τη μέση,  μάλλον έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα, ώστε να πάρει η Τουρκία τα F-16, αλλά στην Άγκυρα δεν αισθάνονται και τελείως σίγουρη.

Βλέπουν νίκη της Αμερικής και του ΝΑΤΟ και όχι της Τουρκίας

Ο Ερντογάν κρατάει ακόμη στα χέρια του ένα μικρό χαρτί. Αυτό δεν είναι άλλο από την υπογραφή, που πρέπει να βάλει ο ίδιος και τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν και δεν είναι και τόσο ισχυρό χαρτί, από τη στιγμή που ψήφισε η βουλή.

Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν θα βιαστεί ενδεχομένως να δημοσιεύσει το πρωτόκολλο. Κυρίως όμως για να δείξει στο εσωτερικό του, αλλά και στο εξωτερικό ότι ακόμη δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Και ειδικά μετά τις επικρίσεις, που δέχθηκε από πολλούς ότι ουσιαστικά έδωσε κάτι πολύτιμο, την ψήφο της χώρας του, χωρίς η Τουρκία να κερδίσει κάτι. 

Οι επικριτές του, του έλεγαν πως ακόμη κι αν πάρει τα παλαιάς γενιάς F-16 η Τουρκία δεν είναι νίκη, όταν η Ελλάδα θα πάρει τα F-35.  Η Τουρκία έχει ήδη χάσει την υπεροχή στο Αιγαίο, γι’ αυτό και έκανε εντύπωση το ότι ούτε μία εφημερίδα δεν πανηγύριζε στο πρωτοσέλιδό της την επόμενη ημέρα για αυτή την πολυπόθητη απόφαση που έλαβε η Τουρκία. Ούτε καν αποτελούσε βασικό θέμα…

Όλοι μέχρι στιγμής, βλέπουν νίκη της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

PrimeNews.

Back to top button