breaking newsΔιεθνή

Πιο επίσημη δεν γίνεται η θέση των ΗΠΑ: Η Χαμάς βομβάρδισε το νοσοκομείο – Λύση «δύο κρατών» από Μπάιντεν

Πιο επίσημη δεν γίνεται η θέση των ΗΠΑ πως για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 500 άτομα, δεν ευθύνεται το Ισραήλ, αλλά η Χαμάς. Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Τζο ΜπάιντενΜπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, όσο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, απέδωσαν σε λάθος της Χαμάς τη ρουκέτα που χτύπησε τους αμάχους και όχι σε επίθεση του Ισραήλ.

Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι το Ισραήλ «δεν ευθύνεται» για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη, ανέφερε σχετικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Η αξιολόγηση βασίζεται σε ανάλυση εναέριων εικόνων, υποκλοπών και πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, δήλωσε η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του NSC.

«Ενώ συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες, η τρέχουσα εκτίμησή μας, με βάση την ανάλυση εναέριων εικόνων, υποκλοπών και πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, είναι ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας χθες», ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σε ανάρτησή της στο X/twitter την Τετάρτη.

Παράλληλα, αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNNi ότι τα αρχικά στοιχεία που συγκέντρωσε η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η επίθεση στο νοσοκομείο προήλθε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Μεταξύ των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν είναι μια ανάλυση της έκρηξης που υποδηλώνει ότι ήταν μια χερσαία έκρηξη και όχι μια αεροπορική επιδρομή που έπληξε το νοσοκομείο, είπε μια από τις πηγές. Δεν υπήρχε μοναδικός κρατήρας που να υποδηλώνει ότι υπήρχε βόμβα, αλλά υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά και διάσπαρτα συντρίμμια που συμβαδίζουν με μια έκρηξη που ξεκίνησε από το επίπεδο του εδάφους, σύμφωνα με την πηγή.

Λύση δύο κρατών, προτείνει ο Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ταξίδεψε σήμερα στο Τελ Αβίβ, με διπλή αποστολή. Να στηρίξει το Ισραήλ αλλά και να ανοίξει δρόμο για να περιοριστεί ο πόλεμος, ξεκινώντας μια διπλωματική προσπάθεια με Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή.

Ωστόσο το δεύτερο αυτό σκέλος της αποστολής, αναβλήθηκε υπό το βάρος της ομόθυμης καταδίκης και οργής στον αραβικό κόσμο για το αίμα των Παλαιστίνιων αμάχων και της καχυποψίας έναντι του Ισραήλ και των ισχυρισμών του πως δεν ευθύνεται για τον χθεσινό βομβαρδισμό σε νοσοκομείο της Γάζας.

Ταύτιση Μπάιντεν με Νετανιάχου

Νωρίτερα, κατά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ παρουσία του Τζο Μπάιντεν, ανακοινώθηκε και τυπικά η άδεια στον ισραηλινό στρατό και τον υπουργό Άμυνας να εκκενώσουν και άλλες βόρειες πόλεις εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, ενώ παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε πως θα υπάρξει μια νέα δέσμη με επιπλέον κυρώσεις των ΗΠΑ προς τη Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια του πολεμικού συμβουλίου, παρουσία Μπάιντεν, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε πως: «Έχουμε έναν διαφορετικό πόλεμο, επειδή η Χαμάς είναι ένας διαφορετικός εχθρός. Ενώ το Ισραήλ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά σε αθώους, η Χαμάς επιχειρεί να τη μεγιστοποιήσει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως: «Το υπουργικό συμβούλιο είναι ενωμένο, θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε όπως στο παρελθόν, όπως στο παρόν – και για πάντα».

Μάλιστα, λίγο μετά το τέλος της συνάντησης, ο Μπάιντεν προχώρησε στην παρακάτω δήλωση – ανάρτηση: «Είμαι περήφανος που βρίσκομαι στο Ισραήλ για να τιμήσω το κουράγιο, την αφοσίωση και την γενναιότητα του ισραηλινού λαού. Οι Αμερικανοί πολίτες πενθούν μαζί σας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας».

Μπλίνκεν σε Αμπάς: Συλλυπητήρια για τα θύματα του νοσοκομείου

Ο Αμερικανός υπουργός Eξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επικοινώνησε με τον πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς για την φονική έκρηξη στο νοσοκομείο στην Γάζα.

Όπως μετέδωσε το CNNi, o Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε με τον Αμπάς «για να εκφράσει τα βαθιά συλλυπητήριά του για τις ζωές αμάχων που χάθηκαν από την έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

«Ο υπουργός εξέφρασε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον παλαιστινιακό λαό, τονίζοντας ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς δεν εκπροσωπούν τους Παλαιστίνιους ή τις νόμιμες προσδοκίες τους για αυτοδιάθεση και ίσα μέτρα αξιοπρέπειας, ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», ανέφερε το κείμενο που διαβάστηκε σήμερα.

Το τηλεφώνημα μεταξύ Μπλίνκεν και Αμπάς ακολούθησε προηγούμενη συνάντηση στο Αμμάν πριν από την έκρηξη στο νοσοκομείο, κατά την οποία φέρεται να σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Οι αρχές στη Γάζα δήλωσαν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την έκρηξη, ενώ οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας διαβεβαιώνουν ότι οι πληροφορίες τους έδειξαν ότι επρόκειτο για μια «αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλων» από την παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ.

«Να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης»

Μετά την έκρηξη, ο Αμπάς ακύρωση την επίσκεψή του στην Ιορδανία όπου θα λάμβανε χώρα συνάντηση και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Μπλίνκεν «τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα κάθε τρομοκρατία και υπογράμμισε τη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την τήρηση του δικαίου του πολέμου, που περιλαμβάνει σημαντικές προστασίες για τους αμάχους».

«Ο υπουργός και ο πρόεδρος συζήτησαν τη συνέχιση των προσπαθειών των ΗΠΑ να συντονίσουν την παροχή επείγουσας και σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα, σε συνδυασμό με τους εταίρους, και τις προσπάθειες να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης», αναφέρεται στο κείμενο.

PrimeNews.

Back to top button