breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Bruno Lina, ιολόγος: ”η προέλευση και η αιτία της επιδημίας σοβαρής οξείας ηπατίτιδας που πλήττει παιδιά μπορεί να μην βρεθεί ποτέ!”.. ένα ακόμη μυστήριο!

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 960 κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε 33 χώρες παγκοσμίως. Σε 45 περιπτώσεις χρειάστηκε επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος, 18 περιπτώσεις ήταν θανατηφόρες. Την Τετάρτη η ηπατίτιδα απέκτησε άλλο ένα παιδί θυμα- ένα  13 μηνών βρέφος  πέθανε στην Ελλάδα. Συνολικά 12 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Οι γιατροί θεωρούν ότι επηρέασε τους οργανισμούς των παιδιών ο μεταφερόμενος κορωνοϊός ή αδενοϊός.

Περί της ιογενούς ηπατίτιδας μίλησε η Ρωσίδα καταξιωμένη ιατρός Ekaterina Gergesova. Ανέφερε τα πιο πρώτα συμπτώματα της ηπατίτιδας, τα οποία δεν πρέπει να παραβλέψουμε: Αυξημένη θερμοκρασία σώματος και σοβαρή αδυναμία. Κιτρίνισμα του δέρματος και των βλεννογόνων. Σπάνια – πόνος έλξης και βαρύτητα στο δεξιό υποχόνδριο. Αποχρωματισμός κοπράνων και ούρων. Στη Ρωσία, δεν υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις άγνωστης ηπατίτιδας.

Σε μια συνέντευξη στην καθημερινή Le Parisien, ο Bruno Lina, ιολόγος στο Hospices Civils de Lyon, μιλά για την επιδημία σοβαρής οξείας ηπατίτιδας που πλήττει παιδιά από τον περασμένο Απρίλιο.

“Αυτές οι ηπατίτιδες δείχνουν αύξηση των τρανσαμινασών (ένζυμα που υπάρχουν μέσα στα κύτταρα, ιδιαίτερα στο ήπαρ), εξηγεί ο ιολόγος. Έχουν επίσης κίτρινα μάτια, φλεγμονή του ήπατος, ακόμη και καταστροφή, που μπορεί να απαιτήσει μεταμόσχευση.” Η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Οι χώρες επηρεάστηκαν διαφορετικά
«Αλλά ο αριθμός είναι διαφορετικός ανάλογα με τη χώρα και αυτό είναι που μας κάνει ν΄αναρωτιόμαστε»
, αναγνωρίζει ο επιστήμονας. Στη Γαλλία έχουν εντοπιστεί πιθανώς οκτώ κρούσματα, «που είναι σταθερά σε σύγκριση με πέρυσι», και τέσσερις εξακολουθούν να βρίσκονται υπό έρευνα. Ενώ την ίδια στιγμή, η Βρετανία καταγράφει σχεδόν τα μισά από τα 450 ευρωπαϊκά κρούσματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντοπίσει περισσότερες από 300 περιπτώσεις.

«Στην αρχή πιστεύαμε ότι ο Covid θα μπορούσε να είναι η αιτία, εκτός από το ότι μόνο το 10% από τα 313 άρρωστα παιδιά που εντοπίστηκαν και εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί», επιβεβαιώνει ο Bruno Lina. Μια άλλη εξήγηση: ένας αδενοϊός των τύπων 40 και 41. «Είναι μια οικογένεια ιών που προκαλεί στηθάγχη στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων και σε μικρό αριθμό διάρροιας. Βρέθηκαν στο 52,4% των παιδιών που υποφέρουν, κατ’ αναλογία, είναι περισσότερο από ό,τι στο γενικό πληθυσμό», εξηγεί.

Η προέλευση και η πηγή αυτής της επιδημίας παραμένουν λοιπόν ένα μυστήριο, σύμφωνα με τον ιολόγο. “Μπορεί να μην βρεθεί ποτέ! Το σήμα εξασθενεί, τα κρούσματα μειώνονται, επομένως οι πιθανότητές μας να εντοπίσουμε την αιτία μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.” Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΠΟΥ με ημερομηνία 22 Ιουνίου, έχουν αναφερθεί δεκαοκτώ θάνατοι. 45 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση.

Bruno Lina, ιολόγος: η προέλευση και η αιτία της επιδημίας σοβαρής οξείας ηπατίτιδας που πλήττει παιδιά μπορεί να μην βρεθεί ποτέ!.. ένα ακόμη μυστήριο…..

dimpenews.com

Back to top button