breaking newsΔιεθνή

ΗΠΑ: «Σούπερ Τρίτη» για τον Ντόναλντ Τραμπ – Θριαμβεύει στις 11 από τις 15 πολιτείες

Χωρίς αντίπαλο είναι ο Ντόναλντ Τραμπ – «Καλπάζει» η υποψηφιότητά του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναδείχθηκε ήδη νικητής σε 11 από τις 15 πολιτείες όπου διεξήχθησαν την Τρίτη οι εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψήφιου ή της υποψήφιας της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της «Σούπερ Τρίτης», κατά προβλέψεις και στατιστικές προβολές αμερικανικών ΜΜΕ.

Ο πρώην πρόεδρος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κέρδισε σε Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Μέιν, Άρκανσο, Αλαμπάμα, Μασαχουσέτη, Μινεσότα και Κολοράντο τη μοναδική αντίπαλό του πλέον στην κούρσα, τη Νίκι Χέιλι, πρώην πρεσβεύτρια της κυβέρνησής του στον ΟΗΕ.

Αναδεικνύεται επίσης νικητής στο Τέξας, μεγάλη πολιτεία του αμερικανικού Νότου, μια από τις πολυπληθέστερες της χώρας.

Η αντίπαλός του Χέιλι φέρεται να επικράτησε στην πολιτεία Βερμόντ.

Η «Σούπερ Τρίτη» είναι κρίσιμη αναμέτρηση σε κάθε προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, καθώς διεξάγονται ψηφοφορίες σε 15 πολιτείες και μια περιοχή (την αμερικανική Σαμόα) για την ανάδειξη των υποψηφίων των δυο μεγάλων κομμάτων. Εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν την Τρίτη στις διαδικασίες των παρατάξεών τους ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι η προσοχή του είναι ήδη στραμμένη στον Τζο Μπάιντεν. «Θα κερδίσουμε σε όλες τις πολιτείες», ανέφερε.

Συνεργάτες του μεγιστάνα προεξοφλούν ότι θα έχει επικρατήσει και μαθηματικά της Νίκι Χέιλι όχι αργότερα από τη 19η Μαρτίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος της αμερικανικής δεξιάς στα δυο τρίτα των πολιτειών.

Στην πλευρά των Δημοκρατικών, ο 81χρονος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που διεκδικεί το χρίσμα της παράταξής του πρακτικά χωρίς σοβαρό αντίπαλο, αναμένεται να κερδίσει και στις 15 πολιτείες.

Οι αντίπαλοί του, ο πολιτικός Ντιν Φίλιπς από τη Μινεσότα και η συγγραφέας Μάριαν Γουίλιαμσον, ουδέποτε προκάλεσαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, παρά τις συνεχιζόμενες επικρίσεις για την προχωρημένη ηλικία του προέδρου, ή τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς, παρά την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως θεωρείτο δεδομένο, αναδεικνύεται ως τώρα νικητής στις διαδικασίες σε δώδεκα πολιτείες και στην Άιοβα, όπου η ψηφοφορία έγινε επιστολικά τις τελευταίες εβδομάδες.

on PrimeNews.

Back to top button